Pages

Search This Blog

Contact Me


































Name:




Email Address:




URL:




Phone number (optional)




Is there anyway I can help you....?









create form

on Hampir masuk wad...


Salam...

Ini adalah kronologi semalam ;

6.00 pagi ~ woke up.. take a quick check at Alia's forehead. No demam. Alhamdulillah. Went to take my bath n solat

6.15 pagi ~ realized that last nite (monday night) Alia had some rows of non stop coughing, i had some voices in my head to take her to clinic

6.30 pagi ~ getting Alia ready (salin baju and all)

6.45 pagi ~ hit the road. First pit stop : PSN (to punch our cards first)

7.30 pagi ~ Heading to 2nd pit stop : Hospital Pakar Ampang Puteri.. (actually Alia was admitted few months back with bronchitis and her Dr was Dr Lim. I didn't quite like him coz he's kinda people who rushes things..) tunggu punya tunggu.. about 15 minute punya tunggu, at last, we couldn't wait anymore.. (rupanya Dr x sampai lagi.. Dr buat ward round..)

so we went to Klinik Pakar Kanak-kanak Shanaliza at Wangsa Maju (this clinic was recommended by Dr at AnNur).. check punya check.. Dr kata kahak banyak.. dia suruh buat neb.. dah buat neb, check sekali lagi, but she said the mucous is still there, so she'd advise us to admit our little baby at a hospital.. sedih je rasa.. She wrote a referral letter..

**kami tanya ~ memang kena admit juga ke..? x boleh ke kalau bagi je ubat, nanti kami bagi tiap2 hari..

*dr jawab ~ oh tak boleh.. mmg kena admit ni. di hospital karang diorang masukkan antibiotik kat vein.. bla.. bla.. bla..

so it was a 0 percent chance that alia will not be warded.

we went home, pack our stuffs (and ayah alia's stuffs ~ he may be will stay at my parents')...

went to Ampang Puteri.. went to KECEMASAN & PESAKIT LUAR.. saw the M.A.

turned out TAK PAYAH MASUK WARD!!!!! best nye la hai.. alhamdulillah....

**ACTION PLAN :
buat masa ni action plan yang ada satu je.. quit nurseri.. we were thinking of sending her to a babysitter (the one yang charge 400 sebulan tu, remember..?) :)

on Bila Mr Hubby x nak buat..

Kena la kita yang pasang!


Percaya tak, yg ini saya yang pasang! :)

on Blouse Muslimah




Blouse Muslimah up for grabs!

on Alia dan High Chair nya..

Salam all..

haha.. Sebenarnya nak cerita pasal Alia.. tapi meh kita tgk sampai mana dah siap...

Banyak juga la kan..? Ini pun actually gambar yang diambil pada hari Jumaat lalu.. so after 2 days, progress dia pun sebenarnya dah makin banyak.. nanti kalau dah siap sepenuhnya kita tgk mcm mana rupanya ya.. :)

Kami dah beli High Chair Alia!!!!! (alhamdulillah.. at last!!)

dah lama nak beli, tapi x da kesempatan la..

so baru-baru ni, kami balik rumah Atuk n Wan, so kami round-round dekat area Giant tu.. rembat la sebiji.. (before this kami dah pergi Carrefour Wangsa Maju, tp dia x jual (ke x da stok.. ibu Alia pun x pasti la..) and then jalan beberapa tapak, sampai la di Anakku. ada 3 jenis je, itupun semuanya RM150 keatas.. mak ai.. mahalnya..
so, kami pun pergi la kedai area Giant ni.. (Atuk yg rekemen sebenarnya..).

ada 2 jenis. satu kaler pink (Ibu Alia da jatuh hati da dgn ini.. tapi meja dia flat je!) Harganya RM65. tanya lagi, dia kata ada lagi satu jenis, ada meja (berlekuk and all) tp x da kaler pink.. tak pe la, beli je la kan..? yg ini mahal sikit.. harga sebenar RM88, dapat RM75 :)
ini adalah model sedang beraksi di atas high chairnya... bukan main suka lagi!

