Pages

Search This Blog

on My Mom's Operation

Salam...

(kepada sesiapa yang tidak tahu, my mom had to go for an operation to remove her rahim.. due to her rahim yang sudah jatuh.. )

Evening Saturday, around 7pm my mom was pushed into her ward. We waited there to greet her.

My preggy sis, Kek Na had to stay at home to watch over my dad.

So, this is what my mom's rahim looks like.. (kecik je rupanya.. cute!)

But my mom was under the spell of the mighty "ubat bius".. so she was oh-so-sleepy and we didn't manage to chat a lot.

So we went home, leaving my younger sister, Ely to stand by at mom's side..

Sunday:

Morning - i had to stay at home, taking care of my dad. Kek Na went to Assunta Hospital to check on our mom.

Noon - Kek Na came back. together with Ely. Kek Na told me that mom has gained her concious. And she said, 'down there' (refers to the vagina area) is not so sakit.. it was something like 'lepas bersalin' kinda pain..

BUT

my mom complains that her stomach really hurts! (and i said : err... what..? Stomach..?)

Turned out that,

my mom has some cysts (ketumbuhan) in the ovary, and they had to remove it. But through the stomach. (macam potongan bersalin secara C-sec.. they cut her at that area).

Uish.. takotnya dengar...

Evening - we (mr hubby, alia, and i) together with ELy went to the hospital.

~mak ai.. banyaknya tube!~

ALhamdulillah, the pain at the stomach has subdued.. but..

(banyaknya 'but'..)

But she complained she feels like gasses traped inside her stomach!

aduhai... we dunno what to do.. tekan bell saja lah!

so, the nurse sedate her (again..)

and my mom went to sleep..

and we had to make a move..

Nurses told her to jalan-jalan.. praktis duduk dll.

but my mom tried a few times.. but she still feels sakit.. aduhai.. sabar ya, mak...

:(

~alia yang bermain-main dengan langsir~

**this entry is specially made for Chika, my youngest sister who is away for her becoming UKM facilitator thingy.. Ika, don't worry, we'll take good care of mom (and dad!) :)


post signature

24 comments:

Siti @ nurie said...

siannyer...harap2 mom zu akan sihat serpti sedia kala...insya Allah...siti doakan agar dipulihkan kesihatannyer...

Anonymous said...

aduh. has pun rs mcm ngilu lak kt perut bila bc part mcm sakit lepas bersalin...has doakan semoga makcik cepat2 sembuh..boleh balik rumah..

Precious said...

Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Nasib baik ada anak2 di sisi. Take care! Smoga emak cepat sembuh.

jua said...

alhamdulillah semua berjalan lancar. harapnya ur mom cepat sembuh n dapat layan keletah alia macam dulu.

Ms Lola said...

So itulah 'rumah' awak sebelum keluar dulu....

ALhamdulillah...

Zuhaini said...

Siti:
terima kasih ya! saya pun doa cepat la mak saya sembuh.. amin..

honeylanz:
tq.. saya pun doa cepat la sembuh.. x perlu kami split kepada 2, satu team jaga mak, sat team jaga bapak.. :(

Precious:
alhamdulillah, nasib baik kakak saya dapat approval cuti.. dan adik saya belum masuk U dia balik.. kalau tak, sure payah juga saya sorang2 jaga.. :(

Jua:
insya Allah.. tq. :)

Ms Lola:
ye.. comel kan..? saya harap cepat la mak saya sihat semula..amin.. :)

precious innocent said...

kesiannye kat mak zu, cepat2 la dia sembuh...

-mama emma-

Zuhaini said...

mama emma:
saya pun kesian kat mak saya.. :( saya pun berdoa agar beliau cepat sembuh! :) amin..

suealeen said...

Ya Allah.. dah la dulu sakit bersalin kan... la ni mak Zu sakit lain plak.. Betapa besarnya ujian dan pengorbanan seorang ibu. Moga mak Zu cepat sembuh, ameen...

Akak tak bleh la tengok orang² berusia ni sakit... tak tahan. Rasa sebak!

Zuhaini said...

suealeen:
saya pun kesian kat mak saya.. tak dapat bayangkan betapa sakitnya.. dah la berumur, kan..?

terima kasih doakan mak saya ya.. mintak-mintak la cepat sembuh.. amin.. :)

kambenggurun said...

err..since when u call me chika?hahaha..neway,mekaseh letak post nie..kekna x g tau lak psl yg ketumbuhan tu smlm..huhu

Zuhaini said...

kambeng:
since bila..? saja je.. :) kek lupa la tu.. doktor kata, ada ketumbuhan sikit.. so, kalau tak buang semalam, memang in a few years time, mak still kena buang.. so depa buang la cyst tu. tapi tu la, depa gi belah kat perut.. tu yang mak rasa sakit tu.. :(

Nina said...

HARAP MAK ZU SIHAT CPT.ngeri lak rase...ngilu..bile perut kene toreh

Zuhaini said...

nina:
tima kasih.. amin..
uih.. saya pun ngeri! :(

♥Hernee Nazir♥ said...

Zu..hrp2 mak Zu cpt shat k..kite tgh mngalami dugaan yg same..

intan mama ammar said...

saya doakan mak awak cpt sembuh. dapat juga u tgk 'perut' mak yg mengandungkan u and other siblings. so small, tapi mengeluarkan ramai insan berguna. insaf sekejap..

Zuhaini said...

Hernee:
ye.. saya pun bersimpati dengan Hernee.. Kuatkan semangat ya.. saya doakan mak-mak kita cepat sembuh.. amin..

intan:
betul la.. so small.. x sangka kan..? :) tq.... amin..

♥ LeeN ♥ said...

alhamdulillah everything is ok.. kem salam mak k.. semoga cepat sembuh dan dapat balik tengok ayah cepat-cepat.. hehe. musti mak zu da wendu kot kat ayah zu.. :)

Zuhaini said...

leen:
insya allah.. :) amin..
rindu..? agaknya la.. haha :)

kakyong said...

ic, kecik ajer rupernya rahim kita ni..

kakyong pun ade bbrp org kwn yg ibu depa dah buang rahim ni..

hmm, harus lepas ni kena byk2 bersabar terutama anak2 & ayah zuhaini. sbb ibu2 yg dah dibuat rahim ni ade efeect pada emosi.. depa akan sentiasa rasa panas... selalu mcm nak hangin...

may be itu lah simboliknya rahim pada wanita... rahim yg menempatkan segenap kasih sayang ibu.. bila diremove spt dibuang sbhgn diri, & take care yer, jg ur mom baik2... she'll need more support lepas ni..

eii.. ngeri bila u dok citer yg ur mom dok rasa sakit tuh... sakit bersalin pun dah pasti lah sakit.. ini kan pulak bila remove rahim...

Zuhaini said...

kak yong:
oh.. iye ke..? erm.. tq.. semoga kami adik beradik akan sabar dan tabah menghadapi semua dugaan. amiin..

mama Mya Elzara said...

ngerinyerrr!!! lg2 nengok gambar yg dlm balang tue... huhuhu.. mama zu..Diana doakan ibu zu cepat sembuh ye....

Zuhaini said...

mama mya:
erm.. tq.. :) saya pun berdoa beliau cepat sembuh. amin.. :)

Didi Nadhirah said...

moga cepat sembuh...amin

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)