Pages

Search This Blog

on Demam...

Hmm.... Ammar x sihat...

Si Alia pun tak sihat ya..? hmm....

Semalam after work, when i took alia from her babysitter, she had a temperature..

so, we gave her some paracetamol.. (looking back, rasanya dah lama dia x demam... so the measurements di botol was when she was 7 or 8 months.. 2.5 ml)

So now, after several months, surely her dose would be increased a bit, rite..?

So, we, the "oh-we're-so-genious-in-predicting-the-dose", gave alia 3.5 ml. Is it ok, kek..?

after that, her temp back to normal... play.. play.. and play some more.. but no eat.. (she must have been full.. we guess)

Then she went to sleep at 10. Actually both her and i went to sleep.. haha..

Then early in the morning... her temp rose again!

So we gave her some medicine.. again..

We are here at the office now.. but we mentioned that if she's still having fever, then we'd go there and fetch her..

**i guess it's the "beralih bulan" kind of fever.. hehe..

8 comments:

precious innocent said...

zue, kalau leh better check dgn doc.. takut ubat tu dah xpired..

-mama emma-

~ziey~ said...

betull.....lagi satu..rsanyaer dosage tuh msh tak berubah...sampai 3 tahun kot...better u bring her to doc...lebih baik kalau doc kata takde apa2...mmg ituh yg kiter nk dengar kan.....

Jua Zulkef said...

zu...my 2cern je ni..

sbb i n mr.hubby jenis suka simpan stok ubat utk kami sekeluarga especially faris since my hubby 'kerja luar' hampir sebulan lebih. takut i tak dpt g jumpa paed bila dia takde, dats why kami amik stok ubat byk2 terus.

doc/paed bgtau:
- ubat yg u dah guna hanya boleh guna dlm masa 3 bulan dari tarikh yg u dpt. simpan dlm peti ais. then lepas 3 bulan kena buang.
- ubat yg u xguna n masih sealed (yg dlm botol asal, bukan dlm botol ubat biasa), u boleh simpan sampai tarikh expired kt botol tu. tp once u dah guna, mmg sampai 3 bulan dr tarikh u buka.

ma2mutuk said...

kesian anak dara tu..

betul kata kengkawan yg lain pasal ubat tu kalo da bukak hanya bole tahan dlm 3bulan je..

p-na mama oja said...

sian bby girl nie demam yer...
tu arr..better bwk g klinik...klu cm antibiotic tuh tahan 2 minggu jer..

get well soon ya alia!!

Intan mama ammar said...

My doc cakap, ubat baby paling lama boleh simpan dalam fridge after opening ialah 3 minggu, so check it out!

Ammar punya dosage baru ni adalah 2ml, ikut doc la tu...

Get well soon alia, mmg sekarang ni musim. sana sini budak tak sihat.

mrs noba said...

rasanya 3.5ml tu byk sgt tuh, sbb aniq yg 3 thn lebh tuh 3.5ml.
biasa dosage ikut berat budak.
better check dgn doktor.

mazharalti @ kaisah said...

zue, patutnye bukan kena check dulu ke ubat tuh dah expired ke lum???

=> same cam precious innocent cakap...

nak beralih bulan pun ye gak tuh... Kaisah alhamdulillah setakat nih masa injek jek demam sekejap...

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)