Pages

Search This Blog

15 reasons why MSK gathering should be held at the National Science Centre

Salam..
Well, this is the special entry i was talking about! haha :)

As you all know, MySuperKids will organise a gathering on the 14th June. And all of us (yes, you too!) are invited to join in..
However, the venue is still undecided.
and apparently some mommies prefer Taman Tasik Shah Alam.. (due to its strategic location.. accessible... near their homes etc)
However, i personally think and feel that MSK Gathering should be held at Pusat Sains Negara (a.k.a. National Science Centre), at Bukit Kiara.
You know why...?

1. National Science Centre (NSC)'s main reason is to initiate life long learning in Science in each person. SO, it is not only for kids, but adults as well. err... don't you want your kids to play AND at the same time learning science as well?

2. It is said that their mission is to "memupuk minat terhadap sains" targetting from 2 years old to old citizens!

There are 2 levels (2 aras) of exhibition galleries in NSC, level 1 is mainly on Science.. Basic concept of Science.. Level 2 is on Technology.. Future and present technologies.
Level 1 :
Level 2 of gallery exhibitions:
anyway.. I have here 15 pictorial reasons!!
Let's see....
Reason 1: There are a few rows of SCIENCE SHOWS everyday

Reason 2: Ibu Alia n Alia berposing at the Science Show stage.. (please ignore this reason..)

Reason 3: All of the exhibits are hands-on.. means that you have to something to get it going.. like here, there's a push button..
Reason 4 : besides push buttons, we also have touch screen! :)

Reason 5 : A very spacious ATRIUM, and your kids can run all over the place!


Reason 6: This is one of the gallery... the visitor is interacting with the earth quake exhibit. Yes, you can test how far can you tolerate the earth quake! :)

Reason 7: This is a Science Experiment table... you can try a few experiments here! :) and there's gonna be a facilitator to guide you.


Ok, now, we are at Little Explorer Room. this room is meant for 2-4 years old.

Reason 8 : there are so many balls here... :) (there's an activity Sort The Balls according to their sizes)

Reason 9: There's a horse! :)

Reason 10 & 11: There's a play house! (Welcome to ALia's house!) :)

Reason 12 : There are beads! (if i'm not mistaken, this toy is for hand and eye coordination..)

And now here comes the facilities...

Reason 13: An air-conditioned Surau (prayer room) and spacious too!

Reason 14 : We have 2 Auditoriums.. this one is the smaller one. can fit us to 100 people. The bigger one can fit 300 people at one time..

Reason 15 : We have 2 labs at the moment. Can conduct simple experiments here..

Not in the picture:

-we have a big hall called Multi Purpose Hall, that one is at Level 4. Would be nice to have our gathering there.. makan-makan some more.. air conditioned.. and very lapang...

-We have 2 exhibitions going on right now:

--Science Of Survival (this one you'd have to pay to enter.)

--Robot Zoo (i told you earlier, rite..?) :)

and...

we also have an outdoor park! called Science Educational Park.. so if your children like swings.. you can pay a visit here..

Fuh! i guess that's all about it..
so, PLEASE vote for Pusat Sains Negara and also my nursing wear (number 8 ya!) at the http://mysuperkids.net :) thank you very much!

16 comments:

Mama Adib said...

salam

berapa fee nya beb, cam menarik jer

Zuhaini said...

oh.. entrance fee sekarang ni ada diskaun (sampai bulan ogos)

adult : RM4
Kids (7 thn - 12 thn) : RM 2

*mai la datang.. :)

Mama Adib said...

wah menarik, mak sokong buat kat sini muah muah muah, silap gaya weken ni mak g anak branak

Fid said...

wahahaha
saya target nak jumpa memember je...nak borak live..hahaha

so saya rasa taman2 le sesuai sbb nak buat kepoh...
saya jg tak target xtvt formal..nak suka2...'buang masa'
hahahaaaa

kalau nak gi tempat macam pusat sains etc ni nanti kita leh wat 'rombongan cikFid ke pusat sains negara' plak! so bertambah xtvt kita bkn takat blog n forum...

lps tu kita wat 'rombongan cikFid ke taman burung" juga.ala2 rombongan cik kiah ke putrajaya tu...

aci??aci???

Fid said...

cop...i baru ja dok ngarang bab pengalaman gathering saya hahaaa

Zuhaini said...

Mama Adib:
hihi.. oh, jemput la.. weekend mmg sesuai sangat la tu.. :)

Fid:
hihih.. oh, taman pun ok juga.. :) saya saja je promote pusat sains.. kot2 dah abih gathering tu, boleh la bawa anak2 gi tengok gallery... :) ala-ala 2 in 1 gitu.. :)

oh.. sila la.. saya saja je pun buat entry ni.. :)

ar.nie said...

Zuhaini,
Saya tak dpt join gathering tue, tp, entry nie sgt2 best. Tak pernah tau yg NSC tue best mcm tue. Plus, skrg tgh ader discount? Wowww.

Thanks ya!

- arnie -

ar.nie said...

p/s : Slalu juga drop by sini. Saya add blog nie to mine ya. :)

precious innocent said...

huh.. mcm best la pulak...

tpkan zu, kalau gath yg santai, bila dgr ada fees tu yg kekadang buat org lemah (tmasuk emma).. hehe..

tp mmg best la psn nie.. isk.. mcm nak p je.. hehe...

-mama emma-

Anonymous said...

iyela..sgt2 best lak tgk. x pernah sampai lagi :p

Zuhaini said...

ar.nie:
a ah.. ada diskaun.. (coz pameran survival pun ber-charge- so, tu yg entrance fee di kurangkan..)

exchange link..? buleh.. nanti saya add ya! tq.. :)

mama emma:
oh.. kalau gathering punya hal, nanti kita try reason dengan Mr Pengarah.. insya allah, kalau x da hal, mungkin boleh dapat free... depends la.. :)

nak mai ka..? nanti next time saya kerja, saya roger ya.. leh kita ketemuan.. :) (dan masuk free!) haha....

Zuhaini said...

honeylanz:
oh.. best! :)

Ummi Salsabila said...

wa..mcm best! mc2 ade.tp aufa xreti lg mcm alia.silap2 ummi nyer excited lebih!

Arin said...

sok saya nak bawak anak saya- umur 3 tahun ke sini lah..tak jauh dari umah pon..tak penah tau pusat sains ader macam2..selalu lalu je..weehoo..esok ke pusat sains!

Dayah said...

salam Zuhaini
amboi, siap ada entry kahs utk venue gathering..dasat tu...

buat la kat mana pun, saya ni kat Penang sah2 tak leh p... have fun laye...

Zuhaini said...

Ummi Salsabila:
haha.. :) x pa la kalau gitu.. tunggu la setahun dua lagi.. :)

Arin:
oh.. rumah dekat je ye..? :) wah.. boleh pergi selalu la macam tu..!
haha :)

Dayah:
oh.. x da apa lah.. saja je promote pusat sains.. dan saya rasa x semua rakyat malaysia tahu apa ada di pusat sains.. :)

oh.. x dapat join ye..? meh la... cuti sekolah kan..? kat shah alam je pun! :D

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)