Pages

Search This Blog

at 1 year and a half

Salam..

uih.. poning eden.. it was quite hot (di luar sana nun!)

saya baru balik dari check up ALia.. yang ke 1 tahun dan setengah.

As i had expected.. kena cucuk.

Biasanya early in the morning, after mandikan alia, we'll give her a dose of paracetamol.. yes, we give her the ubat demam before the injection, rather than what we were advised by the nurse, give the medication after the injection! haha.. suka hati mak je kan!

but this morning, it was kinda late, so we gave her the paracetamol when we got home.

ALhamdulillah, her weight was 9.8 kg, ok la.. like last time, it was nearly hit the lower graph.. (kan ada 3 garisan di graf tu, dia dah nak ter masuk ke garisan underweight.. )

it was quite a long waiting la.. we arrived there at 8.00 am, but at 10 they inject her.. aduhai.. lama sungguh 2 jam itu! :(

and now i'm in the office..

try to do some works..

hoping that alia will not have any fever.. please.. amin!

**this morning juga adalah check up mak saya.. so after drop off kami di Tanglin, mr hubby pun bawa la ibu tercinta ke Asunta Hospital. Dr kata mak bertambah baik / sihat.. and dia scan, alhamdulillah x da bleeding (di dalam perut)..
alhamdulillah.. lega.. :)

post signature

18 comments:

aCu said...

owh..nasib baik ~ pasal maid tu cmne?

miezaniera said...

4hb ni ne bw Qasrina inject utk 1 year..rasanye berat dia leh cecah 11kg kot haha kuat makan itu budak..syukur semua selamat ye..;D

danial said...

mummy dan daddy tak mau maid la ika
so , next week mummy kena jaga bapa sorang
tapi kakni kata akan belikan breakfast dan lunch
hehehe....
susah susah baju tu, ika suruh mak hantar dobi je le
kalau phone mak ingatkan jangan buat kerja berat2 ya...

danial said...

mummy dan daddy tak mau maid la ika
so , next week mummy kena jaga bapa sorang
tapi kakni kata akan belikan breakfast dan lunch
hehehe....
susah susah baju tu, ika suruh mak hantar dobi je le
kalau phone mak ingatkan jangan buat kerja berat2 ya...

danial said...

mummy dan daddy tak mau maid la ika
so , next week mummy kena jaga bapa sorang
tapi kakni kata akan belikan breakfast dan lunch
hehehe....
susah susah baju tu, ika suruh mak hantar dobi je le
kalau phone mak ingatkan jangan buat kerja berat2 ya...

MAMASYAZA said...

berat alia lebih kurang ngan hamiz sanim aje...1 thn 7 bulan berat baru 10kg..takpa janji sihat kan..

::Umi Sufira:: said...

Sufia 9kg je masa setahun setengah..nipun nampak semakin mengurus..haii..

Zuhaini said...

Acu:
oh.. sudah dijawab oleh mama danial.. :)

miezaniera:
wah.. berat juga ya! saya kalau boleh nak alia gitu la.. tembam sikit.. haha..

danial:
iye.. tq for anwering her question.. :)

MAMASYAZA:
betul! janji sihat.. amin.. :)

Umi SUfira:
oh, iye..? ala, nak buat macam mana, budak nak membesar.. haha :)

Siti @ nurie said...

wah.//...alia sebaya mia eh?..he heh...hmm, hr selasa tu pun anto mia gi check up...naiklah ckt berat dia...10.5 kg....n kene cucuk...bulan depan kene gi lagi utk makan ubat cacing pulak...boring lak asyik kene amik cuti je..

Anonymous said...

hmm ery blom dicucuk lg..last week dah pg klinik tp doc suruh dtg this week. esok la kut dicucuknye..jgn demam dah kan..

Nina said...

ni demam nak besar lagi ni..sian die..cpt2 sehat yer

Mimi said...

Dah besar budak kenit ni yek.. Inject chicken pox ke booster? Btw, I just read abt ur condition (sorry lagging), kesiannya u! Stay strong and hang in there aite.. I doakan ur parents cepat sembuh!

p/s - Zu, susah2 kumpul je baju2 semua hantar kedai dobi! settle 1 keje..

Intan @ mama ammar said...

wafiy belum belum pi injek 1 1/2 year. sabtu ni kot.

Dayah said...

good to hear that your mom dah ok..and hope Alia tak demam. next week my girl turn pulak cucuk setahun setengah..

Zuhaini said...

siti:
sebaya eh..? ntah la, x perasan.. haha.. aik.. bulan depan makan ubat cacing..? r u sure..? tadi nurse kata tungu 2 tahun baru bagi..

honeylanz:
oh.. good luck! alia dedar je.. x demam panas la.. tapi bagi je ubat demam tu. :)

Nina:
tq aunty.. nasib baik malam tadi x demam panas..

Mimi:
-hihi.. part dobi tu sebijik macam my sister punya suggestion.. hihi
-itu adalah tripple antigen.. last cucuk for a child.. :)

intan:
oh.. good luck ya! :)

Dayah:
good luck to u too! :)
alhamdulillah, dia x demam teruk la.. panas suam2 gitu je..

salzahari said...

Aliah saya demam teruk seminggu semasa inject 18bln kemudian kena viral rash pulak..ingat kan kena measles.

kakyong said...

ANis masa 18 bulan pun 10 kg jugak..
Alhamdulillah, takde demam..
19 mths tu amik plak jab utk chicken pox..
ubat cacing?!.. heheh, Fikri pun tak penah lagi makan ubat cacing... hmm, nanti nak consult paed la, next mth aliya cucuk 1 tahun..

ZuH@iLieY said...

oohh..mak larat ke jaga bapak sorang?
kesiannya..
kalau ely leh amik cuti leh je jaga..huhuhu

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)