Pages

Search This Blog

Loading...

Set lepas bersalin Nona Roguy (NR) murah

Mahukan set bersalin NR dgn harga bajet? Harga beli RM 350. Mahu jual dgn harga RM 250 shj. Expired Sept 2019. Dah guna sikit sangat. So here you are, set lepas bersalin Nona Roguy preloved up for grab..

Set Post Natal NR:
1) PhytoNatal (dah makan dalam 6-8 bj)
2) Uncang Cuci Herbanika (dah pakai 2)
3) Akar herbanika (dah pakai 2)
4) Krim Herbanika Barut
5) Herbanika Lulur
6) Minyak Herbanika

Sesiapa berminat, boleh pm/whatsapp 013-310 7764 ya. Tq

Cerita kelahiran Aqiff Zhafry

Salam..

Nak ikutkan cerita pregnancy Aqiff panjang dan berliku liku.. Hihihi...

Tp antara highlights:

- bila dah 7 bulan, dr kata baby agak kecil compared to umur dia (small gestational age).

- ukur pakai tali pengukur pun besar baby kurang 3 - 4 minggu dari yg sepatutnya.

- check up di klinik kesihatan putrajaya presint 9, so bila ada kes2 macam ni, diorang refer to Hospital Putrajaya.

- dua kali appointment dengan Hospital Putrajaya, conclusion nya: baby membesar elok, cuma slightly smaller (especially compared to Alia dan Ariff yang lahir 3.59 kg dan 3.3 kg respectively).

- lagi satu isu time pregnant Aqiff ialah awal2 pregnant (minggu ke 26), heart beat dia tinggi. Diorang sebut tachycardia, or tachy.

Risau le jugak, nasib baik lepas 32 weeks dah normal...

So masalah biasa seperti kencing manis ketika hamil dan hemoglobin rendah adalah biasa, dan wujud lagi pada pregnancy kali ini.

So being a diabetic, doktor tak bagi overdue. Katanya, since 10 Januari adalah due date, if by then tak bersalin, 9 Januari dah kena serah diri ke hospital. Huhuhu.



To cut the story short, 9 Januari 2016 kita pun serah diri ke Hospital Ampang. Dia bagi lepak di wad. Tak ada buat apa pun. Malamnya baru nurse buat 'line'.


So kita pun sedia maklum, keesokan harinya akan kena induce. Difahamkan sehari maksimum 2 kali induce. Huhuhu. Scary.

10 Januari 2016

6.30 pg.

Solat subuh. Bersihkan diri. Dan ready to be induced 😁

7.00 pg

Sarapan. Tak silap lepas induce sejam tak boleh gerak. So better makan kenyang2 😁

8.00 pg

Dipanggil untuk induce. Berjalan la ke satu bilik (dlm wad yg sama) dan di induce. Sebelum induce dia sempat check bukaan. Baru 2 cm.

Jalan ke katil, dan baring.

9.00 pg

Dah start rasa sakit sikit2.
Kebetulan doktor buat ward round, sy minta dia check bukaan. Dah 4 cm. wah. Berkesan juga induce rupanya ☺️

So bila dah 4 cm, nurse bagitau akan ditolak ke labour room (LR). Tak lama kemudian, kita pun ditolak ke LR menaiki kerusi roda.

Dalam bilik LR

12.00 tgh hari

Doktor pecahkan ketuban.

Sakit dah mula kuat. Tapi x rasa macam nak teran.

Minta nurse check, masih 4 cm! Adoi. Ape ke lama betul nak 10 cm nih...

Makin lama makin sakit. Tahan lagi. Dalam hati duk berzikir...

1.00 tgh hari

Doktor check, memang masih 4 cm. dia masukkan satu ubat (melalui drip). Katanya nak bagi rahim kuat etc.. Ape ape lah. I dah pasrah, doc.

Tak lama lepas doc masukkan ubat tu, sakit kuat.

Jeling kat ubat yang tadi dimasukkan melalui drip, dah habis pun. Hmm. Patutlah dah makin sakit. The meds start to work.

Memang sakit. Minta en suami call nurse. Kata sy dah sakit sgt, nak teran je rasa.

Nurse n doktor datang. Dah 9 cm. Fuh. Patutlah sakit. Almost there!

Then rasa macam nak teran, minta dok check, dah 10 cm belum?

Kelam kabut doktor check, dan once dia kata 'ok, boleh teran', and perasaan itu pun sampai, dengan dua kali push, baby Aqiff pun keluar.






Alhamdulillah. Betullah kata orang, once baby keluar, semua rasa sakit hilang.

