Pages

Search This Blog

The 3 Months Alia

Hai semua..

Saya akan berumur 3 bulan pada 2 Mac ini. Sekarang saya sudah pandai tengok tangan saya dan memerhatikannya bergerak.

Yang ini pulak saya tengah tidur dalam perjalanan dari nursery ke rumah. Saya ngantuk betul...! (perhatikan betapa tebalnya bedak pada muka saya.. Hihihihi)
Yang ini pulak, angkasawan negara nombor 2, Dr Faiz Khalid. Dia drop by di Pusat Sains untuk projek Angkasawan yang currently under kelolaan PSN. Heheheh, tak dapat sheikh, Dr Faiz pun jadi lah..
Yang ini time saya demam ari tu (ada satu isnin tu, saya tetiba panas sikit, so mak saya ambil EL pasal nak jaga saya.. heheheeh) comel kain lembap atas kepala saya tu.



Cak...! yang ini gambar saya pakai baju yang mak long beri. Sangat sesuai dengan saya yang comel ni.. hehehe..

The Hospital....

Assalamualaikum.

Semalam saya, mak dan ayah pergi ke Kelana Jaya Medical Centre. Saya menghidap batuk sejak seminggu lalu. dan ia makin teruk, sehingga ada kahak.

Mak saya malas nak pergi klinik kerajaan kerana kena tunggu lama. So, dia pilih hospital ini la. Lagipun, mak saya nak bawak saya pergi jumpa Pakar Kanak-kanak (Paeds).

Kami telah berjumpa Dr. Syed. Saya diberi 9 jenis ubat. Ada ubat minum, ada ubat sapu dan ada diberi sabun serta shampu. Saya sekarang ini dealing with 2 illness, iaitu Bronkiotis (ntah la spelling dia macam mana) dan Ekzema.

Ini gambar saya dgn mak. Time ni nurse nak beri vaporizer. Dia macam satu mask yang saya kena inhale gas yang keluar. Tujuannya adalah untuk mencairkan kahak. Saya rilek je. X nangis pun...!

The "Kak" Eli...

Hai semua..

Actually, untuk pengetahuan anda semua, semasa sebulan pertama selepas kelahiran saya, Makcik Uda sayalah yang menjaga saya, disamping bantuan daripada Atuk, Tuk Wan, dan tentunya ayah saya.

Makcik saya ni la yang mandikan saya setiap hari, dan dia jugalah yang menjaga kebajikan mak saya (sediakan makan minumnya, uli jamu, sapu param dan masak lauk kuah pindang siang malam)...
Makcik saya ni suruh saya panggil dia Kak. Erm... mungkin dia rasa muda lagi kot.. hehehe..

So, post kali ini saya tujukan untuk Kak Eli saya.. Terima kasih daun keladi Kak Eli..

Gambar di sini saya tidur di pangkuan Kak Eli.. er... Kak Eli nya tak kelihatan la..
Yang ini baru ada imej Kak Eli.. dia sedang posing bersama-sama Atuk tersayang...

The 'Cukur Jambul'

Assalamualaikum..

Hari ini adalah majlis cukur jambul saya (9 Februari 2008, Sabtu). Just after Sambutan Chinese New Year yang jatuh pada 7 dan 8 Februari.

Best sgt, abang Danial ada... Tapi saya tak reti lagi main dgn abg Danial.. Tunggu saya besar sikit ya!
Time cukur jambul ni, tak buat apa sangat, jemput kumpulan marhaban Wanita, bagi makan-makan sikit. tu je. Selain Abang Danial, Nenek belah johor juga ada, bersama-sama tuk Ta, Tuk Cu (Tuk Jam x dak, dia gi jemput Tuk Nita dari Kelantan balik ke Kluang). Ada juga Tuk Ngah sefamily dan Tuk Asul sefamily. heheheh... Ramai betul dah jadi atuk ni.. Pening saya.

Selepas majlis tersebut, petang tu juga, saya dicukur oleh ayah. Maaf lah, tiada gambar boleh diupload. Mak saya sedang pegang saya. Dan ayah saya sedang cukur saya. So, tak dak sapa nak pegang kamera dan tangkap gambar saya...

So gambar-gambar yang ada ni adalah gambar sebelum saya dibotakkan... :)

The 'Forcep Baby'


Helo.. ni gambar saya di hospital..
Just nak beritahu, oleh kerana saya dilahirkan menggunakan forsep, so anda semua boleh nampak kesannya di pipi kanan saya.
Mak saya sungguh risau, takut kesan tu akan kekal hingga saya dewasa. Dah la saya ni perempuan, kalau kesan tu permanent, susah la nanti. Dah tak cun...!
In the meantime, mak saya slowly letak ubat CNI di scar tu.
Hopefully it will disappear.
Insya Allah... :)

The Beginning ....

Assalamualaikum....

Nama saya Nur Alia Athirah bt. Zulkefli. Saya selamat dilahirkan di Hospital Ampang, pada 2 Disember 2007 (Ahad) tepat pada pukul 2.57 petang.
Dalam gambar ini saya sedang tidur.. zzzzzz...

Kesian emak saya, penat dia melahirkan saya..

Mak saya telah di admit pada hari Sabtu pukul 2 petang. Ketika itu, bila doctor check, opening, baru 2 cm.

Malam Sabtu tu, mak saya tidur nyenyak sekali.. Tak ada langsung tanda2 nak bersalin.. contraction tu ada la sekali sekala.

Pagi Ahad - Mak saya sarapan macam biasa. Hospital hidangkan 2 slices of bread, together dengan small butter dan jem (dibungkus macam yang dihidang dalam flight). Makan dengan air Milo (3 in 1 Fuze, atuk saya beli di Giant).

