Pages

Search This Blog

on The Checklist (for labor and delivery)

Salam...

Well, this entry is dedicated to my dear sister, who (if i'm not mistaken, already 7-month old pregnant).. so, i hope by doing this checklist, i just hope that she's better prepared for the delivery stuffs.

Macam last time, when i reached 7 month old preggy, i already had a lot of things prepared! (well, u know, for the just-in-case ter-bersalin awal sort of thing..)

SO, kek na,


here are those things that i think you should prepare :

~few months / weeks before bersalin:
-finalize nama anak.. :)
-finalize hospital mana nak bersalin.. (costing dll)
-tahu kehendak diri sendiri.. (whether nak epidural ke, dll) saya dulu bersalin di Hospital Ampang, saya expect mereka ada epidural.. tup tup nak bersalin, tiba2 dalam labour room mereka kata "kami x da epidural.." aduhai.. DANG!!!

~in your handbag:
-buku merah (the one yang kalau kita check up dengan klinik kerajaan...)
-phone ( +phone book)
-kamera / videocam
-charger handphone, charger videocam..
-lipstick / lip gloss / pelembap bibir (oh, last time saya pakai lip ice je.. coz bibir sangat kering..)

~beg (yang diletakkan di dalam boot kereta)
filled with:

[barang2 baby]
-pampers baby (newborn at least 10 pieces)
-baju dan seluar baby (satu set, sekali dengan topi, mittens dan sarung kaki) kalau boleh, at least 6 sets **please elakkan bawa baju warna kuning, like last time, alia pakai kaler kuning, end up, dia kena penyakit kuning.. dunno whether that theory relevant or not!
-blanket (selimut baby)
-botol susu (just in case kalau perlu guna.. untuk store breast milk ka..)
-minyak telon, losyen (sometimes matron ajar bagaimana buat baby massage), bedak, shampoo, baby oil
-puting / pacifier (ini optional.. lagi bagus kalau tak introduce langsung dengan pacifier dari kecik..)
-barut (erm.. alia dulu pakai time di rumah..)

[barang2 ibu]
-Air selusuh.. buat minum.. dan sapu di perut.. doa supaya mudah bersalin.. :)
-baju yang sesuai untuk bersalin (blouse lengan panjang.. kain labuh.. etc)
-baju yang sesuai untuk breastfeeding. (saya pernah buat review here, tapi kalau x mampu, atau x sempat nak cari, blouse (yang ada butang belah hadapan) pun boleh..
-pakaian dalam yang mencukupi (dan bersesuaian), (jangan lupa cari bra untuk breastfeed..)
-toiletries (ubat gigi.. shampoo.. dll)
-pad (untuk any discharge dan selepas bersalin)
-breast pump.. kalau nak paling murah, mintak je hospital punya.. tp kalau government hospital, leceh.. q panjang.. so beli la.. nak yg murah, brand FIFFY dalam berapa RM ntah.. manual.. tp kalau mahal sikit, Pureen tak silap.. battery operated.. tp kalau lagi mampu, pakai la Avent ke, Spectra dll.. :) pentingnya ada breast pump ialah, once bila dah bersalin, walaupun baby dah keluar, tapi susu x semestinya terus ada / keluar! (macam saya dulu, alia dah lahir, jenuh pam sehari semalam.. BARU ada!) so bila sua kat baby, baru dia boleh minum! :)
-towel
-selipar (oh, selipar sangat penting ya!)
-stokin (sometimes lepas bersalin, sejuk kaki!!!)
-tudung (bagi yang memakai tudung).. saya dulu bawa juga la sehelai dua..
-sweater (oh.. kdg2 hospital sejuk!)
-food! (3 in 1 milo ke.. biskut ke.. kdg2 meals hospital kita x lalu makan!)

~dalam kereta:
-infant car seat (ini actually optional.. kalau saya dulu, mr hubby drive, saya pangku je lil alia..)


~di rumah:
-baby cot (haha.. kalau tak, nak letak baby di mana...?) :)
-keperluan baby (baju.. barut.. cream/losyen.. dll)
-keperluan berpantang (set lepas bersalin.. makcik urut.. bekung dll)

~pesediaan mental, fizikal, dan emosi:
-baca la apa yg patut (mengenai proses bersalin... what to expect.. dll)
-Tak silap, kalau baca Surah Yusuf (anak handsome / lawa), Surah Luqman (anak taat), surah Maryam (err.. tak ingat dah..) cuba la cari surah2 bagi mudah bersalin dll...

erm.. i guess that's all! kawan-kawan.. kalau ada yang perlu tambah, beritahu ya! (i'm sure my sis is reading this!) :) tq..

updated!!
Suealeen suruh tambah : buku (untuk baca-baca kalau bosan..) dan Surah Maryam (supaya senang bersalin..), dan Doa Nabi Yunus : Surah al-Anbiya':ayat 87 ... tq!

*saya menang 2 tiket untuk ke Nuffnang Premier Screening Ghost of Girlfriends Past! :) hmm.. nak bawak sapa ya..? :)

23 comments:

kambenggurun said...

ha'ah..bace la surah yusuf..klu pempuan dapat anak cun mcm acu! =)

::Umi Sufira:: said...

Wah! Tips yang sungguh lengkap nih;)

Zuhaini said...

kambeng:
haha.. ye lah cun! :) tp mmg depa kata kalau baca surah tu, yg anak pompuan pun insya ALlah akan cun! :)

umi sufira:
haha.. tak tau la lengkap ke tidak.. kalau ada tercicir beritahu ya! (ni pun saya boleh guna untuk adik alia nanti!) :) insya Allah...

