Pages

Search This Blog

on Hampir masuk wad...


Salam...

Ini adalah kronologi semalam ;

6.00 pagi ~ woke up.. take a quick check at Alia's forehead. No demam. Alhamdulillah. Went to take my bath n solat

6.15 pagi ~ realized that last nite (monday night) Alia had some rows of non stop coughing, i had some voices in my head to take her to clinic

6.30 pagi ~ getting Alia ready (salin baju and all)

6.45 pagi ~ hit the road. First pit stop : PSN (to punch our cards first)

7.30 pagi ~ Heading to 2nd pit stop : Hospital Pakar Ampang Puteri.. (actually Alia was admitted few months back with bronchitis and her Dr was Dr Lim. I didn't quite like him coz he's kinda people who rushes things..) tunggu punya tunggu.. about 15 minute punya tunggu, at last, we couldn't wait anymore.. (rupanya Dr x sampai lagi.. Dr buat ward round..)

so we went to Klinik Pakar Kanak-kanak Shanaliza at Wangsa Maju (this clinic was recommended by Dr at AnNur).. check punya check.. Dr kata kahak banyak.. dia suruh buat neb.. dah buat neb, check sekali lagi, but she said the mucous is still there, so she'd advise us to admit our little baby at a hospital.. sedih je rasa.. She wrote a referral letter..

**kami tanya ~ memang kena admit juga ke..? x boleh ke kalau bagi je ubat, nanti kami bagi tiap2 hari..

*dr jawab ~ oh tak boleh.. mmg kena admit ni. di hospital karang diorang masukkan antibiotik kat vein.. bla.. bla.. bla..

so it was a 0 percent chance that alia will not be warded.

we went home, pack our stuffs (and ayah alia's stuffs ~ he may be will stay at my parents')...

went to Ampang Puteri.. went to KECEMASAN & PESAKIT LUAR.. saw the M.A.

turned out TAK PAYAH MASUK WARD!!!!! best nye la hai.. alhamdulillah....

**ACTION PLAN :
buat masa ni action plan yang ada satu je.. quit nurseri.. we were thinking of sending her to a babysitter (the one yang charge 400 sebulan tu, remember..?) :)

12 comments:

ariffda said...

bby siter = RM400.00/1bby? mehelnye...sian alia...

mrs noba said...

get well soon alia...

precious innocent said...

rm400?? mahalnye... xde bbsitter lain ke??

tp, kalau nak timbang dgn kesihatan alisha, ape la sgt rm400 tu kan..

hopefully alisha cepat sembuh..

-mama emma-

Zuhaini said...

ariffda
iye.. mahal sikit la.. tp saya rasa begusnya ialah dia jaga budak x ramai.. so insya Allah, kesihatan Alia ok kot lepas ni..

mrs noba
thanx aunty... :)

precious innocent
erm.. mahal sikit la.. tapi kakak tu cakap "lepas raya nanti kita bincang ye"..

betul! lagipun kakak ni jaga budak x ramai.. sorang je baru, itupun da besar dah budak tu.. so hopefully leh la dia jaga alia dgn sebaik-baiknya, insya Allah.. :)

reena said...

r u sure dear?? hmm.. tapi kalo btol2 dia jaga ok n u can afford oklah kot...

hope alisya cepat sihat

iza said...

zuhaini,
iman dulupun selalu batuk2.. masa budak mmg antibodi dia takberapa kuat.even now pun kadang2.. neb tu kalu kat ravinder mmg selalu.. wwalaupun dia takde asma..tapi kahak banyak.. dulu i hantar bbsiter, tapi hantar kat nursery je skrg since da agak besar.. mgkin tahun dpan dah nak g kindi.transit kat nurseri je la...

setiap kali amik iman takpenah nampak alia...u amik kul berapa

selalu tanya iman..dia ni kadang2 mmg macam polis pencen

Mommy Lily said...

wah lucky tk pyh masuk wad kann...mami tahu la betapa terseksanya menunggu anak dlm wad. (lily 2 kali masuk wad tahun ni)

get well soon alisha ..jgn sakit2 tau nk raya nih

EMH said...

sian alia..eringat nurenn warded few months back..masa tu saya fikir nak resign jam jam tu n try cari gak bsitter..tapi alhamdullilah xder follow up sakit teruk..kids kan..dok nursery plak..kena terima laaa..risau mmg risau..

mimielola said...

Yup, the best action plan is always to quit the nursery. Or at least change to another (like it will any difference, duhh). Tu yg kitorg dok pulun nak carik sekolah utk Sofea ni.

Tp kan (to me la), baik admit jer so that by the time nak raya tu dah sihat sepenuhnya <-- like what happened to us last year

Zuhaini said...

reena
insya Allah kak.. kalau x da pulus pun, kena carik gak la.. sian kat dia.. x sesuai duk ramai2..

iza
betul.. bosan betul duduk wad..

saya ambil dalam pukul 5 gitu.. (bulan puasa).. iza ambil iman pukul berapa..?

mommylily
a ah.. letih betul jaga baby sakit dalam wad.. :(

insya allah.. doakan alia sehat ye mami.. :)

emh
betul! tp kalau da nama pun nurseri.. kena tabah je la kan..?

mimielola
Yup!

aiyo.. jgn la admit.. saya da serik!! insya allah time ni dia pun da besar.. hopefully leh lawan virus/bacteria tu..

mc ta said...

iayyak..rm400 sorang. Kita 2 org rm400. Ish mahal betul kan?
better survey lagi kot. Kalau mmg tak de choice, nak buat canner ek?

ujee said...

mama Alia...
mahal betul babysitter tu rm400!..
including makan, minum, toileteries & basuh baju tak?
kalo termasuk tu sume..ok la kot..
regarding check up kat private hosp kan..i prefer klinik kerajaan..coz ubat dia lg bagus dr klinik biasa & swasta...sebelum ni i & my baby check up pun kat klinik swasta tp bile cube klinik goverment i rase lagi ok mungkin time is limited la coz ramai..tp kalo u ada baby dia akan bg kelonggaran la utk check up lebih awal...
anyway...hope alia 'steady'...take care...

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)