Pages

Search This Blog

How to make a SEARCH box

Salam..

This is an answer to Umi Sufira's Question..

"how to make a search box" :)

Simple je..

I actually followed from here

But to make things simpler...

Here's how..

Log in to your account..

Find Layout..

Click Page Element..

Add a Gadget..

Click Add HTML

now, you can write anything as the Title.. (Search This Blog etc..)

and the code is this:




SO, just edit the bold and itallic ones..

start with your blog URL..

The name of your blog..

Size (30 is quite long.. 20 is just nice)

Hit It! (if nak tukar kepada "Search Now" pun boleh..)

SO, once you have edited all those things, just save it! :)

DOne! hope it helps ya!

*Oh ya, Tips for new blogger website really helps me a lot during those times.. time saya baru mula-mula belajar edit layout.. :)

10 comments:

Anonymous said...

sempat bg tutorial ;)
has pun new blogger, byk benda x tau buat lg..suka tukar2 layout..tp kdg2 x menjadi..haru biru terus blog jg nye..

Zuhaini said...

honeylanz:
haha.. oh, itu tutorial pada umi sufira.. tapi kalau has nak letak search box, itu cara nya lah.. :)

erm.. tak pa, belajar pelan2.. saya pun setahun lebih, baru la boleh bernafas sikit.. awal2 dulu pun sama juga.. :)

:: vErde+hAzizi :: said...

boley la berguru lepas nie ;D
ade pengeras tak?!?!?! hehehhe

Zuhaini said...

Verde:
hahah.. berguru..? i tau sikit-sikit je.. :) hihihi... belum master lagi pun! :D

::Umi Sufira:: said...

Zuhaini, thanks a lot eh! Nanti saya try buat....kalu menjadi nanti saya tayangla..:)

Zuhaini said...

umi sufira:
ok.. sure. kalau x jadi, habaq mai no.. :)

Nurhayati said...

maceh teacher!!!
nak letak search box kat blog i ni ada ke org nak search hihi

suealeen said...

sekarang ni dah ada new gadget la dalam blogspot - search form. meaning kita tak perlu letak code sendiri. cuba godek tengok.

suealeen said...

zu.. hang punya time setting ni macam tak betul je...

Zuhaini said...

Nurhayati:
oh.. sila-sila.. :)

suealeen:
oh tau.. semalam saya dah cuba.. tp a bit lambat la, coz dia pakai khidmat google.. (loading lambat...) tu yang saya x pakai tu..
*err.. betul la.. apa tah time dia tu.. :) nak kena betulkan ni.. sori ya!

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)