Anonymous said...

boleh tgk checklist kt website ni : http://www.babyjaya.com/Baby%20Checklist.php
hmm.. x pun leh mintak kt mana2 kedai barangan baby..biasa

Anonymous said...

x abis lak ayat td
* biasa ada ;)

Zuhaini said...

honeylanz:
haha.. oh ada checklist! tq... :)

precious innocent said...

zu, emma dulu pun beria ada check list nie.. last2 ada jugak la 2,3 benda yg x pakai...

mcm nappy, tp la nie leh pakai kalau anak kita pakai cloth diapers..

-mama emma-

Zuhaini said...

mama emma:
hehe.. tu la kan..? kita kdg2 takut kalau nak pakai/nak guna.. tp kadang2 last2 x pakai pun! hihi :)

suealeen said...

zu.. banyak list kat dalam list zu tu akak tak praktik. even worst case scenario nama Syafiah kami setuju masa hari ke-2 dia lahir ke dunia. siap hubby bawa buku nama lagi masuk dalam wad... kehkehkeh! tapi satu akak amalkan yang really works - doa Nabi Yunus as. especially masa sakit nak bersalin tu. rasa sakitnya tak kuat sangat.

believe it.. toiletries pun tak pernah bawak (demc bagi 1 set), air selusuh tak pernah minum, minyak telon tak beli, breast pump beli pun lepas bersalinkan Syafiah sebab dia di NICU, akak di rumah. even baju nak bersalin pun tak pernah ada. masa adam bakal dilahirkan akak berbaju kurung. sampai nurse demc tanya kenapa kami berada di wad bersalin. hehehe!

3 anak, 3lah kenangan mengusik jiwa.. alahai! nak wat entry la camni!

suealeen said...

surah Maryam yang memudahkan proses bersalin. mungkin jugak boleh tambah kat dalam tu buku/majalah. sebabnya teramat boring dok di wad...

Zuhaini said...

suealeen:
hehe.. ye ke..? oh, kalau saya, mostly yg atas tu saya prepare.. :)
hehe.. tiba-tiba dapat idea ya! :)
~ah.. nanti saya updatekan.. tq!

suealeen said...

tambah sket.. yang doa Nabi Yunus as tu adalah dari Surah al-Anbiya':ayat 87.

Zuhaini said...

suealeen:
ok.. tq! :)

Mummy Dasy said...

Good Info... thanks

danial said...

thank you for such a comprehensive lists..hehe, tapi seganla
apa bubuh gambo orang kat atas tu
dah lah gemuk
kakaka

nanti dah nak bersalin, kita print list ni
boleh tick tick aje...

mommysarah said...

dulu masa sarah, saya kemain prepare segala bagai benda. tapi yang baru nie, nama pun tak finalize lagik. huhu!!!

iza said...

tq zue...sangat berguna..maklumla dah 4 tahun berlalu pengalaman ini...

zailamohamad said...

Owh..xluper juga surah yasin ntok bagi senang bersalin..sedih bila tahu ada setengah hamba ALLAH yang ingat surah yasin ni dibaca masa kematian sahaja..pendek kater masa mengandung ni amalkan baca Quran..kalo khatam 1 Quran, lagi besh kan??

zailamohamad said...

Kak, macamana akak leh menang Nuffnang Premier Screening tue??bagitau r rahsienyer;0

Anonymous said...

zu, sbb has dah disogok kan dgn pic jejaka hensem dlm blog zu ni, has rs mcm nk beli aja dvd twilight. tgk kt jj mlm td...satu tu rm19.90.. lg satu rm39.90 (combo)..apa beza nye?

Zuhaini said...

Mummy Dasy:
tq! just compile and share it.. :)

Danial:
hehe.. ok! :)

Mommy Sarah:
hihi.. x pa, bak kata suealeen, dah bersalin baru pikir pun x pa.. :)

iza:
hihi.. sama-sama..

Zaila:
ah.. ye.. tq! tertinggal pula..

Honeylanz:
erm.. combo..? x pernah dgr lak.. cuba check apa yg extra tu.. yg saya tau, ada satu, VCD, satu lagi DVD. yg combo x pernah jumpa lagi.. :) happy watching! :)

kakyong said...

salam ibu Alia,

kakyong anak ke 2 & 3 bersalin di Pusat rawatan Islam, gynea memang tdk beri epidural sbb beri kesan tdk baik pada ibu, 5-6 bulan selepas bersalin. kakyong anak 1st bersalin di GH, cucuk epidural.. leps 6 bulan masih lagi sakit2 pinggang & sejuk2 lutut... *mungkin lain org lain kesannya* better done lah.. boleh opt pada suntikan tahan sakit..

dan pusat rawatn islam galakkan ibu2 bawa barut/bengkung & minyak sapu utk ibu yg bersalin normal.. so seawal bbrp jam dah boleh bangun, depa terus suruh pakai barut & sapu minyak.. kakyong guna minyak herbanika nonaroguy btl warna hijau.. tp ibu usah le sapu sendiri, soh en ayah yg sapukan... so hari nak kuor dr wad tu rasa kuat la sket nak berjalan & pegang baby... :)

Zuhaini said...

kak yong:
oh.. ye ke..? erm.. ubat cucuk tahan sakit tu pun ok juga.. hari tu saya bersalin, epidural mereka x da.. so depa cucuk yang itu la.. :)

oh.. bawa barut siap2 ya..? hmm.. menarik tu! tq ! :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)