Pages

Search This Blog

Serangan Kelkatu!

Salam...

Kelkatu.. or Kalkatu..? (kalkatu tu bunyi macam Calcutta je..) :)

anyway, termasuk malam semalam, dah 3 kali kami (rumah mak saya) diserang kelkatu..


Tidak tahu kenapa, dan bagaimana.

Lepas saja azan magrib, dia akan datang menyerang.

Biasa nya kami tidak affected sangat dengan serangan ini..

Biasanya kami akan tutup lampu (yang begitu fascinate pada si kelkatu2..)..

TAPI..

Mr Danial.. selalunya akan takut dengan kelkatu ni.. dan sometimes menangis! aduhai.. :)

hmm.. macam mana nak hindari dari didatangi oleh kelkatu lagi ya..? :)

Kawan-kawan ada cadangan..?

post signature

13 comments:

suealeen said...

bukan ke kelkatu tu tandanya hari mau hujan? dia kan suka pada cahaya.

Anonymous said...

geli dgn kelkatu ni..bila dia dah gugur dan x bersayap..tutup lampu aja cara nye..just biarkan lampu luar rmh..

mamaDhea said...

takde cara lain kot selain tutup lampu..

::Umi Sufira:: said...

hadoii...tak sukanya..satu hal masa nak emmbersihkan nya nanti...

Nanak said...

my grandma said, letak plastik berisi cili padi/minyak..
pernah cuba & mmg bkesan juga..oh, sgt geli ok..

Nurhayati said...

aduhai banyaknye kelkatu ni.. menyerang beramai2 ek.. baik, jgn sampai masuk dlm tinga.. huhu

Zuhaini said...

suealeen:
oh.. saya tak tahu pulak itu tanda nak hujan.. (tapi tak hujan2 pun! ) :)

honeylanz:
haha.. saya pun x suka sangat.. buat menyepah rumah je! :(

mamaDHEA:
haha.. tu lah.. itu je la modal kami.. :)

Umi sufira:
haha.. sama la.. dengan bulu2 dia yang berterbangan tu. aduhai.. :(

nanak:
oh, ya ka..? and then what happen ya..? kelkatu tu makan cili tu ke..? atau dia drown dalam minyak tu..? :) hihi.. thanx for the suggestion! :)

Nurhayati:
entah la.. mereka buat Revenge of the Kelkatu! haha..
telinga..? aduhai.. ngerinya!

MAMASYAZA said...

memang dah tak de cara lain...kena tutup lampu/pintu/tingkat cepat2 kang byk laks sang kelkatu masuk lam umah...

sujaihah said...

haah. wan pun klu ader calkatu ni..tutp semua lampu..tinggalkan lampu luar jer..aii bergelap la plak
hehehheh

Zuhaini said...

MAMASYAZA:
haha.. ye ke..? ingat kot ada petua orang tua-tua ke.. hihi :)

sujaihah:
oh. samalah kita.. bergelap, macam earth day! haha :)

kakyong said...

selalunya kelkatu menyerang slps hujan reda @ hari nak hujan...

petua. dulu ade gak tgk mak letak besen isi air bawah lampu.. tp dah le rumah ni ramai anak2 kecik, kang depa plak yg men air.. solution tutup lampu jer lah

Zuhaini said...

kak yong:
oh..? tujuannya nak bagi kelkatu tu lemas ke..? hihi..
a ah ye.. itu je la nampaknya.. :)

FadzliAbuBakar said...

gantung beg plastik yang terbuka saja di lampu... dah cukup... nanti kelkatu masuk dan tak boleh keluar semula

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)