Pages

Search This Blog

The first experience

... of giving birth!

oh my.. kena buat satu entry : Pengalaman melahirkan anak sulung! :)

anak sulung ya..? ;)

anyway, pengalaman melahirkan alia saya actually sudah cerita dengan panjang lebar di entry ini. time ni saya mula-mula ada blog. so stye bercerita tu lain sikit la if nak compare to sekarang.

oh ya, ceritanya gini.. saya punya due date sepatutnya end of November 07. Tapi, believe it or not, pada hari EDD tersebut saya tiada rasa seperti hendak bersalin.. so saya pun bekerja seperti biasa. (dan saya bekerja 7 hari walaupun sudah melewati EDD saya! :) hihi..).

Sabtu- Saya ada discharge sikit. Saya ingat tiada apa, tapi still saya informed pada my mom.. My mom ajak ke Hospital Ampang. (yup, memang cadang nak bersalin di situ pun!)

check punya check, baru 2 cm.. so saya di admit. (nurse kata, kalau 3 cm, depa akan pecahkan ketuban dan disuruh bersalin! aduhai.. takutnya..)

malam berlalu dengan aman.. from time to time ada contraction. tapi tak kerap..

Ahad - pagi - selepas sarapan, saya mula rasa sakit. Saya ingat sakit perut. time tu lebih kurang 10 pg.

Saya ingat saya perlu ke tandas.. tetapi, bila saya berdiri saja (well, i was laying on my bed, before that), terus berjurai-jurai cecair itu keluar..

saya panik juga.. tapi maintain! haha..

Nasib baik ada kakak di bed hadapan, dia yang jerit, tolong panggil nurse! (before that saya sudah tekan button tu, tapi tiada nurse yang sampai..)

dan akibat jeritan kakak itu, nurse pun sampai..

dan bermula torture melahirkan alia di hospital kerajaan.. :(

tension sangat.. sebab:

-hari tersebut hari ahad. DOktor sedang buat ward round, saya terpaksa menunggu selama 45 minit di Waiting ROom sebelum dibawa ke Labour ROom. Can u imagine?!! dah la time tu saya menahan sakit contraction!

-epidural tiada di Labour ROom. so i had to use the N gas. Malangnya saya rasa tiada effect menghidu gas tersebut! entah-entah gas tersebut sudah habis... ? :(

dan banyak lagi kenangan pahit termasuk saya tidak reti teran! :( and in the end, saya punya last resort ialah forcep! so akhirnya lahirlah Nur Alia Athirah ke dunia ini... :)

Fuh! ngeri juga ya, teringat waktu2 melahirkan anak! :)

**oh ya, entry ini adalah sebagai penyertaan kepada contest Share Your Story and This might be yours : Pengalaman melahirkan anak sulung :)

Dan hadiahnya adalah.... :

Sambung balik.... ini yang menyebabkan saya taubat! tak nak bersalin di hospital gomen lagi! mungkin after this hospital separa swasta kot.. macam HUKM, PPUM.. dll :) coz service nampak macam ok, but the best part is:

boleh melawat bila-bila masa! (yup.. kalau gomen, terhad sangat masa melawatnya..) :(

post signature

27 comments:

MeL said...

ala comeinye newborn alia :)skg lagii comel! erm..muka alia luka ke tu?

Zuhaini said...

MeL:
thank you.. :)
oh luka akibat forcep! :(

ar.nie said...

Owh, baru nak tanya pasal luka di pipi tue... Takpe, Alia still menten comel. :)

Zu, saya dua2 bersalin di swasta, tapi tak guna epidural pon, sbb quite mahal juga. Sama macam Zu, just guna gas sahaja. My gynae said, its good for both mummy & baby. :)

Anonymous said...

1st time ambik N gas. 2nd time tu ala2 dah expert lak.. x sampai sejam ery trs kuar..hehehe

cian alia. skrg ada parut x?

Ummi Salsabila said...

ni entry contest rupenye.hikhik.alia smgat ek.bam2..

ui, bile pk2 mmg ngeri nk bsalin lg.tp teringin...he3

iena hamdi said...

perhhh ngerinyer biar betul.. hospital ampang macam tuh.. ngeri nyer..

macam akak tiga2 semua akak guna gas.. memnag kadang rasa mcm tak function.. hehhehe

tp semua anak sepital gomen.. huhu maybe sbb mak akak kot... anak sulung ajer sonok.. masa fatihah pun problem tp bukan sebb alatan tp sbb misi lorat..heheh ni pun sebb serik hkl tu yg lari g selayang...

tp ni pun mcm tobat.. kalau ada peluang tak nak g sana gak..

