Pages

Search This Blog

on How Alia Drinks Her Milk..

Salam...

Actually, from this point on, Alia is well known for being very, very difficult to drink her milk.. Dunno why.. With the expensive milk like Friso.. (oh, i really consider it as expensive, coz one week one tin! and a tin will cost about RM45++) and now, we just give her Dutch Lady 123.. (coz it's cheap!) :)

But my main concern is that her babysitter (Babysitter No 3) don't know how to make she drinks it.. up till today, i have no idea how she manages it..

anyway, if possible, this is what i'd like her to learn : how to make alia drinks her milk.. :)

1st step: Make sure she's asleep.. (sometimes, when she is still half awake, half sleepy, this plan never works!)
2nd step: Pull her pacifier off, and quickly replace it with a bottle of milk.. Well, eventually she'll drink it.. hold it herself.. with eyes remain close.. :)

3rd step: When she's done, she'll toss the bottle away from her, and expect the pacifier to be given shortly.
:) walla! and she's done...

16 comments:

::Umi Sufira:: said...

Maksudnya...alia minum susu dalam tidur ke? hik hik hik...so cute..:)

Zuhaini said...

Umi Sufira:
ha.. betul! maksudnya tu la satu-satunya masa untuk dia minum susu.. dalam keadaan jaga, dia x nak minum! :(

MeL said...

hehe comelnyer! i pn salu buat cmtu. bl musim (ha, ada musim!) dia xbyk minum susu, i bg time dia tdo. mmg hbs! ;p

DYLA said...

la hai mcm tu ke? hehe. asalkan dia mau minum.

mamaDhea said...

my Dhea pon skrg ni rotate minum sustagen & DL 123.. haha..

masa mula saya tukar ke DL 123, dhea mmg byk komplen.. tak syedap laa, ayah tak pandai buat syusyu laa.. ekekeke.. tp, skrg ni dah ok dah.. now, mamanya tgh gatal2 nak test nespray plak.. ahahaha..

♥Hernee Nazir♥ said...

hehehe..comel jek alia tido cam tu..

Wan Anis Sorfina said...

good job! well done! nice trick!

Anonymous said...

ohh .. mcm tu ye..aeiry ok senang sgt nk minum susu. kejap2 mama cucu (susu)..ery ms lahir minum b/feed + mamex gold tp lps 2 bln doc suggest tukar isomil. lps 8bln mcm tu dia x nak isomil..sgt x sedap isomil rupanya...so tukar MamilGold sampai skrg..

Zuhaini said...

MeL:
haha.. wah. ada musim tu! alia setiap musim buat gitu.. x nak minum susu.. :(

DYLA:
haha.. gitu la anak dara sorang tu..

mamaDhea:
oh..? nak tukar susu..? kenapa..? saja-saja..?

Hernee:
hehe.. comel mcm ibu dia, kan..? :)

Wan Anis:
tq! tp kaedah tu invented by Mr Hubby... :)

Honeylanz:
oh, isomil x sedap rupanya.. haha.. mamil gold..? mahal tu.. :)

Umi Nawfal said...

kenapa tu zuhaini.. sampai cam tu sekali?? nak tunggu tido baru minum susu?? comey alia ye..

Zuhaini said...

umi nawfal:
haha.. ntah la, dia mmg x suka minum susu kot. tu yg kena tunggu dia tido baru dia minum.. :)

Siti @ nurie said...

alah....comelnyer...mia lak, time tgh tido, leh boleh bgun, cari susu...bila dpt susu, dia tido balik..hik hik hik

Zuhaini said...

haha.. gitu ye.. cute nya.. :)

salzahari said...

sama mcm Aliah saya, susah minum susu sejak 12 bln..jadi skrg slps berbagai susu, kami bg Pediasure Choc.sbb trick dia, mcm milo..tu pun kdg2 kena ckp-kena minum nak bagi kuat dan sihat/ sekolah :p penat duhhh

Zuhaini said...

salzahari:
oh.. kesiannya.. begitu susah kan..? hmm.. kena banyak bersabar tu! :) [perisa coklat, x kotor baju ke..?]

salzahari said...

dia tak minum botol..dia minum straw. kdg2 terpercik jgk tp kalau bj putih je ssh tanggal kesan coklat tu kalau bj warna, tak perasan sgt..x per lah, janji dia nak minum. sehari (siang) dpt antara 4-6 oz je dia minum.

Alia awak mcmana? seksa jgk kan kita ni...kdg2 hilang sbr pun ada.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)