Haha.. Alia tgh makan makanan Favourite dia.. BUBUR LAMBUK!!! :)

Sekian...

on Reno Part 2, Air Sihat Part 2

Salam

not much to report, coz the work done (by the Indonesian guy) yesterday was
-went to tiles factory, order the tiles
-Pasang the tiles

turned out

-went to factory n order (done..)
-pasang tiles (not done..)

rupanya they had to do this first.. (can u see it..? ada batu-bata tu...)


**this one's my request actually.. :) so that air basuhan kereta kita x masuk rumah jiran.. :)

Oh ya, nak tgk tiles yang dibeli..? (this is MY CHOICE of color.. kelabu..)

Lucky he bought from a well known brand~ Guocera...

On the way back home, singgah kedai dealer Dr Sukida. He asked us to go coz he wanted to give a balang.. (ceritanya gini.. after the water filter had been installed, the water that comes out were really slow! so the dealer asked me to pick a balang yang ada pelampung and bila dah penuh isi, it will stop filling the balang. rupa-rupanya balang ini!!!)
sabar je lah..

tp x pe la.. diberi T shirt free! :)
**2 botol air hasil tapisan Dr Sukida untuk diberi pada bapak saya.. hehe..

on Renovation (Part 1) n Air Sihat!

Salam semua...

Guess what..? after a while of korek sana and korek sini, finally we have some money to TILE OUR PORCH! :) haha..

So, last Tuesday (during lunch break, we bought all the materials needed)


When we got home, the work done was clearing all the grass n level the ground.


(ahahah.. can u see the tall grass in my lawn..? haha.. mcm hutan kan..?)

and on Wednesday, this was the progress so far..

(alhamdulillah, SO FAR looks like this Indonesian man is a reliable one .... we were scared that he might run away, or leave the project half way done..)

**today, he's going to pasang tiles!! :)

:::::::::: on Air Sihat ::::::::::

Guess what..? I already got my Air Sihat!!! :)
*the tagline is : Air SIhat, erm.. keluarga something.. i forgot! haha)


Alhamdulillah... (I asked the dealer to install it for me.. haha..) I asked him to put it right on the top of the kitchen cabinet ~ like Ms Jua did.. but he refused. He said, when i had to change the filters, it will be difficult.. (ye la tu.. ke ntah2 dia malas kot.. haha)

Alhamdulillah.. although some colleagues of mine at work keep promoting their water filters (Hai-O, Bio Aura, Zhulian.. U name it!) but my heart fell for this one.. the one and only Dr. Sukida..

And oh ya, the dealer, Mr Sang, said that if i were to promote this to my neighbours, i can get some side income.. haha.. (and i asked him, "how much?".. haha.. Mata duitan da... hhahah.. tgk la mcm mana..kalau saya rajin..)

Oh ya, u may asked me, why did i choose this water filter right..? because after i went to their website, they CLAIMED that after we drink water from it, insya Allah all the sickness will be gone.. like menstrual cramps.. pimples (this one u have to wash ur face using the water).. and at the website too, there were so many testimonials and majority of them got well from just by drinking the water.. haha..

*and the price were as same as the water filters in the market! (so, what do i get to loose, right?)

**i'm going to TEST whether it really is an Air Sihat or not, I am going to test it to my dad who is currently dealing with his brain tumor.. ha.. meh kita tgk betul ke tak, ianya Air Sihat.. :)

on Susahnya Alia tidur..

Aduhai.. sekarang ni (dah 2 days in a row..) si Alia tu susah nya nak tido..

Semalam pukul 11.00 malam baru nak tido.. the day before, pukul 11.30! sabar je lah..

**by the way, ini gmbar time dia kecik2 dulu.. masih comel n masih hairless.. haha

on My Baju Baby BLOG!

Salam...

My sales blog is officially OPEN!

feel free to click over here


or on the Baju Baby icon at the top, right side of this blog.

These are my fav!



Jemput datang ya! :)

on Baju Siapa ini..?

Salam...

Alamak.. baju siapa pulak ni...?


(ni kes tertukar baju di nurseri semalam ptg. sampai diapers pun tertukar!) sabar je lah..

on Alia's New Walker


Assalamualaikum...

