Pages

Search This Blog

Somebody Please HELP Me!!!!

Salam...

I'm so...

-sad

-confused, and..

-blank!

Well, My sister who is now taking care of My dad and Mom is going to end her applied leave (cuti) this Friday.

By looking at mom, i know, she's not in the state of being able to look after my dad (yet!)..

Mak sudah boleh berjalan (jalan pun pelan2.. macam orang lepas bersalin..)

But nak jaga Bapak, makan minum Bapak, dan lain-lain....? rasanya Mak x mampu lagi..

So the ONLY WAY is saya kena ambil cuti (untuk jaga mak & bapak).. *sigh* ...

BUT

My boss itu tidak bagi ku cuti! :( aduhai..

reason beliau :

-saya sudah banyak sangat ambil cuti (previous cuti pun actually untuk menjaga parents)

-saya kena simpan sikit cuti untuk Alia (in case Alia sakit ke.. demam ke..)

-saya kena ambil bibik

err.. Bibik..? aduhai..

:(

macam mana ya..? please somebody help!!!!!!!!!!!!!!!!

**paling tidak pun, please pinjamkan bibik kat saya! haha.. :)

**jom pakat puasa esok.. esok 1 rejab.. sunat puasa! :)


post signature

17 comments:

Tirana said...

Zuhaini..

Ambik daily maid tapi mahal sikit la kot..

CY3.5 said...

how can we help?

ini lah yg orang kata berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.. semoga bos cik Zuhaini berubah fikiran hendaknya..

Zuhaini said...

Tirana:
oh.. ada daily maid ya..? kalau ada, boleh rekemen..? insya allah kami perlu pun x lama kot, dalam seminggu dua je (sementara mak sembuh sepenuhnya..)
kalau ada, pass to me, ya! tq..

CY:
erm.. thank you very much.. nak buat macam mana.. betul juga apa yang dia kata tu.. :(

DeLLa said...

tak boleh ke masa lunch hr curi2 balik?emm..cemane ni ek..ssh jgk tu

Intan @ mama ammar said...

yg paling sesuai adalah bibik. semoga zuhaini berjaya mendapatkan bibik yang sesuai dan baik..

Jua Zulkef said...

adoii, kesiannya. kang buat kerja pun xsenang sbb fikir apalah mak dgn bapa buat kat rumah.

harap2 boss u berlembut hati.

MN said...

mudah2an your boss lembut hati. takleh expalin ke kat dia?

Zuhaini said...

Della:
oh.. curi-curi sure x boleh punya.. kena jaga full time..

Intan:
tu lah.. boss saya pun kata gitu.. :(

Jua:
erm.. mmg x sedap hati dah ni.. :(
saya rasa dia pun serba salah.. mungkin ini yang dia rasakan terbaik..

MN:
erm.. dah explain dah.. tapi dia needs me at the office.. ada banyak paperwork nak kena buat dll.. :(

miezaniera said...

kalau la eden ade kuasa magic akan ku minta seorang maid untuk ekau hehehe ;D semoga Allah menunjukkan jalan utk zuhaini.aminn..

kambenggurun said...

la..pe susah?kan mak mentua ika ade kat umah tu..die x wat keje pon..suro je die jage mak..

Nanak said...

aduh, susah juga mcm ni ya?
mmg dibuatnya kita serba salah..
smga ada jln yg tbaik.

Mummy Dasy said...

susah nak cakap.. harap ur boss berubah fikiran tolak ansur ke ek? betul kata CY berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul

Zuhaini said...

miezaniera:
hehe.. alangkah bestnya gitu! hihi..amin.. tq..

kambeng:
ala.. dia asyik tido je.. lampu pun x tutup.. haha..

Nanak:
ye.. mmg serba salah dan susah hati! tq very much! :)

Mummy Dasy:
erm.. x da apa lah.. cuma kesian kat my mom je.. kena jaga bapak, sedangkan dia x sihat sepenuhnya.. tq.. :)

C.e.t.O.t said...

Haii.. susah gak ni.. siannye.. adik beradik ada 2 org jek ker.. kot leh gilir2 lagi yg lain2.. Family and Kerja, Family first, tapi... kita cari rezeki dari tpt kita bekerja.. tapi ape2 pon family first.. family is never love ending relationship.

My 2cents, better amik maid. Kalau tak lama, maid daily boleh kot.. Saya ada contact maid yg boleh datang tiap2 hari tapi nya mahal sbb die registered company. Nak try tanye ke? tapi mahal laaa... cam x recommend lak.. saya ada gak contact agent yg leh bagi maid.. Mmmm... kalau saya jadi awak mau pening gak kepala..

p-na mama oja said...

aduss... susah gak tu.. melibatkan mak bapak nie mmg sensetip skit...

seboleh kita mmg nak bagi yg terbaik... emm?? camne yer...

p-na rasa zue kena amik maid gak le.. pening gak nie pk... hope ayah zue cepat sembuh ya!!

ar.nie said...

Saya rasa, better ambil maid. Nnt biler ur parents dah xnak guna, u pon boleh ambil utk jadi maid ur family. Tapi, yerlah, bukannya bila kiter apply maid tue, boleh terus dpt. Byk prosedur2 nya. Kami pon tgh "order" maid for my MIL, kesian dier dok umah sorang2.

Semoga semuanya dipermudahkan ya.

Zuhaini said...

Cetot:
ye.. mmg pening kepala.. tapi sekarang ni rasanya maid tu mungkin terpaksa tolak tepi dulu kot.. mak dan bapak disagree pulak dengan idea tu.. :( depa x selesa.. thank you anyway! :)

p-na:
ye.. saya rasa itu lah jalan yang paling mudah! settle everything! tapi mak bapak saya pula x nak! :(

ar.nie:
erm.. saya pun rasa maid ni perlu.. selain tengok2 mak bapak, dia juga buleh jaga Alia.. haha :) jimat sikit!
oh, siannya. saya ada member sorang, (mommy lyna).. dia buleh la tolong arrange maid ni.. and saya punya bos pun ada jalan belakang untuk dapatkan maid (dengan harga murah) hehe.. :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)