Pages

Search This Blog

Pengalaman berkhatan (bersunat) buat kali pertama

Ok. Tajuk tu misleading sikit.

Bukan I yang berkhatan...

Tajuk sebenar: pengalaman mengkhatankan Ariff Ziqry 😁

Alhamdulillah. Umur dia pada 2019 ialah 8 tahun. So kami pun rasa macam dah boleh kot Kalau nak sunatkan dia.

Cari punya cari, ingat nak buat Di UiTM Specialist Centre, Sungai Buloh. Dah survey harga, dalam RM300. Initial idea nak khatankan dia dalam 9 hb gitu. Rasa sempat la kot nak recover. Nurse UiTM minta datang, doc nak check dulu katanya....

So kita pun datang lah.... siap cuti, okeh? 😁




Tapi tunggu punya tunggu, nombor tak dipanggil juga... tunggu dah lama dah. Perut pun dah start berkeroncong. Sudahnya, kami cancel je lah...

Survey di klinik area rumah pula.

Kebetulan klinik Muiz yang kami terjah ni ada orang tarik diri... so ada la slot kosong... yes! Moh le kiter....

Nak dipendekkan cerita, kos dalam RM180. Potong pakai laser, Tapi lepas tu jahit macam biasa je.



Nurse kata, mai klinik pakai kain pelikat siap siap...



Kita sebagai mak yg concern, tengok juga la macam mana dia buat... Kalau tak, kita tak tahu nanti nak jaga anu tu macam mana...

Kesian pun ada. Dia sakit time nak cucuk bius tu...









Time potong tak de apa...

Time jahit dia mengadu sakit....

Banyaaaaak darah.

Omg. Kalau jenis tak boleh tengok darah ni, sure dah pengsan.

Anyway, cut short, setel lah....

Doc bagi ubat tahan sakit (ibuprofen) dan antibiotik (kena habiskan dalam 4 Hari).

Dan bermula lah episod menjaga budak berpantang.

Duk google, katanya dalam 24 jam pertama Lepas bersunat, kena buka kain kapas. Ya, kami hari tu pun bila dah sampai rumah, Ariff gaduh nak buang air kecil. Nak tak nak, mmg buka la kapas tu...terus darah menitik nitik.... aduh.... panik kejap.

Sudahnya kita Balut dengan gauze lain. Dan Lepas tu sengsara pula nak Cabut.... kena rendam dalam air baru boleh tertanggal.

Rupanya ada benda alah kita boleh guna Kalau tak nak gauze melekat pada kulit/ jahitan... next time jaga budak bersunat, nak beli BACTIGRAS.

Throughout the whole period of 1 week juga, Ariff mandi dalam besen saja. Saya tambah garam. Nak bagi kurang bengkak... Lepas tu bagi kering di udara saja. Kita try cuci dengan saline Tapi dia tak bagi. Mungkin takut sakit... so sudahnya kita minta dia je yg lap lap kalau ada part yang basah....

Makan tak de la pantang pun... walaupun cuba juga utk elak benda yang gatal.. Tapi ada terbaca aritu katanya pantang sunat dengan pantang bersalin lain. Pantang bersunat nak jaga luka luaran... pantang bersalin nak jaga luka dalaman... tu yang strict sikit pemakanan dan penjagaannya.

Kesimpulannya, walaupun kita harapkan Ariff sembuh dalam 7 Hari, namun, Betul Betul sembuh (confident pakai seluar dalam etc) ialah dalam tempoh 14 Hari juga la.

Sepender bersunat ada juga beli tapi tak kerap pakai, dia takut kena anu dia.

Dan bila berpantang, Saya just letak je sebuah meja atas badan dia. Dan tutup meja tersebut dengan selimut. Senang. Tak payah nak ikat ke siling dan sebagainya 😁

Alhamdulillah... and now dah sekolah pun budaknya.

Risau la nak sunatkan pula adik nya empat tahun lagi... huhuhu. Ya allah. Permudahkanlah segalanya... amin...





Aqiff pun sibuk berbuka

Hi.... Salam ramadhan!

Lama tak bersua..

Alhamdulillah, sekarang dah tiba ke pertengahan Ramadhan...

Seperti biasa, makanan berbuka Beli Di Bazaar Ramadhan... sahur sama ada masak atau reheat... hehe..

This year the traffic is so bad, sampai kawasan SU Pukul 6.30 petang.. padahal keluar opis pukul 4.30...

So the task Beli makanan kita leave to en suami... pasrah sajalah dengan menu beliau. Tapi dah pesan, Beli tepung pelita paya jaras dan air selain air asam boi 😁

Tepung pelita paya jaras dah mahal oi. Tahun lepas RM3, tahun ni RM3.50.. tahun depan agaknya rm4 kot 😂

Ariff start puasa tahun ni.. dah darjah satu kan... 

Tapi ada juga la ponteng, sebab nak makan biskut raya 😂

Sahur so far Yaya dan ayep ok. Senang bangun...

Yaya her fave is ayam masak merah.. ayep pula ikan. Ikan percik ke, ikan kicap ke.. semua dia suka.. asalkan ikan...

Si kecik ni pun sibuk je berbuka time orang semua sibuk nak berbuka....




Penyelesaian kepada masalah jerawat!

Salam semua.

Sebenarnya saya berhadapan dengan masalah jerawat sejak belasan tahun. Sudah bermacam macam cara saya ambil, contohnya menggantikan produk pembersih muka dan sebagainya.

Namun cara tersebut tidak berkesan dan jerawat tetap muncul di wajah saya.

Sehinggalah beberapa bulan lepas saya ditawarkan untuk mencuba produk Eucerin iaitu Eucerin ProACNE Solution A.I Clearing Treatment.



Krim tersebut merupakan produk penjagaan kulit anti jerawat yang bukan sahaja menyuburkan kulit, kalah membantu menghapuskan jerawat dengan lembut.

Ia juga bertindak sebagai pelembap bagi kulit berminyak dan ia direka khas untuk membersihkan pori yang tersumbat, mengurangkan dan menghalang kemunculan semula jerawat, disamping mengekalkan kelembapan kulit.

Ia juga dijadikan sebahagian dari regim lengkap penjagaan kulit pada waktu malam.

Setelah menggunakannya selama 2 minggu, terbukti jerawat di muka semakin menghilang dan ia membantu mengelak jerawat baru dari muncul.


Hebat bukan?!

Anda boleh mendapati produk ini (Eucerin ProACNE Solution A.I Clearing Treatment di farmasi pada harga yang sangat berpatutan iaitu RM62 sahaja 😁.

(Di samping itu, Eucerin juga menawarkan produk penjagaan kulit seperti pembersih muka, pelembap, skrub, serum dan pelembap siang.)

Aqiff kena chicken pox!

Kejadian berlaku pada 16 mei 2017

Nasib baik ada cuti kuarantin for 5 days tak termasuk sabtu ahad 😁👍

 
  Kat muka byk.. front abdomen tak byk sgt.. tapi belakang mmg byk 😥

Nasib baik dlm 7 hari dia dah ok...

 
 

Alia time kecik kecik

Ya allah. 

Comel naw alia time kecik kecik. 
 
 
 Baju merah tu ada iras Aqiff

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)