Pages

Search This Blog

I PROVED to be a SUPERMOM!

Salam..

Yup! i really feel like a supermom rite now... (jangan jeles, ya! hihi )

Well, this morning, alia woke up with this face!


We were so worried, tapi still bagi makan ubat, and sent her to the babysitter's.

at noon, i was starting to feel worry.

Babysitter said, she was still the same.. x kurang bengkak.

So, i drove (ye, saya bawa kereta! mr hubby masih berkursus!) to fetch alia and took her to the Ampang Puteri Hospital.. (nak buat macam mana, alia ni jenis yang sesuai dengan ubat mahal kot! hahahah)

I had 2 options:

whether to go to the Emergency.. and seek help from the M.A

or

Go to the clinics.. and see a peads!

i had chosen the second option.

so we waited... and at 2.00 pm, Dr Wong came in..

So her diagnose was:

Alia might gotten the swollen from 2 possibilities:

~by animals.. ants etc

or

~by kuman! or bacteria!

If it is due to the animal wrongdoing (hihi), then we don't have to worry anything..

but she said, if it is by the bacteria, then we have to treat it, in order to prevent it from going into the BRAIN! aduhai... takotnya!!!

So she gave 2 antibiotics and an ubat titik mata.

We were asked to see her in 3 days time, and that's Saturday.

I just hope the bengkak will subside.. amin.

**Ye, saya berasa seperti seorang SUPERMOM sebab saya buat SEMUANYA seorang diri! ambil alia, bawa jumpa dr, bayar kos for the treatment, dan hantar alia kembali ke rumah babysitter, dan ke ofis semula! ** :)

~biasanya harapkan pada mr hubby saja.. :)

post signature

20 comments:

danial said...

a bit costly
but i think u did the right thing
and the dr did the right thing also
she definitely needs antibiotics
and dalam budak2,memang kita takut boleh spread ke brain jadi meningitis

nauzubillahi min zalik
anyway, bagi ubat ikut time ya
watch out for any progression
kalau demam panas, tak nak makan ke, fit ke apa-apa dont hesitate pegi semula

kami semua doakan alia cepat baik
tsk tsk...

jua said...

yeah, i know perasaan rasa seperti supermom itu. i pun ada gak rasa gitu waktu hubby duk kerja luar dulu. vangga ek kan kan...

i tgk pic 1 tu sangat menakutkan. err... cepat-cepat sihat alia. boleh duk senyum lagi dalam mata cemeh.cumil..

Hanz said...

moga alia cepat sembuh..kesian tengok dia...

MommyDania said...

kudos Zu. skali skala kena buat sendiri juga. get well ye alia! ;)

♥Hernee Nazir♥ said...

get well soon alia..

::Umi Sufira:: said...

kesiannya alia...saya dah beberapa kali merasa jd supermom..walaupun mencabar tp kepuasan tu tahap maksima kan...;)

NaDiaH SiDeK said...

kalau suami takde, semua blh handle sendiri, kan? kalau tak...asyik duk harap suami je (kite la tu! haha).

smg alia cepat sembuh..

iena hamdi said...

mmg.. kadang kala rasa letih tau nak urus segala nyer sorang diri... mcm zu tak pe anak sorang .. akak ni 3 org.. aduh... mujur dah anak sendiri.. kalau anak org tah le eh... hehehe

Zuhaini said...

danial:
erm.. x da la mahal sangat pun.. compare dengan klinik pusrawi semalam, ada la beza dekat RM50 je! :p
insya allah.. doc cakap, kalau sabtu ni x baik gak, mungkin kena masuk wad.. aduhai.. bosannya.. :(

jua:
oh memang.. terasa bangga sungguh sebab dapat "achieve" that sort of mission! hihi.. (dengan i yg sangat x ingat jalan.. hihi.. main tibai je jalan balik tadi tu!)

Hanz:
tq! :) ye.. saya pun kesian pada alia.. :(

Mommy Dania:
betul.. tu yg x best tu! hihi...

Hernee:
tq! :)

Umi Sufira:
iye...? hihi.. oh, memang tahap maksima betul! hihi :)

Nadiah:
hihi.. sama la kita! kalau tak, mmg rilek habis.. duduk sebelah, tidur, celik je, dah sampai.. hihi... :)

Zuhaini said...

kak iena:
oh.. dari segi kuantiti memang! yang sorang ni pun selalu mencabar keimanan! huhu :( tu yg saya salute org yg anak ramai tu... :)

@Salwa said...

Oh Aliya
get well soon dear
aunty lambat baca entry ni
syafakillah waafakillah

Drama Mama said...

salam, my son penah gak jadi camni, both eyes closed shut. sedih tengok, it was in the first week i started working. in his case it was most prob due to dust mite, allergic reaction.

i hope it won't happen again.

get well alia

Zuhaini said...

@salwa:
oh.. x pa.. entry ni pun late evening tadi baru buat.. :(
tq atas doa aunty... amin...

Drama Mama:
oh.. both! siannya...
allergic ya..? hmm...
thanks for the wish...! amin...

precious innocent said...

alia, rajin2 mkn ubat tau.. next time, kalau ada semut dekat dgn alia, bgtau kite.. kite nak fire die...

-ryan-

MAMASYAZA said...

semoga alia cepat sembuh...akak ni dah hari2 kena buat semua...coz masing2 tpt keja berbeza..jadi tugas akak le hantar anak ke skolah, tadika n umah mak..maklum le anak ada 3. tu tak kira sebelah ptg lagik nak kena amik abg balik dari kelas robotik la..pengakap la...bola baling la....kluar pukul 7am balik pukul 7pm..penat sgt

Mummy Dasy said...

Get well soon Alia..
me pun akan wat camtu bile Mr.HUbby tiada disisi w/pon selama ni mengharapkan dia

Nurhayati said...

demi anak kita sanggup buat ape saje kan. go go supermom!!

Zuhaini said...

ryan:
wah.. tq! rajinnya ryan nak fire semut tu! :)

MAMASYAZA:
mak ai.. hecticnya! saya kagum!

Mummy Dasy:
oh.. kami JARANG la mr hubby not around.. tu yg terkial-kial tu.. hihi..

Nurhayati:
yeah bebeh! itulah semangat juang seorang ibu! :) hihi..

Anonymous said...

sob..sob.. has rs dah 5 thn has jd supermom ( perasan gak la ). bila la hb leh transfer KL nih!!! huwaaa

# harap alia cepat2 sembuh

kakyong said...

ibu alia,

u memang supermom.. superdaughter lagi.. :)

camn yer ruper mata Alia bengkak... jahat lah binatang yg gegey alia ni..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)