Pages

Search This Blog

Mari Membuat Pahala

Salam...

Well, entry kali ni lain sikit dari yang lain.. :)

last few weeks, we had an ustaz.. giving morning tazkirahs.
So, ada satu di antaranya yang saya rasa PERLU saya habaq mai kat kawan-kawan..

After all, sharing is caring, kan..? :)

so, ustaz ni habaq, x susah untuk membuat pahala.

How..?

senang je..

apa-apa yang kita buat, kita niat di dalam hati "kerana Allah Taala".. dah dapat pahala!

Contoh:

Setiap pagi, kita mandi kan..? (before pergi kerja..) so, daripada mandi 'kosong' macam tu je, alangkah baiknya kita niat kerana Allah Taala. Dah dapat pahala! :)

Contoh 2:

Memakai Jubah. Sebenarnya pemakaian jubah pada Orang Arab adalah satu norma. So walaupun mereka memakainya setiap hari, tetapi tidak beserta dengan niat, mungkin mereka tidak dapat apa-apa.. Tapi pada kita, adalah kerana mengikuti Sunnah Nabi. So, apa kata kita niat kerana Allah Taala dan kerana mengikut Sunnah Nabi. Dah dapat pahala! :)

Simple, kan..? :)

(mari sama-sama kita membuat pahala!!!! )

ok, sekian dahulu entry buat kali ini...

Wassalam

13 comments:

sujaihah said...

insyallah...ingat pesan akak..amin

Precious said...

Uh ... thanks for reminding!

precious innocent said...

syok dpt ilmu mcm nie...

btw, alia nampak besar kat sini...

-mama emma-

zailamohamad said...

wah..gud info to share with us;)

Yan said...

owhh bagus bagus kerana info ini..

aritu baca kat mane tah..
bg anak makan ngan minum..
kite niatkan yg baik2..
insya Allah anak jd baik...

so skang ni buat ape2pun kite niatkan yg baik.. tul tak??

Siti @ nurie said...

alia ni dok kat opis ker?..he he he...mmgkan..apa2 yg kita buat atau bakal buat dan disertai dgn niat kerana Allah, Insya Allah dia akan bg kita sesuatu...

Zuhaini said...

Sujaihah:
haha.. bukan pesan saya.. pesan usyaz saya.. :)

Precious:
ur welcome.. :)

Mama emma:
oh.. x da apa-apa lah.. saja share apa yg saya tau.. tu je.. :)
nampak besar..? mungkin baju tu besar kot.. :)

Zaila:
ur welcome.. :)

Yan:
oh.. gitu.. betul juga tu! :)

Zuhaini said...

siti:
a ah.. itu dalam pejabat. last week kan saya kerja.. hihi :)

♥Hernee Nazir♥ said...

btul2..snang je sbnarnye nk dpt pahala..kite je yg xkdg2 lalai..

Anonymous said...

thanks for remaining n sharing. iye..kdg2 ter lalai.

Zuhaini said...

hernee:
a ah.. betul tu! :)

honeylanz:
yup.. u are so true! :)

jua said...

dah lama tak pakai jubah. kena cari balik kat almari rumah mak i ler gini.

Zuhaini said...

jua:
ha... kena la nampaknya! :)
(saya pun dah laaamaa x pakai jubah! huhu)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)