Pages

Search This Blog

on "Please! Not The Shampoo!!!!!"

Salam...

Well, Alia ni, kalau time mandi.. rutinnya begini:

Tadah air panas dalam besen..

Siapkan pakaian alia..

Ambil Alia dan undress her..

Masukkan Alia ke dalam besen...


Sabunkan badannya dengan Johnson's Bedtime Bath (oh.. ibu ALia suka pakai yang ini..) :)

Bilas badannya dengan air..

Now..

Time for some shampoo!

Tak tahu kenapa, lately, bila kita lumur kepala dia dengan shampoo....

Dia akan jadi takut!

dan terus peluk kita!

aiyo... basah ibu!

so kena la distract dia... bawak jalan2 dalam rumah dulu.. (dalam keadaan bogel tu!)

then baru la kita bawa dia ke besen tu dan bilas kepala dia...

Aduhai..

Macam-macam alia!

**err.. budak2 mmg x suka shampoo ke..? last time rasanya ok je.. :)

15 comments:

MUNIRA said...

zahraa pun camtu jugak laa...bila nak bilas syampoo..musti kuat2 berpaut kat kite!nape ye?kan dah guna syampoo "tak pedihkan mata'?

Anonymous said...

ehh.. samala time nk bilas tu ery pun mesti peluk mama gak.. rs nye x pedihkan mata. has kena jirus air banyak2 n cepat2 kasi ilang itu buih..rsnye sbb dorang pejam mata kut..shampo tu mmg wangi la..

jua said...

faris pun sama, dulu i taulah kenapa..sbb shampoo tu pedih. dh tukar johnson's pun sama gak takutnya, maybe sbb fobia kot.

DYLA said...

setakat ni, inas suka di shampoo. cume dia tak suka time kite nak keringkan guna towel tu. maybe rimas

precious innocent said...

tbalik pulak... ryan suke giler mandi, nak2 kalau kita bukak shower...

alia rasa pedih kat mata kot.. tu yg dia smcm takut kot...

-mama emma-

kambenggurun said...

ika suka shampoo..kakni nak tlg shampookan ika ke?hehe =)

iena hamdi said...

memang yang.. sebab tu akak guna yg jenama carrie bottle purple.. sebab dia from top to toe... la ni kurang la gaduh ngan mia dlm bilik air.. hehehe JJ nio bau sedap tapi mia tak sukaa..... hehehe

Zuhaini said...

MUNIRA: hihi.. kite pun tak tahu la.. musykil jugak tu! :)

HONEYLANZ: hihi.. ery pun sama ke..? erm.. betul! memang wangi! :)

JUA: oh.. gitu.. a ah la kot.. fobia.. (entah2 ALia pun fobia agaknya..?)

DYLA: hihi.. kelakar la inas ni.. :) haha..

MAMA EMMA: hmm.. ryan suka mandi ya! :) bagus lah gitu.. Alia pedih..? hmm.. mungkin juga.. hmm...

KAMBENG: uiks.. kita nak shampookan dia..? ingatkan dia nak offer shampookan ALia! :)

KAK IENA: oh.. mia x suka ya..? CArrie..? hmm.. boleh cuba.. nanti saya buat experiment [setelah Johnson ni habis.. :) ]

kakyong said...

salam ibu alia,

my kids suka bersyampoo.. kakyong pakai J&J, pureen, Anakku, CNI.. tu seme org bagi dari Anis, ade lagi tak habis2... so far ok jer..

Yan said...

x suke shampoo?? ntah ekk.. kadang qis camtu gak.. dia tokojot kot..

Zuhaini said...

Kak Yong:
hihi.. wah.. banyaknya shampoo! :) oh.. Anak kak Yong suka ya?.. hmm.. kena fikir taktik untuk ALia nih.. :)

Yan:
hehe.. x suka la kot.. kalau dah itu respon dia! hihi.. ha.. mungkin la kot! tokojot eh..? hihi.. :)

Mummy Dasy said...

sama ngan DAneen yg dah tua tu klu nmpk jek kite picit shampoo dia dah nak lari keluar pastu bile dah lumur kat kepala menjerit2 cam org kena dera sakit2 kata dia...nape ntah sblm ni x plak

Siti @ nurie said...

mesti ada sesekali sabun tu masuk mata kot...tu yg phobia...agaknyerlah...he he he he

miezaniera said...

Qasrina pn setakat ni ok lagi..tk tau la kalo dh besar skit nnti..hehehe

Zuhaini said...

Mummy Dasy:
hihi.. x dapat bayangkan Daneen takut shampoo! hihi :)

Siti:
hmm.. mungkin juga la.. tp saya kalau mandikan, mmg jaga part2 tu.. mungkin kakak babysitter yg baru ni, dia x reti sangat kot..

Miezaniera:
oh.. kalau x da masalah, baguslah gitu! :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)