Pages

Search This Blog

Brush your teeth!

Salam..

Well, sampai ke saat ini ibu alia masih unable to brush Alia's teeth... dengan jayanya..

mula-mula pakai infant punya toothbrush (the plastic one yang masuk dalam jari tu..)..

Alia x suka, dia nangis2... :(

so, kami try cara lain..

pakai hanky.. (erm.. nangis juga!)

and semalam, saya ke Vitacare (Carrefour Wangsa Maju), Alia terberkenan pada berus gigi ini:

so, saya beli lah (walaupun rasa macam mahal, RM9.10!)..

hantar pada babysitter...

so, Makcik, please beruskan gigi Alia dan ajar dia cara yang betul berus gigi, ya! ;)

**kami akan cuba jaya lagi this weekend.. haha...** :)

~macam mana cara yg terbaik, ya...? hmmmm......

post signature

9 comments:

Mommy Lyna said...

Saya:

1. Berus gg bersama. Dia tgk dia buat,dia pn nak ikut.
2. tunjuk clip Upin&Ipin berus gigi.
3. Kasi berus gg yg menarik. Sy bg Hafiy berus gg bentuk kereta.
4. Jadikan gosok gg adalah benda yg best,bkn kena paksa.

Mama Adib said...

saya :
1. sama cam liana berus gg bersamanya. walaupun ku dah berus gg, tetap kena berus gg lagi skali bersamanya.
2. setuju lagiiiii... upin dan ipin menyebabkan dia lagi suka memberus gg
3. terkini ada dlm OSO tolong ajar teknik berus gg lagi dia suka.circle circle circle

4. suruh dia pilih berus dan ubat gg

kat rumah ada 3 jenis berus dan 3 jenis ubat gg
suka hati dia laa nak warna purple, pink or oren untuk d guna janji *wink*

Salwa said...

saya buat macam yg saya tulis kat blog ::
zi pun ada baca hari tu -

How To Make Your Toddler Loves Toothbrushing

Ada banyak clip menarik untuk buat baby suka berus gigi, selain dari Upin Ipin.

Sejak Kauthar umur 10 bulan dah suka berus gigi.Dia tak suka pakai ubat gigi for kids tu, maybe sbb manis kot.Tapi kalu yg HPA utk org dewasa tu dia suka pula.
Anyway goodluck Zu.

jua said...

i pun ada masalah ni. lagi bermasalah sebab i terpaksa memaksa faris n kepit badan dia utk berug gigi. lagi lagi bermasalah sbb untuk faris sahaja ada 8 batang berus gigi termasuk yg pakai bateri. tapi semua tak jalan untuk bg dia berus gigi.

mana nak dapat clip upin ipin berus gigi? share d link please..

jua said...

okeh, i dah jumpa clip tu.

Nurhayati said...

sama la ngan berus gigi zara..

ya betul kata2 kawan yang lain, berus gigi bersama.. dia akan ikut kita buat.. mmg mula2 tu susah sket.. lama2 ok la.

enhoy brushing!!

ZuH@iLieY said...

heee...suh dia gosok ngn wan

ar.nie said...

Owh, sebijik berus gigi Humaira! ;)

Zuhaini said...

mommy lyna:
oh.. banyaknya tips! tq... akan ku cuba satu persatu.. tq..

mama adib:
mak ai.. banyaknya berus gigi! okeh.. nanti saya try.. tq! :)

salwa:
oh ya, lupa lak, hari tu mmg saya ada bookmark blog ibukauthar.. ingat sat lagi nak pi tgk.. tq..

jua:
oh, da jumpa ya! alhamdulillah.. jom kita cuba! (faris mungkin paham kot Upin Ipin tu, Alia....? aduhai..)

nurhayati:
oh gitu ye..? zara da start menggosok gigi..? :) cute la zara nih..

zuhailiey:
hihi... ok, nanti kita try! :)

ar.nie:
iye..? humaira suka tak gosok gigi...? :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)