Pages

Search This Blog

ALia starts Weaning...!

Salam to all..

Well, as Alia grows older day by day.. (heheh)
I think it is time for us to start giving Alia solid food..
6This is she, waiting for us to prepare her food
(I think the bip kinda cute, though..)

To start off, my hubby and I gave Alia Heinz Baby's Own..
(It is liquid in jar, and it offers various fruit flavours-apple, blackcurrant, mango etc)
I bought apple.

Then, we slowly introduce baby cereal (We bought Dumex cereal rice+milk). Well, from what we observed, ALia wasn't very keen consuming the cereal.. (everytime I gave her, she thought we were giving her medicine using shringe, and she started to cry..) Aiyo..

So, we switched back to the apple liquid.. No doubt, she likes it!

So, we change the tactic. Cereal, alternate with apple liquid. As far as I can say, it worked! hahah.. finally..

6This one is the pic I took yesterday, while having breakfast at ALI's Bistro..
Just wanna put here, I think ALia looks cute.. hahah..

8 comments:

pika-pika said...

pas nie aja die mkn sate...
confirm die ske!

Mommy Lily said...

alia dah start mamam yee...
alia mmg comelll..mata bulat

my lily started at 6months. now lily makan bubur nasi, nestum, pisang, betik.. tapi tak suka benda2 masam such as juice.

Zuhaini said...

pika-pika:
heheh.. kang bukan Alia yg makan sate, acu dia yg bedal!

mommy lily:
oh.. juice epal tu pun x masam sangat.. saya rasa tawar je.. :) heheh

Mienamei said...

zuhaini..ok x u pakai spectra3? heheheh teroff topic sket :D

danial said...

mak ngah, just to let u know, kadangkala apple juice boleh jadi constipating sikit.. so kalau nampak mcm constipated tu, tukar flavur ya ;)

Zuhaini said...

mienamei:
erm.. dari segi prestasi, ok rasanya.. and ramai kata dia senyap.. bagi saya, satisfactory.. kita bole control kekuatan suction dia, and leh pilih sama ada nak guna satu pam atau dual pump.
Tapi saya guna aritu pun time susu da x da, so tak tau la keberkesanannya..

Danial:
oh ya ka..? patutla dia kurang berak.. ala.. abih tu nak tukar flavour apa lak ye? yg lain nampak macam pekat semacam je..

danial said...

flavour lain la, betik ke , pear ke. danial dulu suka makan mixed fruits punya- banana , pear etc etc. tapi bukan heinz la. brand gerber.

tapi kalau makngah rajin surf net, banyak artikel negatif ditulis pasal babyfood dalam jars/bottles ni. dia kata banyak additives lah, artifical flavours la.

tak tahu sejauh mana kebenaran dia, tapi kalau mak ngah boleh buat sendiri, of course lebih baik la. babies tend to like sweet food , macam yang mommy lilly cakap tu, betik , pisang, sebab kalau mak ngah perasan, breastmilk tu manis.

tapi seingat kekna, awal awal dulu, memang kami bagi nestum saja- nestum beras nestle plain tu. bila balik kl , baru bagi mende macam gerber or farleys rusk, pelan pelan .

awal awal memang dia tak nak makan sangat, sebab baru untuk dia. tak apa, pelan pelan ;D

Zuhaini said...

oh ok, kek.. hahahh.. :) tengkiu!

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)