Zuhaini said...

ar.nie:
oh.. gas bagus ya..? hmm.. thank you! saya x tau..

honeylanz:
ahaha.. x.. dia dalam sebulan lebih gitu dah hilang dah parut dia.. :)

US:
a ah.. time kecit2 dia mmg comel! :)
teringin, kan..? hihi :)

iena:
aik.. semua hospital akak try ke.? hihi.. biasala.. gomen, kan..? banyak patient kot.. sian pun ada..

ibu addin dan nasa said...

Zu

jgn lupa paste gmbr hadia contest ni ye...

NaDiaH SiDeK said...

sbb mslh2 cmni la kite tak nk bersalin kat gomen. mmg awal2 plan bersalin di private wpun suami ms tu tak brp nk setuju. last2 dia mengalah jgk. ye la kan...yg nk bersalinnya kite, bknnya dia :p

mommysarah said...

ha??? macam tu skali ker? hosp selayang okey. sevice tip top. hihi

Zuhaini said...

Ibu Addin & Nasa:
oh.. kena paste gambar ya..? hmm.. saya termiss salah satu syarat kah..? sorry.. :( nanti saya tepek ya.. :)

Nadiah Sidek:
hehe.. bagus! dapat hubby yg menyokong dari belakang.. hihi.. :)

Mommy Sarah:
oh.. selayang ok ya..? hmm.. next time, insya allah.. :)

Siti @ nurie said...

wah wah..ni kalau org keje gomen baca, harus kecik hati,..ha haha ha ha.....

precious innocent said...

zu, PPUM tu semi private... kwn akak cite, kalau kene time doc pelatih buat latihan, kalau kene time kita, dia akan 'seluk' kita utk rujukan... nananana...

akak bsalin kat putrajaya.. x best gomen hosp yg akak penah pegi (ceh, mcm la dah penah try byk)

-mama emma-

MAMASYAZA said...

cutenya alia masa baru lahir...tulakan..kalo bersalin kat gomen hosp. mcm2 citer boleh dengar...kebykkan yg x best...tu yg pkir byk kali kalo nak salin kat gomen.

salzahari said...

hospital gomen pun nak bagi ibu dan bayi rehat..sbb tu dihadkan masa. 2 hari je kan kalau bersalin normal, pastu balik, tiap2 hari dah takleh rehat sbb org melawat! kan ke bagus ada peraturan mcm itu?

ramai org suka bercerita penglmn hosp. gomen tak baik, yg baik tak dicerita sbb byr murah...kalau di swasta, yg buruk takkan dicerita sbb takut dikata org (byr mahal pun tak berbaloi) tp kalau service oaky dll, dicanang sana sini sbb ada setengahnya nak tjuk "haa.. aku mampu byr lebih dan dpt servis tip top!"

salzahari said...

bkn nak membela hospital gomen ke ape, sbb saya pun ada experience beranak di both tmpt..in fact saya keja dlm hospital gomen, saya tahu how hard the nurses and M.O try to treat and please all the patients!

tertekan lagiikk kerja sbb org awam skrg tahu mengkritik je, memuji jrg sekali walau ada yg bagus jgk..so at the end, yg bleh bagi servis bagus pun jadi panas hati bila patient asyik komen tak puas hati itu ini.

Zuhaini said...

Siti:
saya kerja gomen, in fact kakak saya bekerja di hospital gomen. kalau dia terasa, mintak maaf ya! tapi itulah hakikatnya.. what to do. saya pulak jenis yg suka komplen! huhu :(

mama emma:
oh..? jadi bahan experiment ya..? aduhai..
yup, hosp gomen mmg gitu.. nak buat macam mana...

