Pages

Search This Blog

on Not so Milky....

Salam...

Aduh... Alia is not drinking any milk! Why oh why....?


I checked her mouth but nothings there.. no ulcer.. no sore throat (err.. can baby develop sore throat..?) but then again.. it was only MY inspections.. i may have missed a spot or two..

But her rejection towards milk is really worrying me right now... few days before, she doesn't want milk, but still can accept plain water + Glucogen.

Now.. she doesn't want both!! (my hubby and i have to force-feed her!)

Is she bored with the taste of the milk...? Or is she full already, and doesn't need milk anymore to top up with it..? Or is it the milk is kinda tawar and we have to add in glucogen to it to make it taste sweeter...?

Aduh! my head starts to spin again....

Alia oh Alia... Minumla susu sayang....

On babysitter :

My family (mom, dad, hubby) think that 400 is quite expensive for a BABY. So, we are down to 2 choices :

-Makcik Belakang Rumah
-Nursery opposite Makcik Belakang Rumah

Among those 2, i prefer the 1st choice! :) let's doa that Makcik will be able to accept Alia ya! tq...

Points to ponder :

somebody told me that if we give expensive milk (such as Mamil Gold.. Isomil.. SNOW..) there are possibilities that our babies develop stronger imune system.. is it true, mothers out there..?

12 comments:

ummi balqis said...

ohhh..alia da takmo susu? erm, leen mmg salu jumpa ade certain baby takmo minum ape2 susu pun dah at the age yg mmg kene sgt2 minum susu. ape yg mak2 diorg buat is, bg bb minum ribena. a few yg dah leen jumpe bg ribena. if zu approve ribena, leh la bg. if not try cari alternatif lain so that alisha leh suka ngn susu semula..

ape2 pun, try juga cari susu apa yg alisha leh terima. better than bg minuman yg bukan susu... pada leen la..

mmg pelik..tp kan, even leen sendiri mak leen kata takmo minum susu dlm umo bawah setahun. mmg dah takmo n tokle terima lagi. sampai sekarang leen mmg tak suke n nk muntah bau susu yg wane putih. coklat okay.

so mane tahu, alisha nak susu wane coklat pula? ade certain susu diorg wat perasa coklat kan? leen suggest zu try.. better if alisha consume susu. nnt dia tak penat sgt..

pasal susu2 mahal yg zu sebut tu, pada leen lak, tak sume budak seswai utk susu2 tuh. kdg2, jd macam2 bila consume susu2 tu. n pada leen, tak salah if zu try pun. mana tahu, alisha sesuai ke kan? kdg2, kita punya instinct je yg rasa selesa ngn menda mahal as if dia ada lebih protection utk anak kita.. sbb ada kawan leen kan, bg bb die susu dutch lady je since lahir.. takde masalah ape2 pun bb dia.. tak sensitif pun bb dia. mungkin sume ni adalah dugaan utk kita...

pernah wonder why tak, bb yg kita lahirkan, diberi susu badan pada awal kelahiran kena jaundice, tp bb yg org buang tepi jalan, org jumpa n beri susu formula, tak kena jaundice pun.. sume ni bhgn memasing.. kan?

tp pada leen, leen suggest try cari susu ape yg alisha suke n leh terima.. susu penting utk budak2 nnt diorg tak selalu letih. bila letih nnt tak cerdas n mcm2 la. tp jgn lak risau kalo mmg dah tokle terima susu... coz depan mata leen sniri, bb nie dr bwh umo setahun da takmo susu.. asik nak ribena sampai besar.. tp pintar n aktif pula.. =)

pening kan. mmg. leen faham.

tp sure ramai akan beri pendapat yg bernas2 n zu leh kuatkan semangat n buat yg terbaik zu boleh utk alisha..

p/s:auntie cayang alisha =)

precious innocent said...

pasal ribena tu, ofismate i baru je nasihat jgn kasi to babies below 1.. alamak.. i betul2 dah lupa reason dia..

nnt i check balik dgn dia ye..

pasal susu tu pulak, u dah try lain2 jenis susu ke? rite now alisha minum susu ape? dah try susu soya?

-mama emma yg xtau ape2 pasal fm-

Anonymous said...

i heard the same bout ribena..katanya sbb collouring kot kalu tak salah..

my iman mmg sussah nak minum fm..sebbnya i bf dia sejak kecil sampai 3 yrs.. jadi sekarang ni berat dia tak naik sbb susu kiurang...doctor suggest pediasure..so dia mmg sukela so far..malam samapi 5 kali..bagus untuk picky n small eater..

iza

ummi balqis said...

huish? yeke? cepat kongsi info on ribena utk below 1YO!! nak tahu! hehe...

anishussein said...

my doctor told me ribena nyer sugar level tinggi.. yes it's high with vitamins and all.. but the sugar also quite high for babies and toddlers.. according to her laa..
babies tend to be very picky with milk.. my suggestion is try to get the small sachet from different brands and try for alisha.. include soy milk..
maybe alisha is going thru a phase.. saje nak test mummy.. insya Allah.. nanti dia minum laa balik susu..

