Pages

Search This Blog

on Kesibukan tahap cipan..

Salam...

Maaf kerana sudah lama tidak update...

Bukan tidak mahu.. tapi..

Kesibukan telah melanda diri ini..

Di kala ini, si kecil Alia sedang nyenyak tidur di atas lantai ruang tamu dan ayahnya pula tidur di sofa ruang tamu....

Oleh yang demikian, boleh lah diri ini mencoret serba sedikit berita atau khabar dari sini..

Sebenarnya, diri ini sedang mencari-cari template yang baru (lagi..) kerana sudah agak bosan dengan yang ada sekarang.. mungkin kerana template ini bukan ciptaan diri ini (jika dibandingkan dengan yang sebelum ini)

O ya, lupa pula, di ofis diri ini sedang dianjurkan satu bengkel yang mana diri ini DIWAJIBKAN untuk menghadiri sepenuh masa.. Ia telah bermula Hari Isnin lalu, dan bakal berakhir Isnin akan datang ini... Sungguh bosan sekali.. (mungkin sebab diri ini tidak berkesempatan untuk melayari internet dan berkunjung ke blog rakan-rakan..)

Baiklah, selain itu, diri ini hendak bercerita sedikit mengenai perkembangan si comel Alia..

Alia sekarang sudah pandai memberi satu ciuman di pipi! (sungguh bagus bukan! dan diri ini sungguh bangga kerana ia adalah hasil dari latih tubi yang diri ini telah lakukan pada Alia.. haha) Biasanya diri ini akan mendukung Alia dan berkata "Cium Ibu" sambil menunjuk pipi diri ini, dan ALia akan memberi secebis ciuman di pipi. Selalunya mulutnya terbuka ketika ciuman diberi, oleh yang demikian, air liurnya (beserta enzim amilase) akan terkena pada pipi diri ini.. sabar sajalah.

Diri ini rasa, cukuplah buat masa ini. Diri ini sudah penat berkarang.. Entah-entah, tiada siapa pun yang akan membacanya.. haha..

Sekian, terima kasih.

Diri Ini

(Khamis, 30/10/08, 12.23 mlm)

on New Look...

Salam...

Just wanna have a "tukar angin"...

**reason sebenar is : ibu alia bila bukak blog ni di opis, sidebar kanan biasanya x keluar apa-apa.. so x dapat tengok blog list kawan2.. geram sangat! tu yang tukar layout lah.. **

how about the new look...? ni download dari mana tah.. tu yang banyak benda hilang.. (haha.. padan muka saya..)

so, mintak kerjasama rakan-rakan sekalian untuk leave your link... (i will try to add in.. tapi mana-mana yang tercicir tu.. sori ya.. tolong inform me..)

Sekian, terima kasih..

on Metrojaya Sale

Salam...

Actually since yesterday morning (around 9.00 am) i have been bugging Mr Hubby.. to take me to the Metrojaya Sale.. hihi.. But he said "later la"... but from his answer, i could sense that he didn't know the way.. (and ashame to admit it..)

so i had to googled a bit.. and printed out 2 maps of Stadium MAlawati.. hihi.. (so funny, because I was born in KL, raised in KL, but yet, i don't know the way to Stadium Malawati, Shah Alam..)

so.. after bugging him some more, he said "kalau nak pergi, kita pergi hari Sabtu"..

I was like " aaa...? Sabtu..? lewatnya.." i had a feeling if we go there Saturday, things might have run out! hihi..

But i just kept quiet.. (isteri yang mithali, kan..? hihi.. x kan nak argue kot..)

But after we punched our card (mind u, it was 5.00 pm), and i thought he won't go to the sale.. but in the end, he took a turn into the LDP Highway (err.. LDP kot..) and we went straight to Shah Alam!!! Weeeee!!!! Sayang Mr Hubby.... :)

So we arrived there around 5.30 pm.. the parking lot was so spacious! (stadium, kan..?) There were about 300 cars already (or maybe more!)..

Masuk je stadium.... wah.....

So many people!! at our right there were so many ladies putting handbags into plastics.

**i thought they were buying the handbags.. turn out, the handbags are theirs! [aiyo.. my english is getting poorer day by day.. dush!] and it was for security reason.. so if YOU'd like to go there, please bring wallet and put it in your pants / slacks.. easier..

ok.. passed through the security.. now what..?

there were some shopping bags ( the blue one at IKEA..) available, but we only managed to capture a basket. yes, besides shopping bags, there were baskets..

erm.. here's my list of things to buy : Pampers, Milk, Clothes (Alia's), toys..

To my surprise,

Pampers ~ none is sight.. (tak tahu la kalau dah habis..)