Dalam pukul 10 lebih, mak saya mula merasa sakit perut.. dia ingat sakit perut biasa sahaja. So, dia buat dono je.

Dalam setengah jam selepas tu, sakit tu jadi semakin severe. So, mak saya mula tekan button di belakang katil tu, nak panggil nurse. 5 minit berlalu, tapi nurse tak juga tiba. Mak saya mula berasa tension. Dia mula bangun dari katil dan tiba-tiba... ada air keluar mencurah-curah. Mak saya tetap kontrol rileks. Dia ke bilik air dan baru perasan yang itu adalah air ketuban.

Oh..oh.. baru dia panik sedikit. Kakak di katil hadapan perasan yang mak saya punya air sudah pecah, so dia pun jerit panggil nurse. Barulah nurse nak datang.. :(

Bila nurse datang, dia bawa mak saya ke satu bilik ni. Nama bilik ni adalah Examine Room. Mak saya pun tunggu doktor yang sepatutnya datang untuk chek mak saya. 5 minit... 10 minit.. lama-kelamaan, 30 minit... berlalu. Mak saya mula merasakan kontraksion nak bersalin. Sakitnya berganda-ganda daripada sakit senggugut biasa. Mak saya mula tension dan jerit panggil nurse. Kain pink mak saya pakai dah mula lencun dengan air amnion.. Nurse datang tapi agak lambat jugalah, dia kata, doktor sedang buat Ward round. Waduh.. Mak saya dah semakin tak tahan. Mak saya mula perasan, dalam tak sedar, da dekat SEJAM dia tunggu doktor untuk datang ke bilik tu. Akhirnya, doktor yang dinanti-nanti pun datang. Chek punya chek, rupanya da bukak sebanyak 5 cm. Mak saya pun dihantar ke Labour Room dengan wheelchair.

Labour room tu tak la besar sangat. ok la. Sampai di sana, doktor pasang alat nak tengok how frequent and how strong contraction. Mak saya dah tak tahan dah. Dia minta epidural. Yang terkejutnya, doktor cina lelaki tu boleh kata " kat sini tak ada epidural la..".. adus.. parah ini..

Tapi doktor tu bagi alternatif. Dia suruh inhale gas mask Nitrogen kat belakang katil tu. Mak saya amik dan sedut gas tu, hampeh! Tak kurang pun sakitnya! rasa macam sedut aircond je..

So mak saya minta benda lain yang boleh kurangkan sakit bersalin.. doktor tu cadangkan satu benda ini, ntah apa ntah. Yang pasti ia adalah injection. mak saya kata ok la, cucuk je la. tapi doktor tu rilek je, ajak borak2 lagi. Mak saya dah tak tahan dah. mungkin pasal mak saya x layan dia borak, so, dia check la bukaan. Terkejut beruk dia, dah 9 cm rupanya. dalam masa 15 minit sahaja sampai da sebanyak tu. kelam kabut dia pakai glove, apron, mask dll.

Tapi mak saya ni la, rupanya x reti teran. Sian dia. ingatkan da bukak sampai 10 cm (beberapa minit lepas tu) da boleh keluar baby. lama-kelamaan, sampai sejam, mak saya teran, tak keluar-keluar jugak. Mak saya dah mula mengantuk akibat bius tadi. akhirnya mak saya kata, doktor, pakai forsep je lah.

So, bila forsep dah masuk, doktor suruh teran. La.. kena teran juga ke? ingatkan doktor tu boleh tarik je terus. so selepas beberapa kali push, dan push terakhir, nurse tolong dudukkan mak saya (dari kedudukan baring) barulah saya boleh keluar.
Saya skor 9/10 untuk Apgar Score. Entah la, satu markah tu hilang ke mana. Malamnya, entah macam mana muka saya turn to blue. so nurse hantar ke NICU (Neonatal Intensive Care Unit). Ayah saya kata saya diletak dalam inkubator, and ada gas oksigen dispray ke muka saya setiap masa.
selang 2 hari, saya dialih ke katil lain, cuma diorang still letak tiub oksigen masuk ke hidung saya. Mak saya masih x berapa larat, so dia tak melawat saya lagi.
Hari keempat, saya disahkan ada kuning. so, saya diletakkan di bawah lampu biru tu, apa namanya ya..? (Foto therapy ke..?) Mak saya dah lupa la. Mak saya dah mula melawat saya. Dia sedih sekali tengok saya kena cucuk kat tangan (untuk drip) dan pada kaki ada kesan kena inject (ambil darah).
Hari kelima, mak saya dah di-discharge dari wad bersalin, dan dia admit wad NICU. ada disediakan beberapa katil, untuk para ibu ni menjaga anak mereka yang tak sehat ni. So, saya pun mulalah dijaga sepenuhnya oleh mak saya. Mak saya juga baru master the right technique to breastfeed. Ada matron sorang ni ajar mak saya. Pandai betul dia..
Setiap pagi saya akan dimandikan dan diambil darah. Setiap kali saya dipulangkan kepada ibu saya, saya mesti menangis. kalay cucuk ambil darah tu logik juga la. tapi takkan la mandi pun nak menangis? hmm.... mak saya betul2 tak paham..
Malam tiba, mak saya memang serabut. Susah betul saya nak tido. Dah kenyang, dah tukar pampers, dah letak telon, apa lagi...? tak tahu kenapa saya susah tidur. Saya akan melalak jer sampai la waktu subuh. Subuh baru saya tidur. penat mak saya jaga saya. Sampai dia jadi fobia, bila malam menjelang.
Kalau tak silap mak saya jaga saya di NICU a few days juga la. Yang pasti saya di-discharge 8 Disember 2007. Suka betul mak saya dapat keluarkan saya dari wad tu..
So saya pun balik la ke rumah....







Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)