Pages

Search This Blog

Updates on Alia...

Salam...

(hajat di hati nak join contest sebenarnya... banyaaaak sangat giveaway di luar sana tu! antaranya adalah : anakkuwiraku.blogspot.com's kenangan melahirkan anak sulung, and lagi satu tu Weblog 1 malaysia (bunyik lebih kurang gitu... for more info, sila ke blog mama ryan ataupun mommy lyna ya!)

but, first thing first! so, Alia punya cerita dulu, ya! :)

So petang tadi (selepas ambil alia dari babysitter, saya pun belek2 ubat Ampang Puteri tersebut.. rupa-rupanya hanya ada SATU jenis antibiotik sahaja dan satu eye drop! (saya ingat ada 2 jenis antibiotik, sebab yang diberikan sampai 4 BOTOL!)

dan kena beri alia 4 kali sehari for both medication.. (antibiotik itu namanya Cloxacillin 125mg/5ml syrup, tapi dose untuk alia is 8ml ! :( banyak tu! is that correct...?) (eye drop pula namanya Nicol Eye Drop ~sempena Nicol David kot.. hihih... :) famousnya dia....)

anyway, alia macam biasa je.. :)

happy...

nak tengok muka happy dia...? (tapi comot sikit la sebab time ni dia sedang makan.. hihi)

Tada!

Yeah.. x macam orang sakit, kan..? :) [ i like the 2nd pic! ]

oh ya, saya nak upload satu video.. alia sedang makan bubur nasi sambil menyebut namanya.. haha :)

enjoy!

**oh ya, kpd cik Nurhayati (mama Zara).. tq very much! ur parcel sudah selamat sampai ke tangan saya.. will update soon.. :) tq.. sangat cute! :)

post signature

11 comments:

precious innocent said...

yg 2nd pic tu mcm dah kurang bengkaknye kan??

-mama emma-

Salwa said...

ye la yg 2nd pic tu dah byk kurg
teringat sy masa kecik2 dulu mata selalu bengkak (mata kiri)
asik makan antibiotik tapi it comes and go.
last2 masa umur 13 tahun kena operat e mata ni..sy sedar masa operation tu sebab dia minor operation
tp boleh tahan la sakitnya
alhamdulillah lepas tu tak da dah kena bengkak mata tu sampai hari ni :)

anyway alia
be strong ya
mmg aunty nampak le-strong-an alia tu
keep it up dear
and get well soon
all in all aunty cukup suka tgk alia makan :)

Zuhaini said...

mama emma:
hihi.. x da maknanya.. haha.. saya snap selang beberapa minit je dengan yg 1st pic tu! haha.. mungkin angle dia berbeza tu yg impact dia pun berbeza kot.. haha :)

Salwa:
hihi.. oh, aunty pun selalu kena ya..? alia pulak, ini kali yang pertama.. tu yang mama dia panik semacam.. hihi..

oh, alhamdulillah, alia mmg x da masalah makan.. semua dia bedal! hihi :)

Anonymous said...

dose antibiotic 8ml?? mcm byk..ery biasa 3ml aja. mybe lain jenis kut. n ikut berat bdk kan.

dorang mmg nk mkn sendiri dah kan.. x nak ibu suapkan dah

MAMASYAZA said...

gigi Alia dah tumbuh semuanya Zu. Cam anakku gigi depan bawah baru ada 3 batang...kiri kanan semua dah tumbuh. yang depan aje tak tumbuh sepenuhnya lagi...rasa cam pelik le jugak

treasurekeeper said...

salam zuhaini..

dun worry abt ur alia's antibiotic dosage coz dr bg according tu her age..actually kalau 8ml tu baru 200mg je & kena mkn 4 times daily so total daily dosage baru 800mg je. so dun worry coz cloxacillin daily maximum dose pun 4g..

hopefully she'll get well soon :)

-hajar-

Nurhayati said...

ala cedihnye aunty tgk Alia tak sihat.. ngan mata bengkak tu kan.. harap2 cepat sembuh yer.. bila tgk 2nd pic tu rasa sejuk hati sket kan..tgk dia happy.. alhamdulillah. =)

p/s: kasih mu diterima hihihi

Zuhaini said...

honeylanz:
hihi.. saya mmg sangat2 galakkan alia makan sendiri! (supaya saya boleh makan dengan aman! hahaha) :)

MAMASYAZA:
oh ya ka..? alia gigi tumbuh mmg agak awal.. x sampai setahun dah berapa batang tah.. tau tau je dah penuh! :)

Hajar:
oh ya ka..? alhamdulillah.. takut ter overdose je.. hihi :)

Nurhayati:
ah.. tu lah.. dia sakit ke tidak, mmg sentiasa happy! :)
terima kasih daun keladi! :)

Nina said...

alia tetap comei..hepinye die..

Zuhaini said...

Nina:
tq! :) dia mmg slalu happy! :)

kakyong said...

terlambat tahu alia sakit mata.. hopefully dah baik yer..

lucu la tgk video tu... siap sampai cangkung lagi... anak2 ni kan memang byk ragam nyer...

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)