Hi guys! bosan kan, kena kerja hari Isnin! :(

Anyway.. we.. no, I was thinking to call my baby Alia, instead of Alisha.. (haha.. mengada-ngada kan..? suka betul tukar-tukar nama.. pening budak tu karang!) Why..? because recently she was down with fever and caught some coughs.. so the theory to "change her name" for me, is not necessary applied to all babies, kot. So we're back to "Alia".. (although my mom prefers Alisha and she keeps calling her by that name.. hihi)

Oh ya, another thing. Alia's walker is no longer in good condition.. cannot be used anymore! Koyak sana, koyak sini.. (ibu dia bukannya rajin nak menjahit!)

So, last weekend, when we were on our way to AU3 (Rumah Wan & Atuk), we stopped by at the Carrefour Wangsa Maju >> hunting for Alia's walker...

We went to the Anakku, and I fell in love with some walker that they displayed.. by Disney.. got mickey mouse and stuffs. But they were all RM140.00 above. (i was thinking, buat apa lah beli mahal2, Alia nak pakai pun mungkin dalam sebulan dua je lagi, kan?)

So we bought a walker by Anakku, just RM40.00 something.. (i don't remember.. as i wasn't the one who was paying for it! haha)

Tada!

(please ignore the model. She was over-excited to receive her first pair of shoes!)


Ini rupa Alia yang terbaru...

on Award!

Salam.....

Si Alia tgh tido.. :)

Tu yg Mr Husband tak leh nak marah saya online pakai Broadband dia ni.. hihi..

oh ya, berjalan-jalan di blog rakan-rakan.. terserempak blog Mami Lily.. Ibu Alia dapat award rupanya.. (diam-diam dia bagi award ya!) tengkiu....

Nak tau award apa..?


Haha.. award BLOG PALING GILA! hahaha... (ibu Alia ni gila-gila ke..? hahah..hantam sajalah)
Ok, untuk melaksanakan tugasan yang diberi, kena nominate 4 blog yg saya rasa gila-gila...
(err.. 4 je ke..?... hmm.. tough one....)
-mama Iman Daniel
-mrs Noba
-mama Danish
err.. terlebih la.. kira halal je lah.. :)
Kepada yg saya tak larat nak tulih di sini.. (3 trakhir tu da x larat nak buat link dia..) sila la amik award ini ya! :)

on At Last!

Salam....

hahahah.. at last! jadi gak benda alah ni..

(apa yek..? saya panggil spageti je! tp tengok kat paket dia, nama dia apa ntah.. rusili ke apa ke..)

Ceritanya start ngan saya mengidam.. haha.. tetiba di bulan Ramadhan rasa mcm nak mkn spageti. (apatah lagi selepas nengok blog Mama Ammar.. haha)

So saya da hint dua tiga kali kat suami.. tp dia buat dono je.. so x pe lah..

Tetiba semalam dalam perjalanan balik dari office, dlm keta, suami kata :

"arini kita berbuka makan spageti nak..?"

Saya terkedu sebentar.. "aaaa? hari ni?"

(aiyo.. kenapa la saya tak copy resipi mama ammar aritu...)

Kelam kabut sms adik n kakak saya : "mcm mana masak spageti eh..?"

ahhaha.... and kitorang sempat singgah Central Mart.. bli apa yg patut (Prego salah satunya..) tp ada gak yg terlupa bli, mcm cheese.. italian herbs.. haha..

So jadinya ini:

Sedap ke tak, saya no komen! ahhaha.. janji suami saya kenyang time berbuka! :)

on 2 in 1


Salam

2 in 1 coz i have 2 things in my mind rite now.. haha.. one's good news, the other is a bad news.

THE GOOD NEWS is....

Tada!



THE BAD NEWS is....

Deep down in my heart i feel so sad and miserable.. why..? coz up to this day (11 Ramadhan) i'm still not able to perform my Terawikh.. Sedih sangat..

Kalau mcm last year, i was still living with my mom, and mesjid depan umah tu pun berapa tapak je, dah sampai.. and time tu preggy 7 bulan.. but still leh solat Terawikh lagi (although sometimes had to ponteng also coz tak larat..)

This year..

-surau SU3 tu nun jauh.. (sampai kan my hubby nak bli moto.. dia kata jauh jalan kaki..)

