Pages

Search This Blog

on 2nd Day


Assalamualaikum.... uih... banyaknye nak story.. tp tatau cukup time ka tak... [Alia tgh tido lg atas katil... saya ada atas lantai.. Just in case Alia da bgn, then i'll know.. :) ]

:::::::::: on THe CaLL::::::::::

Yesterday, since i published Alia's story.. it got many attentions. Thank you very much! And I received a call.. from a dear blogger friend (sorry, i didn't catch ur name, as i was kinda sleepy at that time... sorry sangat.. ).

My friend told me that it is not HFMD.. (actually last post i put it FHM.. rupanya tersalah susunan.. D tu pun ada rupanya.. hihi.. sorry for wrong info.. hehe..)..

Why she said that..? Here are the reasons : for FHMD, the first symptom is ulcer in mouth. Then it will follow by rashes at the tapak tangan and at the tapak kaki,

and lastly, the rashes will spread to other areas..

She told me that if this disease infected babies (below 1 year old), it may cause death coz the patient doesn't drink or eat. (due to the culprit ~ ulcer..)

(alamak! Alia suda bangun!!!! kita biar dulu dia mamai mamai.. hehe)

In Alia's case, she doesn't have ulcer and her rashes spread to whole body, and not concentrating to tapak tangan and tapak kaki only.

So, she guess it must have been Demam Campak..

Demam Campak..? (Chicken Pox..?) erm.. sayang la.. I was just planning to get her to peads n get the chicken pox shot! tup tup.. da kena lak..

So, yesterday we gave ALia some coconut water and my sis in-law gave us some Bambu Leaves (and put on the bed, on top of it, put a layer of cloth) and that will be Alia's bedding.. ihihi..

:::::::::: on Alia's 2nd Day ::::::::::

This is her:


:::::::::: on Name ::::::::::

Alia kan asik sakit je.. so ada kawan saya cadangkan tukar nama pangilan...

Mak saya pun setuju....

mgkin la nama Alia tu tingi sangat kot... susah bawak.. ye ke..? (Alia Athirah ~ means Ketinggian dan Kemuliaan)

So, nak mintak suggestions, leh..? saya cadangkan yaya je.. heheh...

(Hish.. budak kecik ni nak kaco laptop lak...)

k la, got to go! wassalam... Doakan ALia cepat sembuh ya! TQ!!!!!!!!

12 comments:

Mimi said...

mmg chicken pox ke? u xnak bawak pi paed balik to counter chk? siann budak cute sorg nieh..

btw.. yaya pun cute jugak.. i penah gak dengar org tukar nama anak sbb mcm x sesuai, tapi selalunya diorg tuka nama betul, bukan nama panggilan..

Anonymous said...

better u gi double check balik ngan paed....sian nyer tgk muka alia tapi cute tu still maintain....sentiasa doakan utk alia cpt2 sembuh...hugs n kisses from untie fara n sis kyra utk alia yek....

eedany said...

hi zue...

Dah dpt nama baru untuk alia? Ciannya dia... semoga cepat sembuh ya alia cayang...

~ziey~ said...

Kak zie doakan lil Alia cepat sembuh dan sihat-sihat selalu.....

mamaREDZHA said...

cianya alia demam....

oja pn sama dh 3 ari demam malam...sedih tol ati seorg ibu ni tgk ank sakit...

sama2 lah kita brsabar ye Zue...Ujian sumer tu...

mommylyssa said...

shiann alia comel... hope she feels better soon!

ummi balqis said...

alaaa ciannye cayang auntie sowang nie... cepat2 sembuh tau... jgn lupe makan obat..

zu, org kata bg air kelapa tu utk elok utk demam campak kan. kalo bagi time mula2 kena, time br sikit2 kua tu boleh tahan campak tu dr kua. kalo zu tahu awal2 tu campak, leh bg air kelapa awal2 kan... huhu

p/s:wawawa...bestnye cuti lame. leen pon cuti nih, td anto balqis g inject 2 bulan punye.. huhu

Zuhaini said...

mimi
ntah la..malas lak nak kuarkan beberapa ratus henggit.. hihihi...

a ah.. yaya comel gak kan..?

fara mustapha
erm.. tul.. sian dia.. muka dia da bintik-bintik da... da x comel.. :( huhu..

eedany
erm.. so far terpikir yaya je.. hihi.. dulu nak namakan Alisya, tp cancel pasal tatau mknanya apa.. tp mcm pnjg sgt lak.. hihi

~ziey~
time kasih Kak Zie!!! :)

mama REDZHA
erm.. oja dmam malam..? dulu Alia pun gitu gak..tp tak lama la.. dlm sminggu gitu..

mommylyssa
Time kasih aunty!!! :)

Ummi Balqis
Ah.. tu la pasal.. tapi tak pe la.. smlm da bagi da air kelapa :)
*balqis nanges tak kena inject..?

precious innocent said...

alia cute... nasib baik kene campak je...

takut je baca previous entry tu..

tp rajin2 mkn ubat ye...

-ryan yg risau-

C!kPuanMuda said...

pity alia... zuhaini, dulu i pun camtu jgak. my mom cakap waktu kecik i asyik sakit jek. demam la batuk la kembung perut la... at last, dorang decide tu panggil i dgn nama lain. tapi nama kat surat beranak tak tukar. cuba panggil dia dgn nama lain...


get well soon baby darling

pika-pika said...

yeay!!
alhamdulillah..
alia da x serius..

Zuhaini said...

Precious Innocent
Ryan... kita tak dibagi ubat untuk makan la... dia bagi ubat sapu jer.. itu pun ala-ala bedak sejuk je kita rasa.. hihi..

cikpuanmuda
erm.. gitu la nampaknya.. kalau nak tukar surat beranak, leceh giler! lgpun saya da suka nama penuh Alia tu.. mgkin tukar nama panggilan je kot..
TQ!!

pika-pika
Alhamdulillah.... (Acu bukannye nak melawat!!!! tak nak kawan!!)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)