Pages

Search This Blog

Hand Sanitizer... dangerous..?

Salam...

Surprised..? me too! moreover, i have just purchased this:

(oh, saya beli brand ini sebab ada lavender! :) smells good!)

anyway, i got an email from my sister:

Yesterday, my youngest daughter, Halle who is just 4 years old, was rushed to the ER by her father for being severely lethargic and incoherent in her classroom.He was called to her school by the school secretary who said that she was 'VERY VERY SICK ' ! He told me that when he arrived at her classroom, Halle was barely sitting in the chair. She couldn't hold her own head up and when he looked into her eyes, she couldn't focus them. He immediately scooped her up and rushed her to the closest ER, and then called me. When he got there, they ran blood test after blood test and did x-rays,every test imaginable. Her white blood cell count was normal, nothing was out of the ordinary. When I arrived at the ER, the doctor there told us that he had done everything that he could do so he was transferring her to Saint

Francis Hospital for further test s. Right as we were leaving in the ambulance, her teacher arrived at the ER and told us that after questioning Halle's classmates, she had found out that our little girl had licked liquid hand sanitizer off of her hands !! Hand sanitizer, of all things. But it makes sense. These days they have all kinds of different scents and flavours and when you have a curious child, they are going to put all kinds of things into their mouths.

When we arrived at the Saint Francis' Hospital ER, we told the ER Doctor there to check her blood alcohol level, and yes we did get weird looks, but they did it. The results showed her blood alcohol level was 85% - six hours after we first took her. There's no telling what it would have been if we would have requested it at the first ER. Since then, her school and a few surrounding schools have taken the liquid hand sanitizers out of all the lower grade classes, but what's to stop middle and high schoolers from ingesting this stuff? After doing research on the Internet, we found out that it only takes about 3 squirts of the stuff ingested to be fatal to a toddler. For her blood alcohol level to be so high, it would be like someone her size drinking 120 proof liquor. So PLEASE PLEASE don't disregard this because we don't ever want another family to go through what ours has gone through.

kesian, kan...? :( so, marilah kita sama-sama tidak memakai hand sanitizer....

post signature

22 comments:

DYLA said...

ayo bahaya.... habis yg kat sepital tu bahaya tak?

Tirana said...

thanks for the info..nasib baik tak sempat beli lagi..plan nak beli gak so tak jadi la nampaknya.

precious innocent said...

la pulak.... ingatkan hand sanitizer nie serap masuk dlm kulit??

-mama emma®-

Salwa said...

zu, thanks for this info
actually sy ni jenis yg sgt obses dgn hal2 hygiene nih
dlm umah penuh dgn mcm2 sanitiser
pi shopping bawa spray dettol tu utk spray dulu trolley n basket
alsyah pernah je termakan dettol sanitizer tu
alhamdulillah selamat takde sebarang mudharat
tp mmg sy menjerit setengah nyawa takut masa tu
lepas ni mmg sy akan lbih berhati2..
thanks millions

MommyDania said...

aah. sy guna yg dettol tu. mmg sentiasa ada dlm handbag, babybag. skrg jd mcm ni pulak.

mama | sarah | syimir said...

waaa....mmg tak sangka la...skrg ni kan kat mana2 ada chemical products...sgt merisaukan...

Anonymous said...

biasa pakai yg dettol tu... x tau lak bahaya mcm nih!

MeL said...

uih yeke? kami pn pakai dettol sanitizer hmm..

Mrs Imran said...

oh bahaye eh? habis tu kenapa dia kata tkyah bilas eh kalau bahaya? hand sanitizer ni kalau pakai..then kiter peganng makanan ok ker ko eh?

nk exchange link dgn i tak?

Nurhayati said...

ye ke..aduhai baru je tambah stock dettol baru.. huhuh

thanks for the info.

DeLLa said...

alamak..baru je beli dettol..tapi blom guna lg....kompen ek bahaya..takutnyer...

Zuhaini said...

DYLA:
oh.. yg itu sa x perasan.. yg saya perasan di hospital pakai sabun bentuk foam, tapi yg itu kena bilas, kan..? :)

Tirana:
hehe.. save duit! saya dah terbeli! so sekarang ni, tengok saja lah.. :(

mama emma:
tu la.. saya pun ingat dia serap.. huhu :(

salwa:
uish.. saspennya... alhamdulillah x da apa2... :)

Mommy dania:
saya beli yg Guardian punya.. sebab ada bau lavender! :) wangi beb! :) tapi dah jadi gini, saya pun takut! :(

mama sarah syimir:
betul! saya pun sekarang da jadi x confident nak pakai chemical stuffs..

honeylanz:
erm.. tu lah.. saya pun baru tau.. aiyo.. takot!!!

