Pages

Search This Blog

on Alia

Salam... Fuh. dah abis make up blog. boleh ya, dgn rupa yang dok ada ni....?

(nak buat sendiri, x reti... tu yg x cantik tu...)

(hehe.. sooner or later, kalau saya boring lagi, saya tukar lagi.. haha)

ok, enough about my blog template.

Saya nak cerita sedikit mengenai si kecik ni.....

On Vocab

Well, sekarang Alia sangat pandai sebut/panggil Ayah dia.. (sounds like "ayyya")

Tapi dia masih x reti panggil Ibu.. Bila kita suruh dia sebut Ibu, dia sebut ayyya jugak.. :(

Kadang2 tukar jugak kepada "Mama", tapi yang disebutnya "Memey".. hihi..

Benda-benda lain dia sebut "uh.. uh.." je.. sambil pointing at whichever things that she likes..

Eventhough Alia x reti lagi nak cakap, but i think she understands what we are saying... Macam pernah sekali, saya tanya Alia, "Alia nak susu..?" dia akan geleng (kalau x nak), dan kalau nak, dia akan angguk, dan ambil botol susu dari kita, cari toto (yang ibu dia akan bentangkan..) dan baring atas toto tu... hehe..

on Playing

ok, dia sekarang ini sudah pandai bermain.. macam kalau kita sembunyi (belakang sofa..) dia akan datang cari.. bila dah jumpa, dia akan terkekek-kekek gelak.. haha..

Lagi satu, dia dah pandai meniru segala perbuatan kita.. macam kalau kita menguap (kita akan tutup mulut dengan tangan) so dia nampak, dia pun tutup mulut dia dgn tangan.. haha.. (same goes if we sneezes etc)

Seperti yg kita semua sedia maklum, dia suka ikut ibu dia ke mana saja.. :( especially dapur.. so kalau saya nak basuh pinggan, nanti dia akan ikut kita ke dapur, nanti dia akan ambil periuk / besen (di rak pinggan mangkuk) yang dia sampai, so nanti bising satu rumah dengan bunyik periuk tu.. kalau diketuknya periuk tu, tak pa juga, ni dia akan campak ke lantai.. aduh.. bising betul! haha..

on Eating

oh, dia memang sangat suka makan.. tapi kalau bagi nasi + ikan, dia x berapa suka.. dia akan makan beberapa suap je..

tapi, kalau kita suap nasi ayam, wah, suka betul! (agaknya nasi ayam ber"kuah", tu yang dia suka kot)..

tapi still, x boleh lagi bagi dia makan sorang.. habis berkecah satu rumah!

erm.. apa lagi ya.. tu je la kot. (sebenarnya ibu dia dah x da idea.. haha..)

have a great weekend! :) wassalam..
**UKM akan mengadakan satu festival besar-besaran pada 18 Januari, 9 pagi, di Dataran Pangung Seni, ada banyak pertandingan dan aktviti, antaranya Pertandingan Bayi Comel (3 thn ke bawah), Fashion Show (4-5 thn), dan Gubahan Buah.. berminat-sila hubungi azie (019 4866383)dan Najmi (012 7952491).. Free, tp hadiah menarik!
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)