Pages

Search This Blog

Ketagih!!!!

Salam...

Well, unfortunately budak kecil yang bernama Alia ini sedang ketagih..

PUTING! aduhai..

actually dulu-dulu time dia setahun ke bawah, selalu juga la dia menghisap puting..

But now, since gigi semua dah tumbuh, kami takut la ia akan effect gigi nya.. :(

-mak saya kata : tunggu dia besar sikit, dah boleh cakap, lepas tu sorok puting, suruh dia cari.. so bila dia x jumpa, dia x minta la!

but mr hubby saya pula rasa the sooner, the better!

So kami cuba a few days ago...

time tu dalam kereta..

saja je tak bagi puting...

aduhai, dia mengaruk! (mengaruk = mengamuk, means nangis2.. garuk2 kepala.. garuk2 muka..)

so, in the end.. jadi gini..



aduhai.. kesian pula.. (ye, saya cepat rasa kesian kat ALia.. so in the end, saya beri juga la pada Alia...) :)

Macam di rumah, kalau boleh kami x bagi sangat, unless it is time dia tidur and such.

Puan2 ada idea tak macam mana nak bagi alia PACIFIER-LESS..?

*Mr Hubby cadang sapu la benda pahit kat puting. macam serbuk kopi ke.. hihi.. saya x sampai hati nak buat.. tapi tak tahula kot2 boleh berjaya ke..?

post signature

16 comments:

!Nt4N said...

iman masa umur bawah setahun je dia nak puting..tu pun time nak tido n tgh2 malam bila terjaga dari tido mst nak puting..

pastu bila da lepas setahun ni dia sendiri yg xnak..mayb dia da ada 'turtle' dia so dia suka isap tgn n kaki 'turtle' tu smpai basah lencun..so far alhamdulillah dia x mintak puting..puting sume da simpan pun..xtau la kalo dia ternmpak 1 hari tu cane agaknya ek??mst dia malu2..

:: vErde+hAzizi :: said...

huhuhuhu alaaa cian nye alia...
takpe start slow2 insyaallah one day she will eventually stop on her own...
have u tried letak nescafe or coffee kat puting die...so bile die rase pahit tue, trus die takmo...hehhehe...i heard about that trick somewhere...some menjadi ;D try it out

Anonymous said...

jgn la sapu kopi tu. cian alia. ery isap puting gak. tp x selalu sgt. time nk tido mlm aja. abg ac dulu x isap puting tp gigi dia x cantik gak. sbb suka mkn gula2..

Anonymous said...

alia isap puting yg bentuk cherry kan? sama dgn ery. has bg bentuk lain dia just setakat masukkan dlm mulut aja... x isap pun. mn tau try mcm tu ke

sujaihah said...

anak saya pun sama...tak terpk agi nak hentikan puting tu lagi..

saya dgr pun letak kopi...camner la ek...

suealeen said...

Zu.. jangan risau la.. nanti Alia benti jugak. Mastura dulu pun penghisap paci yang tegar! 2 tahun kot. benti sebab tak bawak balik paci ke kg je. dia dah faham bahasa time ni. cakap dengan dia elok². akak cakap "paci tak de. paci Mastura ibu tinggal kat rumah" tapi akak make sure dia mengantuk gilalah baru ajak tido. terus je dia benti lepas tu.

tentang gigi pun jongang sebab paci adalah mitos semata-mata. elok je gigi budak tu sekarang ni.

Zuhaini said...

iNt4N:
oh.. iman sendiri x nak hisap ya! bagusnya la hai.. :) ni nak kena cari turtle juga nih! hehe :)

Verde:
oh.. 'lambat laun' tu lambat sangat la.. haha.. i heard about that trick.. tapi belum cuba.. kesian.. dan tak sampai hati.. hihi :)

honeylanz:
betul. jenis cherry.
bagi bentuk lain (leper Avent tu ke..) sure dia campak jauh2.. haha :) tau2 je..

Sujaihah:
hihi.. tak terfikir, x pa.. saya duk terfikir ni.. mati akal jadinya.. haha :)

suealeen:
oh gitu. mak saya pun suh kata HILANG.. haha..
betul la. adik saya yang last tu, gigi dia ok je.. haha :)

CY3.5 said...

Amir,
once dia tumbuh gigi, dia stop sendiri..

Arif,
dah tumbuh gigi pun sibuk jugakk.. unfortunately i cant recall camne dia bley stop..

Zeri? mmg langsung takmo.. hehehe..

sitisifir10 said...

Sori nak tumpang bg idea gak..mmg sstgh baby tak ada kesan tapi adik saya sampai ke darjah satu masih ada puting...ha mcm mana tu nak handle?

kalau anak saya hisap puting, saya akan letak halia ke, lengkuas ke, kopi tu berhabuk kan..karang tersedak2 pulak...

lagi satu, budak besar ni bila dia dah tau rasa, dia akan dengar kita cakap...macam Asmaa' saya dulu dia hisap jari. Kami sll usik, "IIii...malunya kakak hisap jari..." Tiap kali ibu jari masuk mulut je kami usik, dan benda tu tak berlaku lama..malah tak sempat nak letak halia lengkuas pun kat jari dia...hihi...

tp ini cadangan aje

Zuhaini said...

Cik Yan:
oh.. lain anak, lain peel dia ya.. bagusnya amir, dia stop sendiri! :)

Siti Sifir:
oh.. halia atau lengkuas ya! bagus juga tu! boleh saya try nanti.. terima kasih ya! :)

Nurhayati said...

orang kata letak sumthing pahit kat puting.. cam kapur.. nanti dia sendiri taknak dah sbb tak sedap (ape rasa ek sedap ke hihih )

MeL said...

oh, i hope mika xketagih puting smpai ke bsr. ssh plak nnti. like anak kwn hubby i, da darjah 4 pn isap puting lagi. besar gedabak da tau! omg, i seriouly mcm xpercaya..at the moment mika isap puting time nk tido je..

Noy said...

pacifier ni depend on a child lah kan..darwish tak pakai langsung cos noy takut darwish jadi jonggang..cos noy observe other kids among my relatives jonggang kalau pakai pacifier..

But yet,kan ader pacifier yg suitable for growingteeth..tapi mahal sikit kot..cuba tukar to a more suitable pacifier..kesian gak Alia kan..dier dah terbiasa pakai puting..

Yan said...

yan risau gak sbnrnye pasal Qis isap puting gak.. tp mujur gakla dia isap time nak tido.. klu bangun tido.. takde putingpun takpe..

takut jongossss huhuhu... err taukan jongos?? hehe

Zuhaini said...

Nurhayati:
ah.. tu lah.. ada dengar juga tu! kapur..? hmm.. eii.. takutnya membayangkan alia makan kapur.. hihi

MeL:
oh.. bagus la kalau gitu.. time tidur je..
aduhai, darjah 4! OMG.. dah besar panjang tu! uish..

Yan:
hihi.. time tidur je.. ok la kan..? :)
jongos..? jongang ke..? :)

Zuhaini said...

Noy:
(sori tertinggal pula)
oh.. ada ke..? saya tak tau pula.. so far saya jumpa Avent yg paling mahal.. tapi kalau pakai itu, x jongang kot, coz dia leper.. tapi alia punya bulat.. t yg berisiko tinggi tu! :(

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)