Pages

Search This Blog

on The Checklist (for labor and delivery)

Salam...

Well, this entry is dedicated to my dear sister, who (if i'm not mistaken, already 7-month old pregnant).. so, i hope by doing this checklist, i just hope that she's better prepared for the delivery stuffs.

Macam last time, when i reached 7 month old preggy, i already had a lot of things prepared! (well, u know, for the just-in-case ter-bersalin awal sort of thing..)

SO, kek na,


here are those things that i think you should prepare :

~few months / weeks before bersalin:
-finalize nama anak.. :)
-finalize hospital mana nak bersalin.. (costing dll)
-tahu kehendak diri sendiri.. (whether nak epidural ke, dll) saya dulu bersalin di Hospital Ampang, saya expect mereka ada epidural.. tup tup nak bersalin, tiba2 dalam labour room mereka kata "kami x da epidural.." aduhai.. DANG!!!

~in your handbag:
-buku merah (the one yang kalau kita check up dengan klinik kerajaan...)
-phone ( +phone book)
-kamera / videocam
-charger handphone, charger videocam..
-lipstick / lip gloss / pelembap bibir (oh, last time saya pakai lip ice je.. coz bibir sangat kering..)

~beg (yang diletakkan di dalam boot kereta)
filled with:

[barang2 baby]
-pampers baby (newborn at least 10 pieces)
-baju dan seluar baby (satu set, sekali dengan topi, mittens dan sarung kaki) kalau boleh, at least 6 sets **please elakkan bawa baju warna kuning, like last time, alia pakai kaler kuning, end up, dia kena penyakit kuning.. dunno whether that theory relevant or not!
-blanket (selimut baby)
-botol susu (just in case kalau perlu guna.. untuk store breast milk ka..)
-minyak telon, losyen (sometimes matron ajar bagaimana buat baby massage), bedak, shampoo, baby oil
-puting / pacifier (ini optional.. lagi bagus kalau tak introduce langsung dengan pacifier dari kecik..)
-barut (erm.. alia dulu pakai time di rumah..)

[barang2 ibu]
-Air selusuh.. buat minum.. dan sapu di perut.. doa supaya mudah bersalin.. :)
-baju yang sesuai untuk bersalin (blouse lengan panjang.. kain labuh.. etc)
-baju yang sesuai untuk breastfeeding. (saya pernah buat review here, tapi kalau x mampu, atau x sempat nak cari, blouse (yang ada butang belah hadapan) pun boleh..
-pakaian dalam yang mencukupi (dan bersesuaian), (jangan lupa cari bra untuk breastfeed..)
-toiletries (ubat gigi.. shampoo.. dll)
-pad (untuk any discharge dan selepas bersalin)
-breast pump.. kalau nak paling murah, mintak je hospital punya.. tp kalau government hospital, leceh.. q panjang.. so beli la.. nak yg murah, brand FIFFY dalam berapa RM ntah.. manual.. tp kalau mahal sikit, Pureen tak silap.. battery operated.. tp kalau lagi mampu, pakai la Avent ke, Spectra dll.. :) pentingnya ada breast pump ialah, once bila dah bersalin, walaupun baby dah keluar, tapi susu x semestinya terus ada / keluar! (macam saya dulu, alia dah lahir, jenuh pam sehari semalam.. BARU ada!) so bila sua kat baby, baru dia boleh minum! :)
-towel
-selipar (oh, selipar sangat penting ya!)
-stokin (sometimes lepas bersalin, sejuk kaki!!!)
-tudung (bagi yang memakai tudung).. saya dulu bawa juga la sehelai dua..
-sweater (oh.. kdg2 hospital sejuk!)
-food! (3 in 1 milo ke.. biskut ke.. kdg2 meals hospital kita x lalu makan!)

~dalam kereta:
-infant car seat (ini actually optional.. kalau saya dulu, mr hubby drive, saya pangku je lil alia..)


~di rumah:
-baby cot (haha.. kalau tak, nak letak baby di mana...?) :)
-keperluan baby (baju.. barut.. cream/losyen.. dll)
-keperluan berpantang (set lepas bersalin.. makcik urut.. bekung dll)

~pesediaan mental, fizikal, dan emosi:
-baca la apa yg patut (mengenai proses bersalin... what to expect.. dll)
-Tak silap, kalau baca Surah Yusuf (anak handsome / lawa), Surah Luqman (anak taat), surah Maryam (err.. tak ingat dah..) cuba la cari surah2 bagi mudah bersalin dll...

erm.. i guess that's all! kawan-kawan.. kalau ada yang perlu tambah, beritahu ya! (i'm sure my sis is reading this!) :) tq..

updated!!
Suealeen suruh tambah : buku (untuk baca-baca kalau bosan..) dan Surah Maryam (supaya senang bersalin..), dan Doa Nabi Yunus : Surah al-Anbiya':ayat 87 ... tq!

*saya menang 2 tiket untuk ke Nuffnang Premier Screening Ghost of Girlfriends Past! :) hmm.. nak bawak sapa ya..? :)

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)