MeL:
hehe.. tak tau la betul ke idak.. tapi saya pikir2, kan, ada logik nya di situ.. coz sanitizer kan nak bunuh kuman.. so bunuh pakai apa..? tu yg ada alkohol.. so kalau boleh guarantee anak kita x termakan/lick tangan kita, x pa la.. :) hihi.. saya tak berani... :)

mrs imran:
erm.. tu lah, katanya x perlu bilas.. tapi saya tak tahu pula, kalau kita pegang makanan apa jadi.. dll. nanti kita tanya pakar ya! :)

*tukar link..? boleh juga! :) tq...

Nurhayati:
aduhai....

Della:
erm.. saya tak kata confirm.. cuma mintak kita semua berwaspada la.. dah ada kes. takut2 terjadi pada kita.. so better cegah, rite..? :)

salzahari said...

yeah...hospital kami pun selalu pakai. cuma elakkan lah pegang mkn/ pegang anak dgn tangan masih ada sisa2 sanitizer yg lum kering tu!

Hanz said...

Zu, thanks for sharing this.Me baru nak berkira-kira nk beli satu botol kecik, dah camni x beranilah. looks like i'm stick with cloth wipes & water bottle.

UmmiKhayra said...

Salam
Zu, thanks for the info.. Saya baru je konon2 nak beli sanitizer nih.. Sebabnya tower tempat saya keje ni, sejak2 ada H1N1 ni, diorg letak sanitizer ni everywhere.. Tau dah pasal ni, cancel la nak beli.. better be safe than sorry.. :)

Fauzieah said...

erk..tak penah pakai lak hand sanitizer nih..sbb rasa semacam jek..sah2 nak basuh tgn gak kalau pakai..saya biasakan basuh tgn jek banyak2..tak kira la tgn pakai losyen ker aper..if nak pegang makanan jek mesti nak basuh tgn..

Anonymous said...

alkohol tu utk bg sanitizer nih cepat kering bila apply kat tangan. kan alkohol sifatnye cepat meruap. mcm dlm perfume mahal, ada alkohol utk bg bau wangi tu tersebar cpt. sbb tu kalau tgk kat bottle sanitizer ni ada warning 'jauhkan drpd api'. :)

Umi Nawfal.. said...

erk.. takut nye.. thanks for the info ye cik zuhaini..

Mommy Lyna said...

Saya rasa kan, bukan salah hand sanitizer, mmg purposely buat mcm tu utk kegunaan segera. Mcm kat hospital, everytime pegang pesakit kna basuh tgn.jenuh nk ulang alik sinki camtu, ada benda ni senang sikit.

Tp dlm atikel tu ada mention dia p letak sanitizer tu kat kelas budak2 kecik (l0west grade), even if kat botol dh ada tls 'KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN' & 'FOR EXTERNAL USE ONLY'. So, sapa yg ltak dlm kelas budak2 tu?

To be safe,jgn ltak benda ni merata2,tpt yg bole dicapai anak. Take as other chemical stuff lah. Mmg budak2 suka menjilat2 kan.

Zuhaini said...

salzahari:
oh.. maknanya kalau dah kering, x apa ke kalau pegang makanan etc..? hihi.. was-was rasa.. :)

Hanz:
erm.. actually terpulang.. saya x la kata jangan pakai terus! cuma just be careful.. :)

Ummi Khayra:
oh.. ya ka..? betul.. saya setuju! :)

Fauzieah:
hihi.. saya baru je pakai.. best, sebab dia x lekit dan dia wangi! hehe.. tapi bila dah dapat tau cerita gini, saya pun dah x pakai dah.. hihi :) takot!!!

anon:
erm.. ya, thank you! saya pun agak-aak mesti ada alkohol dalam tu, cuma x sure berapa percentage dia.. :)

Umi Nawfal:
hihi.. sharing is caring! :)

Mommy Lyna:
erm.. saya pun rasa gitu.. untuk budak2 mmg sangat bahaya, meanwhile untuk kita yg dewasa ni, biasa je.. but still saya a bit cautious sebab alkohol tu serap dalam kulit and stuffs like that. haha :)

Anonymous said...

alkohol tu x diserap dlm kulit, dia akan meruap je, tersejat dlm udara. sbb tu letak kat tangan cepat kering. x mcm air, and x mcm lotion which diserap oleh kulit and takes time nk kering :)

Zuhaini said...

anon:
oho.. no wonder cepat sangat dia jadi vapor.. uih.. still takot! :(

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)