Milk ~ none..

Clothes ~ got.. but the brand was so unfamilliar to me.. so i searched for Disney Baby.. (not much as i had expected.. better go and buy at Jaya Jusco..) Frust sangat rasa..

Toys ~ got.. but there were all cars.. barbie.. set masak2.. erm.. i was thinking toys that can stimulate Alia's thinking like shapes / colors / etc..

I looked at other people too! and they seemed to like these things:

-carpets (small one, the one we put in front of our bathroom)

-towels

-kitchenware (such as balang2 kaca.. tempat letak kuih and such!)

-handbags! (oh yes.. so many of 'em.. but i didn't stop at that check point.. haha.. not my taste..)

erm.. tu je lah kot yang ada..

So, let's see what we bought! :) haha.. u'll be amazed! hehe..


Item 1 : Si merah.. (front) (at RM8.00+)

Si merah.. (side)

kegunaan Si Merah : untuk letak mainan Alia

Item 2: Si Hijau (at RM 8.00+)

Kegunaan Si Hijau : Tak tau lagi.. hihi..

Item 3: Table runner (at RM7.00)

Item 4 : Baju Alia (at RM17.00 1 set)

Item 5 : Pooh!

Harga sebenar dan harga sale..


Alia baru belajar nak main dengan Pooh..


Last but not least....


For my beloved Danial!!!! :)


~CD Bob The builder...


Mainan apa tah.. nampak cute.. :)



That's all, folks! :)


**actually memandangkan kami sampai pun dah petang, i think most of things dah habis.. tu yang x boleh nak rembat banyak mana pun.. hihi.. :)

on Cantik tak..?


Cantik tak kalau dijadikan header..? :)

updated!!!

wah.. terima kasih atas cadangan2 yang diberikan.. insya Allah, akan di improve lagi! thanx! :)

on Let's go, my dear Hubby!

Salam...

Oh my dear hubby...

Let's go here!!!


I just wanted to buy some stuffs.... like ALia's toys... ALia's pampers... ALia's milk... Alia's clothes... and the list goes on and on.. and on...


Jom!


**actually i just wanna see what a "warehouse sale" looks like.. :) hihi...

on Going Somewhere..

Salam..
I have to go somewhere next month...
Alone...
I just would like to ask u guys, whether should i bring along Mr Hubby & lil Alia.. or not?
Coz it's going to be some sort of "lawatan sambil belajar" kind of thing.. i.e no definite schedule that i'd have to follow.. so all's up to me! :)
plus ~ i have a room on my own.. so if Mr Hubby n ALia join, it'd be so nice.. hihi.. :)
whaddaya think...?

on Anak Angkat

Salam...
hehe.. alhamdulillah.. Program Anak Angkat has finished!

Meh tengok siapa yang datang ke Majlis Penutup Program ini...

None other than....
.
.
.
.
.
Nur Alia Athirah!



Alia tengah main dengan Kak Izzaidah.. hihi..

**dapat cari ibu alia tak..? :)

on Alia n baby baru!

Salam semua..

rasa macam dah lama x berjalan2 ke blog kawan-kawan.. rindu rasa.. tapi nak buat mcm mana.. kalau kat opis, lately ibu alia asyik bz je.. hmm.. :(

ok. ni nak cerita pasal Alia.. semalam time duk menjaga Alia tetiba dalam semua-semua tempat nak merangkak, cuba teka dia nak merangkak kat mana..?


.


.


.


.


.



.
.






Tu dia! haha.. BAWAH WALKER! haha.. :) so cute.. lepas tu menangis! sabar je lah..


oh ya, buat Kek Na yang tercinta, yang jauh di Teluk Intan tu, tau tak kak Nini dah bersalin...? (Kak Nini is our cousin..) tapi time Cik Dah, Omar dan A-ein datang KL, kami dah on our way to hantar Ika ke Bangi & headed to Sg Buloh after that. So, dalam erti kata lain, x sempat jumpa Cik Dah and her sons, dan juga x sempat jumpa baby! :(

Alhamdulillah, tak tau apa angin, tiba-tiba Omar bg MMS.. gmbar baby :)

So ini adalah anak kak Nini.. perempuan. tak tau apa namanya.. :)

on tatattatatat....

video

tatattata..... :)

**see how she was 'cruising'.... insya Allah, tak lama lagi, harap-harap bolehla si comel ni berjalan ya.. *wink*

on Tamanku..

