Pages

Search This Blog

Alia.. Jongang?

Salam...

Uih.. Nauzubillahiminzalik! Janganla budak cute ni jongang..

But.. the fact that her front teeth are a bit "forward" (terkedepan), so when people see her smile, they think that she has a pair of gigi taring je.. although sebenarnya banyak da giginya..

blame me for providing her the pacifier, and my hubby also blamed me for that.

However, kita sebagai mak, duk jaga dia tengah malam, merengek-rengek.. adoi! tak tahan! that's why i gave her a pacifier.

My mom suggested me to hide it, but when she is a bit older. so we can say it is lost or something like that.. and hoping that she'd understand..

Erm... U guys have any idea how to make her "pacifier-less"...?


9 comments:

DeLLa said...

ade kawan saya..dia bg anak dia gigit baby carrot er..but not sure how old. tapi dia kata sbg ganti pacifier..

Nina said...

takpela..besar skit pakaikan pendakap gigi tu..heheheh...damiea pon maserkecik isap puting gak..tp kejap jer..die takmo sendiri..utk alia..kwn sy ader bagitau anak die da tak isap puting bile die potong hujung puting tu...bile anak die raser tak sedap terus tak mau da pacifier tu..hope alia yang cute cube yer

Intan mama ammar said...

Ada pacifier yg orthodontic tu kan? ke yg tu pun boleh jadi jongang. I'm not sure...

Zuhaini said...

Della:
wah.. carrot! menariknya idea.. :)

Nina:
oh gitu.. thank you! menarik juga tu..

Intan:
oh, alia ni dia tak nak yang:
-Avent punya (coz leper)
-orthodontic (ntah la nape dia x nak..)
dia skrg ni pakai yg ujung dia bulat.. :)

♥ LeeN ♥ said...

1) sorok - itu cara leen. kejam. tp berhasil. tp takleh kira gak sbb time tu balqis kecik lg.

2) sebagai ganti, bagi dia isap botol time nak lelap. it works.

3) gigi yg jongang sbb paci ni takkan kekal. soon after dah tak pakai paci, dia akan elok semula sbb gusi diorg lembut. its proven by kakyong http://ibualiya.blogspot.com

4) leen faham. kalau dia merengek tgh2 malam n kita sgt penat, mmg tension. sabar ya... mmg nampak mcm kita merungut tp itu hanya hakikat... tp, instead of sumbat puting, try sumbat botol air kosong...

5) selamat mencuba... n dont 4get to ask further kat Mrs Google.. :)

Nurhayati said...

pakai pacifier Avent leh jongang gak ke..huhuhu Zara pakai gak..tapi pakai bila nak tido je.. pastu jatuh sendiri hihi

Zuhaini said...

Leen:
wah.. banyaknya tips! thank you.. :) insya allah saya akan try satu persatu.. :)

Nurhayati:
oh, yang Avent tidak kot.. pasal dia leper, kan..?
yg alia suka pakai ni bulat! tu yg dia menolak gigi nya ke depan.. :(

iena hamdi said...

er.. alamak yer ker... akk tak pasti la yang.. sebab anak2 akak tiga tiga mmg tak nak puting...

event kadang tu mmg angin kan.. nakl try jugak pernah guna tp mereka tak nak...

tp kalau nak cara terbaik bg akak zu kena tegas sikit kot... sorok kan ker...anak pompuan ni zu.. huhuhu

mommysarah said...

zue, sarah pakai nuby. so far mcm okeylah..tader plak tanda2 gigi dia mcm tue. alia punya gigi nampak ketara ker?

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)