Pages

Search This Blog

Loading...

Jom Sertai Sambutan Bulan PLAY-DOH!


Alami Pengalaman Sambutan Bulan PLAY-DOH®
Yang Julung Kali Diadakan!

Kepelbagaian Komuniti Malaysia memberi inspirasi kepada anak anda untuk mencipta ukiran PLAY-DOH® terbaik, yang akan juga menjadi sebahagian dari cubaan memasuki The Malaysia Book of Records!

Kuala Lumpur, 14 September 2015: Imaginasi sihat memainkan peranan penting dalam pembelajaran kanak-kanak. Selama lebih 50 tahun, PLAY-DOH® telah memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk bermain, mencipta, eksperimen dan mengukir ciptaan unik tersendiri. 




 Ini menjadikan Bulan PLAY-DOH® yang julung kali diadakan suatu berita yang amat menerujakan!


Bermula 21 ke 27 September di Ground Floor, HighStreet, 1 Utama, kanak-kanak dan orang dewasa berpeluang menghasilkan karya terbaik mereka  berilhamkan Malaysia dari PLAY-DOH® – menurut apa sahaja yang dipilih, samada ukiran, nombor ataupun huruf.  

Semasa anda mencipta yang baharu atau mencipta semula yang sedia ada, anda turut berpeluang menyertai cubaan The Malaysia Book of Records untuk mencapai rekod hasil ukiran PLAY-DOH® paling banyak dalam satu hari pada 26 September (Sabtu). Kejayaan cubaan ini akan menyaksikan rekaan PLAY-DOH® anda dipamerkan untuk tontonan semua rakyat Malaysia, dan di mana ukiran paling kreatif akan memenangi hadiah PLAY-DOH® yang menarik!

Dengan PLAY-DOH®, imaginasi anda tiada hadnya. Anda juga boleh bekerjasama dalam pasukan atau secara sekeluarga untuk berkongsi idea mencipta sesuatu yang istimewa. PLAY-DOH® merupakan alat yang hebat untuk menggalakkan pembelajaran dan eksperimen– melalui pembelajaran secara terus-menerus, permainan tersusun dan galakan berterusan, kanak-kanak dapat belajar pelbagai kemahiran seperti mengenal bentuk, warna, mempelajari cara mencampurkan warna dan juga belajar kemahiran bersosial dan intelektual seperti kerjasama dan penyelesaian masalah.   

Anda dan anak anda boleh mula “Membina Komuniti Ceria” dengan tip berikut:

Langkah 1: Bekerjasama sebagai pasukan bersama anak anda untuk membayangkan apa yang dapat mewakili Malaysia dengan paling tepat dan positif. Anda boleh melakarkan idea tersebut menggunakan pen penanda berwarna-warni, pensil warna atau krayon.  

Langkah 2: Jelmakan idea menggunakan bahan PLAY-DOH®. Lakukan eksperimen dan beri galakan sesama sendiri semasa melakukannya. Anda boleh menggabungkan warna yang berlainan dan mencampurkannya dengan jari anda hingga ia menjadi warna lain dan gunakan bahan dalam rumah untuk menekan dan membuat pelbagai bentuk dengan bahan tersebut.

Langkah 3: Perhatikan sewaktu anda dan anak anda merubah reka bentuk hambar kepada karya 3D berwarna terbaik berilhamkan Malaysia!  


Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Bulan PLAY-DOH®, sila layari laman web PLAY-DOH®: www.playdoh.com

#playdohmonth2015

Ariff... At 4 years old

Alhamdulillah...

Now (5.2.15) Ariff officially diapers free..
(Tapi still kena train utk kalau jaga tengah malam utk pee, kejutkan kita utk ke toilet..)

Cakap da boleh paham.. Although few words masih lagi x clear..

Tak ke tadika lg. next year kot..

Kalau snap gambar, suka buat aksi Ultraman..

Kartun kegemaran buat masa ini:
Boboiboy, ultraman kids, Hagemaru..

(Sekian, jurnal utk Ariff Ziqry)














- Posted using BlogPress from my iPhone

Tips cerai susu (wean off)

Assalamualaikum.

Saya terpanggil nak share satu tips untuk cerai susu a.k.a wean off.

So, Ariff Ziqry pun dah menginjak ke 3 tahun 3 bulan.

Saya rasa it is time for him untuk wean off. No more breastfeeding. rasa macam dah besar sangat dah.. :)

So, of course, it is not easy.

Sedih pun ye juga. So bila dia nangis-nangis, we tend to give in.

so salah satu caranya adalah:

1. Niat 

Kalau anda dah PASTI 100%, sila tanamkan dalam hati.

Kena cekal... keras hati, kata orang... kalau tak, memang sampai bila bila pun takkan berjaya.

2. Tips, trik dan taktik

yang ini kena buat ikut kaedah masing masing.

Macam saya, saya kurang minum kopi. So, Ariff rasanya tak familiar with the smell and look of it.

So, saya guna je kaedah tradisional iaitu sapu sedikit kopi di 'ehem.. ehem..', and of course, mulanya dia macam pelik...

Dia kata Milo. layankan je lah..

Tapi bila dia nampak 'milo' tu, dan dia try hisap, tak sedap pula.

So sudahnya it became a lesson for him.

lama lama dia tak mintak dah..

senang kan..? alhamdulillah. dalam sehari dua, Ariff pun dah berjaya di wean off kan :)

Tapi saya still bagi susu fresh milk to make sure his calcium intake mencukupi..

SO, ibu-ibu di luar sana, boleh la cuba ya! :)

Ingat, pokok pangkal, kena KERAS HATI.

Sekian, terima kasih :)




Alia dan puasa

Alhamdulillah..

pejam celik pejam celik.. dah seminggu kita berpuasa!

Alia macam mana...?

well, for a 6 year old girl, saya rasa ok la...

hari pertama dia kata dia berpuasa..

tapi bila di Bazar Ramadhan, dia sibuk minta air dan donut.

So, kiranya dia puasa 3/4 hari kot...

hari ke dua, cikgu sekolah dia awal awal lagi bagitahu "Alia tak puasa hari ni.."

So, i assume dia makan di sekolah...

dan weekends, memang tak puasa...

so, macam tu lah..

tapi best juga, bagi dia idea berpuasa... bersahur.. dan berbuka...

hopefully tahun tahun yang mendatang ni, dia lagi kental untuk berpuasa :)



Tips menghadapi JEREBU

Salam,

Berjerebu...?

Jom kita tengok apa langkah-langkah yang kita boleh ambil:

1. Minum air banyak banyak

2. pastikan jauhi dari sebarang aktiviti di luar bangunan.

3. Kalau terpaksa berada di luar bangunan, sila pastikan anda memakai 'mask' atau topeng

4. Kalau terasa seperti sesak nafas yang berpanjangan, boleh berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut

So, jom kita jaga kesihatan !!! :)

Labels

alia (238) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) family (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)