Salam.. hehe.. kebetulan datang kerja awal.. so sempat la update sikit.. :)
Welcome to my humble Taman... (sebenarnya lagi fit kalau panggil Laman.. but i prefer to call it Taman.. haha)
Rumput sudah ada!
(a bit lumpy, sini sikit.. sana sikit.. x rata pulak tu.. maybe it takes time.. )
Ha.. kalau Atuk dan Wan nak ber-refleksologi boleh la datang-datang selalu ya!
** err.. hari tu beli tak cukup bajet.. so berjaya capture dalam 6 keping je.. haha.. kalau da siap saya bagitahu ya.. :)
Pokok Bunga Merah.. tak tau apa nama spesis dia.. tapi bagi saya cantik! :)
oh ya, tiles yang sudah siap.. cantik pasal dark colour.. tp Mr Hubby kata kalau kotor, senang nampak.. haha.. :)

on Work ...

Salam...

Fuh.. Ibu Alia bz bangat week ini because of this..

So, sekiranya lambat reply comment, atau chatbox, atau tak ter update.. maaf dipohon ya.. :)

on Evaluation Day..

salam...

haa....

So how was ALia on her first day at babysitter's..?

at 11.00 am (lebih kurang la..) I called Kakak babysitter.. just to check on Alia.. Alhamdulillah. Kakak told me, Alia had her bath already.. berak dan minum susu pun sudah.. Tapi dia asyik nangis la.. (aiyo.. i'm so worried.. but Kakak added "not to worry ya. biasa la tu" so i'm hoping Alia will be fine..)

**i hope Alia will be able to play with the other kid (Nurul) who is 1 and a half year old, whom Kakak babysits too!

Time balik kerja, bila nak ambil Alia, Kakak told me, "Alia x nak kawan dengan Nurul.. dia tarik rambut Nurul.." hahahah... apa da Alia nih.. main elok-elok nak.. sian Kak Nurul tu..

Alhamdulillah... compared dengan nursery lama...

-Nappy rash gone! (actually nappy rash Alia starts bila kami hantar nursery SU3 ni.. tak tau nape.. hari-hari ada.. penat sapu nappy rash cream tu..)

-Baju kotor diletak dalam plastik, KERING.. (kalau nursery, baju tu basah je.. tatau nape..)

-Alia time ambil, nampak happy.. ceria..

-muka berbedak.. rambut bersikat.. kemas la. (nurseri ~ rambut serabai.. hingus meleleh.. bedak habuk pun x da..)

ok la.. nak gi baca yaasin jap.. tata

on Alia's Smile

Salam...

AT LAST!!!!!!!! i managed to capture her Mona Lisa Smile.. haha..

I bought these (one was just RM3)
at the Biomalaysia 2008 yesterday... Am wondering.. when should i start brushing her teeth? can she be able to gargle and spit it out..? or she'll be consuming it..? aiyo...

Today is her first day at babysitter's. Yesterday's nego went quite well but as i had expected, she wanted 350 and not less than that. i thought to give her a try... :) insya Allah.. but the distant from our house is quite a problem... huhu..

on Alia dah 10 Bulan!

salam...

aiyo.. so malas to get up this morning...

erm.. actually 2nd hari raya lalu, Alia genap 10 bulan.. hehe.. :) kejap je kan..?

wel.. baaanyaaak yg dia da pandai!

-dah mula pandai berpaut dan berjalan (kek na kata, medical term dia "cruising"). Saya ada record.. tp nanti lah.. sok lusa saya upload ye.. hihi

-dah pandai senyum! (erm.. sebelum ni pesen lain.. sekarang punya style dia akan kecikkan mata / sepetkan mata, and senyum selebar-lebarnya.. haha)

-dah pandai nak berkata-kata.. (ntah apa yg dia mengomelkan.. "tatatatatata" .. kejap2.. "yayayyaya".. haha

-dah pandai panggil saya "mamama".. hehe.. tp kdg2 je.. biasanya dia panggil time dia nak susu ke.. nak makan ke..

-dah pandai tepuk tangan! (hehe.. bunyik lak tu.. ) tp kalau nak suruh dia clap her hands kena nyanyi lagu Anak Katak la.. (lagu tu turun temurun dari bapak saya.. err.. ayah alia banyak ammend lagu itu.. dia nyanyi ikut sedap dia je.. haha)

-merangkak ~ dah laju dah.. hehe.. :)

-sekarang yg paling saya fobia ialah dia berdiri.. and lepas tangan.. (saya rasa dia ingt dia dlm walker kot.. hehe)

ok.. tu je la kot.. ni ada sikit video.. tp yg main nak tunjuk ni adalah Senyuman dia.. haha

video

~~~~~ Enjoy.... ~~~~~

**insya allah ptg ni kami gi "bincang" ngan makcik baby sitter tu.. mintak2 la leh dapat murah sket.. Amiin.. :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)