Pages

Search This Blog

on Alisha

Salam..

Truth is i am so lazy to do office work today... why..? coz nobody's in the office today.. everybody is taking their leaves, to be with their families.. (school holidays, rite..?) uih.. betapa jelesnya aku!!!!

It's not that i don't have any more leave left.. But i am keeping it for the 'Just In Case'. Like last week, where i had to take a whole week off! huhu... sabar je la..

And now have to keep some days for the coming raya! :)

ok, back to the topic. (those above are just the mukadimmah.. hihi).

Alisha... oh Alisha.. (For friends out there, Alisha means "protected by Allah" i.e Di dalam lindungan Allah.. sedap kan maksudnya..? if only i knew it before...)

oh ya, this cute baby is becoming more THIN!!!!!! Please help me.. i donno what to do else.. everyday i pack her bag with rice porridge.. in the evening i give her cereal (Nestle cereal), at night i give her Farley Rusk (this one i let her hold the biscuit and nibbles it).. But her weight is decreasing.... Sedih sangat..


Last Tuesday we went to Tanglin for her 8 month check up, and her weight was 7.0 kg. Last 2 months, it was 6.7 kg. Can u just imagine, why so minimal...? :(


But when i looked back at the previous 2 months, there were a few times that she was down with fever.. cough.. and latest was the HFMD/Chicken Pox/Skin Disease thing. No wonder her weight was like that..


Oh ya... ini adalah Alisha's latest achievement! :)

:::::::::: sit ::::::::::


yeah.. some babies da lama da leh duduk sebelum reach 8 bulan pun.. hihi.. but my lil Alisha baru nak berjinak2 duduk.. itupun separuh badan baru.. hehe...

:::::::::: climb ::::::::::


This is yesterday's pic. she was saying hi to Wan who has just came home from work.. guest what, a few sec after that, she started to reach the grill in front of her and started to eat + feet - started to bertapak on the grill... aiyo.. suda mau panjat grill ka...? :)


:::::::::: pegang botol ::::::::::

ah.. this one pun my Alisha agak ketinggalan sikit.. coz i think ramai baby da lama leh pegang botol.. Alisha baru belaja... hihi.. all this while she just prefer to garuk-garuk her head, her ears (until it bleeds).. Ibu jugak yg kna pegangkan.. hihi.. :)

Oh well.. i guess that's all for now.. till i write again! tata...

8 comments:

ummi balqis said...

hihihi...

comel da leh duduk separuh. senget jek..

oh ye, zu...

jgn risau kalau die tak naik byk bab berat tu.. dia br lepas baik demam and all that kan? asalkan dia sihat dan mahu makan n minum.. itu sudah bagus.. kan?

Jua Zulkef said...

nope2 ler darl,
i think alisha tak 'ketinggalan' dlm bab pegang botol tuh bcoz my son yg nak masuk setahun lagi 1 hari masih tak tau nak pegang botol and d most critical, dia xmo accept bottle feed langsung.

just blamed me, sbb i byk bg dia direct feed. so, skang tgh tungkus lumus ajar bottle balik.hahahha

lovelyummi said...

ZU,
berat tasneem pun naik x banyak. padahal makan abis je (menurut kata bbsitter. i pun risau jgak tp paed cakap OK dan dia pun aktif, so x payah risau.
tp itulah kan, kita ni risau je lebih.
takpela anak kita kurus slim melim, yg penting sihat and aktif ~ayat penyedap hati~

precious innocent said...

ala... jgn risau la kalau alisha's development different from other babies.. each babies IS different k... xde benda la tu... but still u kene monitor jugak la..

ryan nie, 10bln baru 9kg... giler ringan.. tp misi ckp still dlm kelompok sihat... yap dia mmg sihat+LIGAT...

hu hu...

-mama emma-

Acik Linda+Ghazi said...

alo zhu..hehe sllu buke blog alia nih tap jarang sgt dpt meninggalkan jejak..anyway thnks fr constantly visiting our FP n leave a comment ye..

Hi baby alia! stil a chubby² la..wpun mama kata a bit thin ye..tkpe la zhu as long as alia active n nk main..tayah force sgt die mkn ke..biar dia mkn ikut die..mcm ghazi jgk skrg dh kurus sket..n mmg byk sgt food yg die tanak since die sakit ni..anyway, apakata try mcm kitorg ni...everytime ktorg mkn..ummi&abah akan letak ghazi dkat meja mkn skali n bg die food to play+eat jugak..so mmg la byk die main la..tpi smbil2 tu klu sebuku roti..separuh mmmg masuk la biasanye dlm mulut..hehe..biar die anggap yg eating is a fun activity and die later on msti nk buat sllu :)

selamat mencoba and kissess tu alia ey..

Zuhaini said...

ummi balqis
hihi.. comel..

ah.. risau gak la, pasal skg ni kdg2 x mo minum susu... :(

jua zulkef
tak pe.. slowly dia akan blaja la tu.. senang je, time nyusukan, kita suh dia pegang botol.. lama2 kita lepas kan tgn! :)

lovelyummi
tu la.. saya pun x la risau mana.. cuma time dukung tu da rasa ringan.. and kdg2 rasa tulang temulang dia.. aritu nurse gempak lak, kata ni berat dia turun teruk.. aduh.. mana x risau.. hihi :)

Precious Innocent
ah.. tul.. ringan.. leh geng ngan Alisha.. hihi.. :)

Acik Linda + Ghazi
x pe.. kdg2 saya pun tak sempat tinggal jejak.. :)

oh.. nice tips! insya Allah saya akan try! tq... :)

C!kPuanMuda said...

dun worry la laling. my son dah setaun 3 bulan baru la nak pegang botol sendri. plus, budak tgh nak membesar mmg akan kurang berat skit. yang penting u make sure dia makan tiap kali time makan. sikit pun takpe. and asal dia sihat n aktif, dah cukup. dun worry yea.

Zuhaini said...

Cik Puan Muda

Time kasih... ntah la.. naluri ibu kot.. cepat tul gabra saya ni.. :( insya Allah... nanti sy akn pastikan dia mkn minum cukup... :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)