-Kena jaga si ALia lagi..

-Kalau si Alia da tido, (patutnya time tu saya leh buat solat Terawikh sorang2..) tapi time tu lah saya rasa letih sangat (akibat melayan si kecik tu..) so terus tido..

Mcm mana ek.. hmm... i think like it or not.. kena gak find time in the middle of the night tu.. Ramadhan bukannya selalu datang, kan..?

on Kalau Da Ngantuk...

.... walker pun jadi ye..?

Ni satu-satunya time si ALisha tido dalam walker.. haha.. ngantuk sangat kot..

* by the way, Alhamdulillah.. si kecik ni da sehat! (cuma ada siikiiit je lagi batuk n sesema..)

5Ini time kami di Klinik Dr Rozita.. murah tul! untuk ubat Demam, Antibiotik dan Sesema.. altogether = RM26! :) ni yg best duk Saujana Utama nih.. hahah

**Ibu Alisha da x sabar nak bli water filter Dr Sukida.. hihi..

teori ibu Alisha : air bersih = Alisha sehat!

on Atuk, Alisha and the Dog Prob

salam...



>>on Atuk

LAst weekend (Saturday) we had a visit form Atuk, Wan, and Uda! hihi.. seronok sangat.. banyak sangat makanan.. ada mee hoon, ada keropok ikan, ada ayam masak kicap (my fav!) dan ada bubur lambuk :)



Atuk, Wan n Uda spent the night here.. :) and balik KL on Ahad.


>>On Alisha

Semalam lak Alisha tak sehat.. huhu..

sabor je lah.. suhu dia naik tinggi.. so kami pun bagi la ubat demam (Fepril Syrup). and ada batuk sikit.. so bagi la Rhinathiol..

Satu yg bagusnya Alisha ialah, kalau dia demam, dia banyak tido! alhamdulillah.. tp kami lak yg rasa bosan.. hihi..




Mlm tadi dia bangun jap, kul 2.00 pagi.. ntah nak apa, merengek2.. pegang dahi n leher, panas ya amat.. so kami pun bagi ubat demam.. bagi susu.. ALisha pun tido balik.. :)


pagi tadi sblum hantar nurseri dah bagi ubat, ingat kalau free, lunch time nanti nak gi nengok dia.. n bagi ubat lagi kot.


get well soon Alisha!


**agaknya dia nak pandai jalan kot.. hahahahha



>>On Dog Prob



Problem settled!


Wan cadang letak batu-batuan kat longkang tmpat depa tu exit tempoh hari..

on Freaky Thursday!

Salam..

First of all, sorry coz this post has no pic.

Yesterday, when we arrived home (after went to Bazaar Ramadhan n picked aLisha from her nursery) we have a surprised visit!

guess from whom?

There were 3 (i repeat... 3) DOGS at our porch! Can u imagine..?!!!!!

I guess they were looking for some shades as it was raining yesterday evening..

So my hubby went out of the car and went to the gate (to open it)

Guess what..?

One of the dogs stood up and BARK at us fiercely! (amboi.. banyak cantek!! dia buat macam rumah dia pulak!!!)

so my hubby went back inside.

I was thinking, if the dogs wouldn't go away, for sure i will ask my hubby to take us and spend the night at my parents'.

My hubby has an idea. He asked for a "kayu panjang".. aiyo.. inside a car, where got such thing!

then he just took his steering lock and tawakkal and went out again.

This time around the same dog barked again. My hubby shouted back a few times.

luckily those 3 dogs (and 1 at the back) [aiyo.. 4 altogether??!!!] went to the back of our house and escaped through the drain.

Alhamdulillah.. All of us were unharmed. But left in anger.. and i am thinking.. how to solve this problem..

on Alia dah 9 bulan!!

Assalamualaikum...

Ha.. sebenarnya kan.. Si comel ALisha da masuk 9 bulan!!! cepat je rasa kan..? (kalau orang mengandung.. skg tengah berdebar2 nak bersalin! haha)

meh kita tgk apa Alisha leh buat skg....