Salzahari:
oh.. saya ada bagi kak terasa kah..? maaf ya. ampun!
tapi kan, kak, saya rasa kalau akak berada di tempat saya sure akak pun tension.. akak dah baca entry bertajuk The Beginning (yang saya bagi link tu..?) so, dapat kak imagine tak, betapa sengsaranya saya, air ketuban dah pecah, tengah tahan sakit contraction (yang time tu dah 5cm), sorang2 terkial-kial, semata-mata tunggu Dr tengah buat ward round.. 45 minit!
selepas bersalin, saya bukan discharge selepas 2 hari. Alia masuk NICU kerana tiba-tiba turned blue, so saya duduk di ward bersalin sorang2, alia di NICU. tension, kak, nak pergi tengok NICU tu, di wing berlainan, sedangkan saya 3rd degree tear! Dr pun x advice untuk saya jalan jauh2.. sedih sangat.. harap pada suami je jenguk alia, dan snap gambar alia untuk saya. hari ke lima/empat baru saya keluar ward bersalin, berkampung pula di NICU.
di NICU (alia kena kuning pula), ALia jenis x nak tidur malam, kak. sedih, tension, letih, penat semua ada.. hospital gomen mana bagi orang lain tolong stand by, temankan kita. so saya terpaksa hadapi semua itu sorang-sorang, kak! suami datang jenguk time melawat je (itupun kadang2 kalau pak guard x strict, dia tolong jaga alia..). nak mandi pun susah, tandas di NICU jauh sangat dengan bed kita, so sometimes nak tinggal-tingalan alia pun serba salah! :( balik-balik dari tandas je, dengar baby nangis, rupa-rupanya anak kita.. :( so, kesimpulannya, altogether dekat 8 hari juga la saya berkampung di hospital! :(
definitely not a pleasant experience.

nofaz_alin said...

zu,

saya ketiga2 anak kat HUKM tp saya pergi g private wing kat tgk 7 tu, so masa kat labour room, memang student tak kacau and hanya dr pakar yg kita pilih je akan attend kita, lepas delivered teru dia hantar naik wad kat tingkat 7 which is definitely hubby boleh teman...

salzahari said...

Zu,
Sapa kakak Zu yg keja di hosp.gomen tu dan di mana?

Saya pun takmau pjg lebar komen di blog Zu...Saya pun ada experience tidak baik di kedua2 kelahiran saya tp kdg2 saya rasa,ni takdir kita jgk. Ada org dpt servis baik,tapi tade pun cerita ? Kenapa? Salahkah utk memuji gov.? Sbb rasa gov. pakai duit cukai kita, jadi tak perlulah kot..Tp cuba fikir yg kerja di situ.

Zu boleh email saya, nanti saya cerita keadaan sbnr di hospital2 kerajaan/ tgk blog saya..Mungkin dari situ, lebih memahami.

Zuhaini said...

nofaz:
oh.. bestnya.. :) tu lah.. tu yang saya duk intai HUKM nih.. :)

salzahari:
hihi.. tak sangka kak baca komen saya ya.. :) tq!
kakak saya hospital teluk intan, dan yes, memang dia ada cerita la workload dia macam mana.. in fact saya pun government servant.. saya tau apa expectation orang, dan apa yang mampu kita deliver.
ada org dapat servis yang baik di hosp gomen..? alhamdulillah, tapi so far, kan, saya rasa x pernah lagi saya experience one! yup. not a single one! seriously. dari alia punya kelahiran.. sampai la alia diserang bronchitis (kami tunggu SEJAM di bahagian KECEMASAN).. tup tup jumpa Dr, Dr kata, sorry ya, alia bawah umur, so kami x boleh bagi ubat! just like that!
kalau check up monthly alia di Klinik Kesihatan AU2, berejam! (alhamdulillah, kami dapat tukar ke Klinik Kesihatan Tanglin.. itupun depends.. selalunya makan masa sejam dua juga la..)
well, kak. saya rasa gomen tried their best to satisfy everyone, and give their best! but somehow, for me, it is still not enough. that's why sekarang ni kalau alia ada apa-apa masalah / sakit, saya terus bawa private. kalau x puas hati, terus complaint! :)
(dan saya bukan complain sebab kerajaan murah! kalau nak caj, saya sanggup bayar... tapi itu lah, kalau murah, ada yg cons nya, kalau mahal, ada la faedahnya.. ) life's like that..

salzahari said...

ohh.ya life like that! betul laah.. takpe, bincang just share opinion.

mmg ada prons. and cons. normally kita jrg sgt kan complaint kalau di swasta sbb kita tak pnh ada mindset swasta buat tak betul! di gomen kita tak sbr nak kutuk sbb dah dgr byk kes, dah kena btg hidung sendiri....

saya pun bwk swasta kalau nak treatment cepat..sbb kita kena faham, gov.serves many ppl dan byk golongan-kena sama rata. And have to understand, kecemasan ada 3 zones bkn semuanya kes cemas betul (unconscious etc).

tu lah, mcm yg Zu cakap..pnglmn zu tak pernah baik. doktor yg bagi statement begitu kurang bijak, itu je. mmg ada rules nak bg ubat (even skrg antibiotic pun tidak boleh bg sebrgn selagi belum kuar simtpoms yg betul) cuma salahnya dia tak explain dan Zu tak tanya.nasib!

mmg ada jugak service yg baik...tp yg saya kesal, tade org pun nak cerita. kenapa?

kita staff gomen, kita patut tahu kekangan juga kdg2..contohnya mcm adik kita penagih dadah yg sedang berubah, kita takkan kecam dia habis2an kan? tp kalau org 'pijak dia' sampai takleh bangun, kita akan rasa! mcm tulah saya rasa walupun saya bkn nurse/ paramedic.