Anonymous said...

zu, i pun ada dgr pasal ribena...yg i dgr ribena ni boleh cut the appetite baby nak minum susu n makan...itu yg i dgr lah...stakat ni mmg i tak bagi kyra minum ribena....just milk n plain water ajer...pasal tak nak susu tu i rasa alisha jemu kut...y not u cuba tukar susu...in case dia nak flava lagi ker...

Zuhaini said...

ummi balqis
mak ai... banyak nya cadangan...
-ribena tu saya tak try kot.. pasal dia manis! hihi..
-susu coklat..? ada ke..? saya perasan biasanya 1 thn ke bawah biasanya susu dia x dak perisa.. hihi.. tp nnt saya tgk2 kan.. tq!

precious innocent
ah.. tu la.. ingat nak try tukar susu lain la plak.. mak saya kata mungkin Alisha da bosan ngan rasa susu Dumex tu kot.. hihi..

iza
oh.. pediasure ye..? hmm.. nanti saya try.. :) tq!
**saya pun tgh dlm usaha tambh berat badan Alisha nih..

ummi balqis
heheh.. excitednya org tuh.. hihi :)

anishussein
oh.. gitu... time kasih for sharing the info! (saya pun tatau..hihi)
yup.. ni tgh try nengok susu apa nak try kat dia.. hihi.. :)

faramustapha
oh.. bahaya gak ribena nih.. kang kurus si ALisha.. hihi.. time kasih! nanti saya try susu lain ya! :)

Linda ummi Ghazi said...

zhu..

maybe alisha tak nk mnum anything sbb die sgt tak selesa sbb cough n running nose tu tak? kahak tend to stick at their throat and buatkan derang rasa nk mntah everytime myusu..try bg air kosong suam bebyk..i experienced ths kinda thing with Ghazi before..tpi masa Ghazi tu mcm teruk sgt smpi air suam(yang biasanye kegemaran die) pn die taknak..tu yg smpi dehydrated and kena warded msuk drip..anyhow..try je la bg air suam kot kot die nak..slalu nye klu ghazi geleng taknak, saya selalu goyang² kan botol depan die smbil nyanyi..bru die pay attention..then kadang² buat mcm isap jgk susu tu supaya die ingt kite nk rebut n main dgn die..naty bile dh masuk dlm mulut die..insya Allah die terus mnum sbb die pun lapar sbnrnye..and cube la nyanyi satu lagu je tiap kali die nyusu..biar die seronok..mcm Ghazi ni die suke lagu Bangau O Bangau smbil ummi buat gaya sekali..naty die leka n terus mnum abis hehehe..

oo pasal immune system tinggi ke tak klu mnum susu mahal tu..saya pn tatau..tpi Ghazi ni lepas sethn n cerai susu bdn ni mmg die mnum isomil..mamil soya n nursoy..setakat ni mmg biasa je..berjangkit jugak la kat nurseri tu sakitnye, tpi klu selsema mmg cpat la recovery die berbanding bdk lain...org kna 5 hari die kna 2-3 hari je..alhamdulillah..tpi dh klu harga berlainan pn msti la ada kelebihan die kan..emm tp Ghazi mmg takde choice..die mmg kna mnum susu tu :)

so selamat mencuba la ye taktik² tu... :)

Zuhaini said...

Linda Umi Ghazi
uih.. banyaknya petua..
oh.. gitu ye..? hmm.. nanti saya try.. Isomil..? ok.. itu oun nnt saya akan survey tgk.. :)
tengkiu!

mama-syira said...

kadang-kadang ada masa2 nya baby tak nak minum susu.dulu saya pun risau sbb penah jugak syirah takmo susu.
try je bagi dia susu, kalo dia dapat minum sikit ok lah. then tgk lagi 2-3 hari sure dia minum balik. baby ni kan hari-hari ragamnya berbeza ;)

The Queen Bee said...

i tatau jer pasal tu. but i give my son Isomil lah.

Ribena tade nutrition seperti mana mereka claim. Dah kene sue kat Oz. I read in the newspaper btw. Not suitable for babies tho.

Below 1 yrs old pls pls dont give baby any artificial flavor. Kalau bole semua au naturale lah yer.

Try check with her paed, what cos it. My baby sometimes x suke minum gak.

mommy lyna said...

zu dh bwk alisha jmpe paed ke?

On top of that,kalo xdak masalah kesihatan i think biasa je kot. Bdk2 mcm kita jgk,kdg2 xde selera. Hapi pn selalu xnak makan minum. Sbg mak yg cool, biar je dia. Dh besar, pandai2la cari makan ble dh lapa. Hahaha.

Tp kalo hari2 xnak kot ada samting wrong,beter go to yg pakar.

Ribena hi sugar & xde khasiat yg budak perlukan. Kalo bc pek dia pn dh state, xsesuai utk below 2 years old.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)