-dah boleh berdiri dengan jayanya! (itupun kena berpaut to something..) kadang2 bila Alisha da berdiri.. dia tend to pegang something..lambai2 kat kita, and dia akan lupa daratan.. so time tu selalunya dia akan jatuh! (part ni yg kadang2 sian kat dia.. kalau ibu atau ayah dia miss.. dia landed terduduk.. ok lagi.. sometimes sampai ter'baring' and kepala hit the floor.. so nanges.... sian dia.. ) tp bab kepala kena lantai tu jarang berlaku la.. haha..

-da pandai gelak.. (setengah org panggil giggle) hantam sajalah! haha.. yg best nya, dia tau lak tu time bila nak gelak.. kalau kita bercerita, and then gelak.. ha, sebok la dia pun nak gelak sama! haha..

-Alisha da pandai bercakap.. (ah.. bahasa dia la.. ) kdg2 tu bunyik macam yayayayaya... let's take a look at this.. (sori ya, kalau goyang-goyang.. ye la, sebelah pegang hanpon, sebelah lagi pegang Alisha.. haha)


-Alisha da pandai explore! kena slalu watch out.. kalau tak, ntah mana-mana dia merayap (kami risau sikit coz lantai umah ni masih tak berapa licin & a bit dusty..) so kdg2 kami amik jalan mudah ~ masukkan dia dalam walker! hahah

-Speaking of walker, dia da boleh pergi mana dia nak pergi.. (i.e pergi towards the right direction.. and sangat laju!!!)

-skrg ni kami punya jadual :

balik keje>>pegi bazar Ramadhan>>amik ALisha dari nurseri>>sampai umah>> layan ALisha>>tunggu azan magrib>>layan ALisha lagi dan lagi dan lagi. aduh.. penat ibu dia!!! so, saat2 dinanti adalah ini:



(haha.. kalau Alisha tido, alangkah nikmatnya... barulah ibu dia leh buat keje lain.. huhu)

-apa lagi ya. oh ya, last but not least, si Alisha ni kan suka masukkan benda dalam mulut.. so, kami biasanya try to rampas benda apa yg nak menjadi mangsa tu. so selalunya dia akan balas balik "mamamammam.. ammmammm..." lebih kurang gitu la.. maknanya dia nak mamam benda alah tu! haha.. kalau kami tgh mkn pun (esp berbuka posa), dia pun sebok kacau kami.. mamamamam... sabar je lah. haha..

oh ya, Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak!!!

**baju raya ALisha tak bli lagi!! hihi.. tgh carik baju kurung yg comel! :)

on "Long Time No Write"

Assalamualaikum all...

uih... it has been such a long.. long.. long.. time since i last blogging..

Very sorry folks. I was a little bit busy with the tidying up the house and all.

Oh ya, salah satu aktiviti kami last weekend adalah pasang benda alah ni!

Erm.. Alisha kinda distracted for about 5 minutes je..

Selepas tu.. back to her old kind of thing.. (sabar je lah.. )


oh ya, lagi satu.. our guest room suda siap untuk diduduki!!! hihi..

Alhamdulillah...
Although i think it is quite small.. sian tetamu kami.. macam muat2 untuk katil tu je.. haha.. tp kalau nak bersantai-santai ke.. satu bilik ni luas sikit kot.. haha
Tada! our 2nd guess room... (actually bajet nak bubuh katil double decker.. tapi tunggu ada fulus.. haha..)

Oh ya.. kami tak jadi nak hantar ALisha kat Makcik Belakang Rumah.. tau kenapa..? (hasil dari intipan kami yg tak seberapa dari dapur.. ) kami dapati makcik duk jaga sorang budak laki ni.. dalam 2 tahun.. nmpak macam lasak ya amat.. uih.. takut dia buli Alisha lak..

So, kami ambil keputusan untuk hantar Alisha ke nurseri yg tak jauh dari umah kami.. (ini adalah pandangan dari balkoni di Family Area) Dekat sungguh kan..?

Alhamdulillah.. kakak yg jaga pun nmpak peramah.. and yg paling best, baby pun x banyak.. dalam 5 orang je! (mintak-mintak la Alisha tak sakit-sakit dah!) Amiin..

**oh ya, hari ini 2 Sept kan..? Hepi 9 month old Alisha!!! :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)