Zuhaini said...

erm.. dalam perjalanan balik ke rumah tadi saya baru teringat satu kenangan manis di Hospital Ampang.. Matron di NICU tu ajar saya breastfeed dengan cara yang betul! (dan di entry The Beginning juga ada cerita pasal matron ini).. lihat! saya tidak bias! hihi.. :)

anyway, yang di bahagian kecemasan tu mmg saya tahu bawah 2 tahun mmg x kan diberi ubat batuk, dan mmg saya dah dimaklumkan gitu.. i'm aware of that, but takkan kita sebagai mother, nak biarkan je anak kita suffer wthout ANY medication..? tu yang in the end saya pergi Ampang Puteri. Time tu dah too late. kena admit sebab banyak sangat wheezing.. dan disitu mmg mereka bagi ubat batuk dll.

ok la kak, terima kasih kerana berkongsi pengalaman, idea dan pandangan... :)

last but not least, saya seorang yang adil, ya. kalau service bagus, for sure saya akan cerita! cuba check previous entry saya tentang check up alia di Klinik Tanglin. I praised them!

ye, saya tahu sometimes ada kekangan.. tapi saya juga tahu setakat mana kemampuan mereka. that's why sometimes people blame the government..

saya harap kak tak kecil hati ya.. (dan kek na, kalau baca, jangan ambil hati..)
it is all from past experiences.. that's all.

:)

peace!

danial said...

oh no!
infact tak terasa seciput pun!!!:D
perkara-perkara ni semua kenyataan
kalu tak jadi, orang tak cakap, kan?

malah , terharu jugak sebab ada insan macam macam kak salzahari yang rasional dan dan mempunyai pendapat macam tu.

bekerja di hospital kerajaan selama 6 tahun, dah macam-macam yang saya lihat dan alami. tapi kenyataannya, di kuala lumpur mungkin kepadatan penduduk ramai sikit, jadi servis yang diberi tak dapat nak bagi yang terbaik

malah kalau ada insurans, saya pun suka adik saya pergi hospital swasta. terus jumpa pakar, servis pun okay, ibu dah bapa pun selesa.

banyak masalah lagi yang kementerian kesihatan kena selesaikan baru isu peningkatan servis akan baik. tapi susah...bulan ini saja, saya dengar 3 kawan doktor saya berhenti kerja kerajaan, pergi ke hospital swasta. belum lagi nurses dan kakitangan lain.

PPUM/ PPUKM selesa sikit , tapi betul juga ani..ada student...kadang - kadang kita irritated juga kalau ramai student, private wing tu cadangan baik, tapi kena siap duit sikit la...

danial said...

lupa pulak...
all the best! kalu menang, meh kita share sabun!!! hahahahah

Zuhaini said...

danial:
tq! :) couldn't say more..

salzahari said...

ya Zu...All the Best! ehhee...KKM tu entahla. x tau nak komen! kalau bidang clinical pun byk kerenah,bhg lain mcm saya ni...emmm, kalau x sbr dan x take it as challenge dah lama aku tukar tmpt lain :p

ohya, sapa ada pengalaman tak baik di hosp.kerajaan...saya mohon gunakan saluran betul utk mengomen/ mengadu. sbb itu adalah lebih baik, supaya perubahan dpt dilakukan.

buka je ke laman web KKM, ambil eAduan..saya pernah cuba sbb x puas hati dgn klinik desa,mmg mereka ambil tindakan drastik ;)cubalah!

HFZ32 said...

Huh kalau nak kutuk gemen memang banyak cerita dan bahan sensasi, tapi kalau berlaku sebaliknya apa macam ? Pengalaman saya sendiri baru baru ni ketika di wad 6D PPUM, Ada pesakit baru passed away.. tapi keluarga pesakit tak leh terima langsung, kalau menangis merena takpela juga human response, ini sampai ASSAULT staf nurse, attendent, doktor pun dibaling kasut. Ingatkan keluar berita esok tapi malangnya satu haprak pun takde. Kesian sungguh staff dahle oncall tak seberapa kena herdik cerca dek relatives. Ha ini yang korang tak nampak kat luar sana.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)