Pages

Search This Blog

on GERAM!!!!!!

Salam...
I'm so pissed off!


Yesterday, when i took Alisha from her nursery, i can see her nose become very watery... What Happened...? (as far as i can remember, we sent her this morning withOUT the flu)


I asked Amalina (Alisha's babysitter), she said Alisha was 'merengek time nak tido'... sampai berhingus anak aku...?!!!! ( i guess she was crying and they didn't do anything...)


And then inside the car.... jalan-jalan for a while... and then i heard her... "uhuk.. uhuk..".. AIK?? Since when did my baby got this cough..? That instant, my mood totally diminished.


I was so sad.. angry.. and i felt frustrated!!! Alisha has just recover from her skin infection.. and now Bronchitis (AGAIN)..????!!!!


Last nite, when i recall my past experience taking care of my baby who had been warded... TAK NAKKKKKK!!!!!!! I don't want this to repeat! (i kinda become phobia with the ward n taking care of Alisha IN THE WARD).. it was hectic, boring and it was simply something i wouldn't want to go through anymore!


So i guess today is Alisha's LAST DAY with her nursery.


Tomorrow i'd have to work... :(


Sunday, we'd go to Makcik Belakang Rumah's house and ask her, if she can take care of Alisha...


(Funny thing.. i THOUGHT my husband asked her already. Turned out that he asked HER CHILDREN who was playing bikes in front of our house the other day.. And the kids told him that their mom is a babysitter.. oh.. i misunderstood the whole thing!!! )


Please pray with me.. doakan that Makcik will accept Alisha ye.. :)


And doakan Alisha sembuh dari batuk dia tu... Adoi... nak pecah otak memikir... :(


**kalau la ada maid kan best! .....

**** UPDATE!!!!

Saya da dapat sorang babysitter.. area Saujana Utama 1. Jauh sikit dari umah kami (Saujana Utama 3).. Tapi arganya agak mahal la... RM400! huhu... tp yg bestnye:

-budak makcik ni jaga sorang je (dekat 2 tahun)

-Makcik ni tinggal ngan anak perempuannya je.. (suami duk ipoh).. so lega sikit la... sekarang ni kan dgr cite macam-macam... uih.. nauzubillah...

tp decision masih lagi di tangan suami terchenta ku... :)

14 comments:

Intan @ mama ammar said...

Adoi... just wondering - kalau anak sakit2 gini adakah dipengaruhi oleh kaedah jagaan dinursery. I mean they're nurseries right? They're supposed to be expert in baby care?

so what happen actually?

Intan @ mama ammar said...

Silap tanda, sepatutnya:
They're supposed to be expert in baby care!!!!

Ietams said...

macam-macam dugaan kan, siyan kat baby je la ek

Zuhaini said...

intan@mama ammar

saya rasa :

1. nurseri tu da pack sangt.. so the environment pun tak berapa conducive sgt..

2. biasa nya disease gini dibawa oleh baby lain! baby sebelah Alisha batuk ke, sesema ke, si Alisha inhale dll, dapat! as easy as that.. huhu.. tu yg payah tu..

in fact semalam, idea saya ialah :
-baby sitter
-maid
-mama ammar.. hehe.. nak mintak u jaga Alisha leh..? (leh memain ngan Ammar..) heheh

ietams
tu lah.. letih menjaga... :(

ummi balqis said...

auntie doakan semoga segala urusan alisha dipermudahkan..

moga alisha dpt bbsitter..

dan ibu alisha pun leh senang ati..

aminnnnnn

babysofia.blogspot.com said...

i think u make a right descision to change the necessary... send necessary dia org jaga sambil lewa je...for gud better carik je yg lain.. might be more better dr skrg kan... kesian tgk alia je!! byk2 kan bersabar...

Mimi said...

hmm.. i pun taktau nak salahkan babysitter atau nursery ni. mcm yg i remark dkt my fren bila dia kutuk nursery anak dia sbb baby dia slalu demam. I ask her, kalau baby ko demam ko wat cemana? dia ckp dia bekalkan pcm la kat nursery tu..

so i told her, kalau dia sendiri hantar anak demam pi nursery, n demam tu mayb akan jangkit ngan budak2 lain, dia xleh aspect yg parents lain xbuat yg sama.. sbb kdg2 org terpaksa buat mcmtu sbb xdpt cuti.. n on the first place kalau kejadian jangkit-menjangkit mcm ni, adekah nursery atau babysitter yang salah??

plus maid pun xsemestinya bagus, depan u maybe mcm angel.. belakang u? my neighbour nye maid, bila mak encik n pak encik dia pegi keje, dia marah anak2 diorg maki hamun satu kampung bole dengar..

n mcm yg my paed ckp kat i, kalau nak puas hati kene laa berkorban, resign dan jaga anak sendiri.. sanggup ke? hehehe..

so mcm mana? lu pikir laa sendiri.. hehe..

precious innocent said...

bila baca review pasal nursery, mostly sure ada cite pasal sakit2 nie...

bsabar la zu.. itula keistimewaan mjadi parents nie... kesabaran tu mmg 1 cabaran kan...