Keesokan harinya doktor check, ibu dah boleh urinate, anak dah berak n kencing.. Tak de masalah.. Alhamdulillah, boleh discharge! 😄

Ok, nanti kita sambung pula bab berpantang ya ☺️


- Posted using BlogPress from my iPhone

Aqiff's progress at 8 weeks old

Salam...

Aqiff is now 8 weeks old (or 1 months and 23 days).









Alhamdulillah.

I'm slowly understand his sleep and meal pattern..






Has just learn to coo.






And also learn to smile.



Have yet to smile whenever we smile at him 😁

Oh, and i have just realised that his eyelashes are starting to grow long.






(Abaikan muka Aqiff yang merah merah tu. He scratches his face. Huhu)

Till then, bye!



- Posted using BlogPress from my iPhone

Jom Sertai Sambutan Bulan PLAY-DOH!


Alami Pengalaman Sambutan Bulan PLAY-DOH®
Yang Julung Kali Diadakan!

Kepelbagaian Komuniti Malaysia memberi inspirasi kepada anak anda untuk mencipta ukiran PLAY-DOH® terbaik, yang akan juga menjadi sebahagian dari cubaan memasuki The Malaysia Book of Records!

Kuala Lumpur, 14 September 2015: Imaginasi sihat memainkan peranan penting dalam pembelajaran kanak-kanak. Selama lebih 50 tahun, PLAY-DOH® telah memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk bermain, mencipta, eksperimen dan mengukir ciptaan unik tersendiri. 




 Ini menjadikan Bulan PLAY-DOH® yang julung kali diadakan suatu berita yang amat menerujakan!


Bermula 21 ke 27 September di Ground Floor, HighStreet, 1 Utama, kanak-kanak dan orang dewasa berpeluang menghasilkan karya terbaik mereka  berilhamkan Malaysia dari PLAY-DOH® – menurut apa sahaja yang dipilih, samada ukiran, nombor ataupun huruf.  

Semasa anda mencipta yang baharu atau mencipta semula yang sedia ada, anda turut berpeluang menyertai cubaan The Malaysia Book of Records untuk mencapai rekod hasil ukiran PLAY-DOH® paling banyak dalam satu hari pada 26 September (Sabtu). Kejayaan cubaan ini akan menyaksikan rekaan PLAY-DOH® anda dipamerkan untuk tontonan semua rakyat Malaysia, dan di mana ukiran paling kreatif akan memenangi hadiah PLAY-DOH® yang menarik!

Dengan PLAY-DOH®, imaginasi anda tiada hadnya. Anda juga boleh bekerjasama dalam pasukan atau secara sekeluarga untuk berkongsi idea mencipta sesuatu yang istimewa. PLAY-DOH® merupakan alat yang hebat untuk menggalakkan pembelajaran dan eksperimen– melalui pembelajaran secara terus-menerus, permainan tersusun dan galakan berterusan, kanak-kanak dapat belajar pelbagai kemahiran seperti mengenal bentuk, warna, mempelajari cara mencampurkan warna dan juga belajar kemahiran bersosial dan intelektual seperti kerjasama dan penyelesaian masalah.   

Anda dan anak anda boleh mula “Membina Komuniti Ceria” dengan tip berikut:

Langkah 1: Bekerjasama sebagai pasukan bersama anak anda untuk membayangkan apa yang dapat mewakili Malaysia dengan paling tepat dan positif. Anda boleh melakarkan idea tersebut menggunakan pen penanda berwarna-warni, pensil warna atau krayon.  

Langkah 2: Jelmakan idea menggunakan bahan PLAY-DOH®. Lakukan eksperimen dan beri galakan sesama sendiri semasa melakukannya. Anda boleh menggabungkan warna yang berlainan dan mencampurkannya dengan jari anda hingga ia menjadi warna lain dan gunakan bahan dalam rumah untuk menekan dan membuat pelbagai bentuk dengan bahan tersebut.

Langkah 3: Perhatikan sewaktu anda dan anak anda merubah reka bentuk hambar kepada karya 3D berwarna terbaik berilhamkan Malaysia!  


Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Bulan PLAY-DOH®, sila layari laman web PLAY-DOH®: www.playdoh.com

#playdohmonth2015

Ariff... At 4 years old

Alhamdulillah...

Now (5.2.15) Ariff officially diapers free..
(Tapi still kena train utk kalau jaga tengah malam utk pee, kejutkan kita utk ke toilet..)

Cakap da boleh paham.. Although few words masih lagi x clear..

Tak ke tadika lg. next year kot..

Kalau snap gambar, suka buat aksi Ultraman..

Kartun kegemaran buat masa ini:
Boboiboy, ultraman kids, Hagemaru..

(Sekian, jurnal utk Ariff Ziqry)














- Posted using BlogPress from my iPhone

Labels

alia (238) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) family (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)