Pages

Search This Blog

on Alia

Salam... Fuh. dah abis make up blog. boleh ya, dgn rupa yang dok ada ni....?

(nak buat sendiri, x reti... tu yg x cantik tu...)

(hehe.. sooner or later, kalau saya boring lagi, saya tukar lagi.. haha)

ok, enough about my blog template.

Saya nak cerita sedikit mengenai si kecik ni.....

On Vocab

Well, sekarang Alia sangat pandai sebut/panggil Ayah dia.. (sounds like "ayyya")

Tapi dia masih x reti panggil Ibu.. Bila kita suruh dia sebut Ibu, dia sebut ayyya jugak.. :(

Kadang2 tukar jugak kepada "Mama", tapi yang disebutnya "Memey".. hihi..

Benda-benda lain dia sebut "uh.. uh.." je.. sambil pointing at whichever things that she likes..

Eventhough Alia x reti lagi nak cakap, but i think she understands what we are saying... Macam pernah sekali, saya tanya Alia, "Alia nak susu..?" dia akan geleng (kalau x nak), dan kalau nak, dia akan angguk, dan ambil botol susu dari kita, cari toto (yang ibu dia akan bentangkan..) dan baring atas toto tu... hehe..

on Playing

ok, dia sekarang ini sudah pandai bermain.. macam kalau kita sembunyi (belakang sofa..) dia akan datang cari.. bila dah jumpa, dia akan terkekek-kekek gelak.. haha..

Lagi satu, dia dah pandai meniru segala perbuatan kita.. macam kalau kita menguap (kita akan tutup mulut dengan tangan) so dia nampak, dia pun tutup mulut dia dgn tangan.. haha.. (same goes if we sneezes etc)

Seperti yg kita semua sedia maklum, dia suka ikut ibu dia ke mana saja.. :( especially dapur.. so kalau saya nak basuh pinggan, nanti dia akan ikut kita ke dapur, nanti dia akan ambil periuk / besen (di rak pinggan mangkuk) yang dia sampai, so nanti bising satu rumah dengan bunyik periuk tu.. kalau diketuknya periuk tu, tak pa juga, ni dia akan campak ke lantai.. aduh.. bising betul! haha..

on Eating

oh, dia memang sangat suka makan.. tapi kalau bagi nasi + ikan, dia x berapa suka.. dia akan makan beberapa suap je..

tapi, kalau kita suap nasi ayam, wah, suka betul! (agaknya nasi ayam ber"kuah", tu yang dia suka kot)..

tapi still, x boleh lagi bagi dia makan sorang.. habis berkecah satu rumah!

erm.. apa lagi ya.. tu je la kot. (sebenarnya ibu dia dah x da idea.. haha..)

have a great weekend! :) wassalam..
**UKM akan mengadakan satu festival besar-besaran pada 18 Januari, 9 pagi, di Dataran Pangung Seni, ada banyak pertandingan dan aktviti, antaranya Pertandingan Bayi Comel (3 thn ke bawah), Fashion Show (4-5 thn), dan Gubahan Buah.. berminat-sila hubungi azie (019 4866383)dan Najmi (012 7952491).. Free, tp hadiah menarik!
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)