-mama emma yg masih x decide lg on nursery :P-

iza said...

zuhaini, u hantar kat nursery mana...dulu iman pun susah gak..bila ke nursery Um**ku..iman nangis sampai saya balik keja ..masa tu dia setahun lebih.. pastu pening kepala pasai selsema ja tak berenti. lepas tu saya hantar kat pengasuh.. alhamdulilah.. kat su1..dia tak berkira.. cuma time dia emergency kita kalut sikit.. dia pulak tiba2 bg tau nak meniaga.. saya terpaksa hantar iman balik ker nursery.. tapi yg kurang org.. kat su3 ni sya hantar kat kristal annakku.. tapi sekarang kurang sikit sakitnya pasai dah besar sikit kot..macam saya ..sangat takut ada maid ni..nak2 kat sini dkt construction site..saya rasa hantar kat nursery flexi sket bab 2 hantar n ambil..kalau org kita kena jaga hati n so on..
anak kecik mmg kerap sakit..saya ada bberapa cadangan..sebb iman pun selalu gak kena batuk dulu..alhamdulilah sekarang kurang
i) bagi minum madu setiap hari
ii) adakan sentikkan pnumococol..(ejaan tak sure) utuk sakit2 berjangkit esp anak kita di nursery..
iii) saya bagi anak makan garlic n madu... cincang garlic..sikit ja..alhamdulilah kurang
iv) saya amalkan pakaikan minyak kepala buat sendiri..letak kat ubun2 ..selsema cepat kering..

cubalah..insyaAllah..

Zuhaini said...

ummi balqis
tengkiu aunty!!! doakan Alisha dapat baby sitter yg baik ati.. penyayang.. n pandai jaga kebajikan bayi!

Baby Sofia
ah.. tu la.. saya rasa Alia jenis yg x leh ramai2... dia kena ada full attention kot.. :)

mimi
ah.. kalau la leh resign untuk jaga anak.. bestnye.. tp fulus x dak..

precious innocent
ha.. tu la.. tak larat dah nak menanggung cabaran... :(

iza
oh.. gitu ye.. mekasih on the tips!!! nanti saya try! insya Allah...

supermummy said...

siannya alia..haha maid pon kadang2 tak leh solve problem..my ofismate ni baru dpt maid baru, pastu rupa2nya maid dia tu nak mandrem dia dgn husband dia pulak..siap ada ayat2 doa jawa semua..kesian betol dia..dahla maid lama buat mahal..

anyway kalau hantar anak gi nursery dan senang terdedah pada jangkitan demam ke flu ni ada suggestion utk amik pnemococcal punya suntikan tu..saya hari tu ingat nak amek tapi teramik2 lagi utk si husayn ni..

apa2 pon semoga alia cepat sembuh ok!

danial said...

just my two cent's worth

i completely agree with all the mommy's opinion
macam mimi kata, nursey memang terdedah pada macam macam jangkitan sebab they share so much things together. disease macam flu, hfmd, skin infection kebanyakan spread through direct contact atau air, kadangkala through handlers juga, especially kalau dia tak basuh tangan selepas pegang setiap budak. tapi tak semua parent boleh afford cuti bila anak dia sakit.

iza pun betul juga. pengasuh ni masalahnya kena tahu juga perangai dia. kalau emergency selalu , susah juga. standard of care pun tak semestinya lebih baik daripada nursery. my first babysitter hari tu, tengok botol danial yang tinggal kat umah dia sampai berkerak kerak susu, tak tahu macam mana dia basuh. ambil masa juga untuk tengok sesuai dan okay ke tak.

maid pulak saya tak recommend. simply sebab yang supermummy tulis tu. lagi pun, susah lah. tak ada privacy di rumah. nak bagi makan dia lagi, kena jaga sakit pening dia pulak. ada banyak kes, maid yang datang , sakit pulak. my friend punya maid, dahlah gaji, siap demand top up handphone lagi tiap-tiap bulan..

so , kek na doakan ani dapat yang terbaik. kalau dah suntuk sangat , tak apalah, hantar dulu yang RM 400 ni sementara dapat pengasuh lain yang murah dan okay. kita harap yaya sihat....

Zuhaini said...

supermummy
erm.. tul gak tu... maid gitu masalahnya.. nurseri masalah tang lain lak.. aduh... semoga Alisha serasi ngan babysitter akn dtg ni.. ;)

Danial
erm.. maid out of question sbnarnya pasal x mampu.. hihi...
babysitter yg 400 tu mahal sgt.. so x amik yg tu kot. try carik alternatif lain (yg blakang umah tu)

yus said...

pendapat saya mcm mommies yg lain
1. nursery
kita kena byk saabr. biasala budak kena sakit tu sakit ni. jgn pula pk bila duduk kat rumah sensorang dia tak boleh sakit. itu kuasa tuhan. cuma kita nak elak sebaik mgkn.saya selalu EL.bos bising tapi ku pekakkan je telinga. Anak aku, bukan anak dia!!!

2. maid
mm...ada susah, takde pun susah. tapi kdg2 bila ada, lagi byk susah. biarla kita rasa penat jg anak dari rasa penat nak layan perangai diorg..

ini pendapat saya..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)