Pages

Search This Blog

Mari bercakap bersama Alia!

Salam...

Well, Alia sekarang sudah menginjak setahun 8 bulan.

Alhamdulillah..

dia dah mula pandai bercakap dan bermain.

Cara dia main sangat pelik, dia tiba-tiba akan jadi "high" dan gelak2, dan jerit2 dan semua orang tak faham.. dan menari-nari.. hmm..

ok, so ini adalah a few words yang dia dah pandai sebut:

Atuk, Wan, Ayah, Ani (ye, sometimes dia panggil saya Ani!), mamam, ayam,

dan a few words yg dia masih struggling:

Abu ~ patutnya Ibu

qish ~ patutnya Fish

chot ~ patutnya kasut

K.K. (err.. spelling dia "Kay Kay") ~ patutnya Puting! (ye, dia panggil puting/pacifier dia KK.. hihi)

kat ~ patutnya sikat

ok la, tu je yg ibu dia ingat buat masa ini.

sehingga ketemu lagi di rancangan Mari bercakap bersama Alia part 2 pula! :)

post signature

12 comments:

Ummi Salsabila said...

bestnyer alia dah pndai cakap...=)

Zuhaini said...

US:
best! at least da boleh la borak-borak dengan dia.. hihi :)

nyizd said...

wah..dats good..my lil hero baru 4-5 words jer...

Anonymous said...

suka layan dorang borak2 kan... sweet je... iye.. ak ahh..iye..ak ahh manjang ;)

MAMASYAZA said...

kelakar sebenarnya kalo dengar cara sebutan diaorg..sama mcm hamiz sanim...kalo tanya abah p mana??? jawapannya "ja"..utk keja..."dai" utk kedai...kelakar dibuatnya

Nurhayati said...

ibu jadi abu hihih kelakar la alia ni tau.. saje je tu nyakat ibu dia.. ha part jerit2 tu leh geng ngan zara la..

zailamohamad said...

best layan anak2 yang dah pandai cakap ni..tapi lame nanti, xterlayan pula;-)

NaDiaH SiDeK said...

KK? hehe..takde pun bunyi ala2 puting. kalau dia ckp dgn sy harus sy tak fhm! nasib baik la ibunya fhm. kuikuikui

eedany said...

Yeayyyy... alia dah pandai cakap.

anak buah saya pun dah mula pandai sebut da da da...

setiap budak2 ni ada saja bahasa khas yang tersendiri. Memang mama dan papa atau babysitter lah yang paling faham. kalau orang lain, pening gak nak faham...hehe.

Zuhaini said...

nyizd:
oh, x pa la, pelan2.. urs anak lelaki.. tak silap boyz mmg lambat bertutur rasanya..

honeylanz:
hihi.. a ah, layankan je.. hihi :)

MAMASYAZA:
oh.. sudah advance! alia x reti lagi keje tu apa.. hihi..

nurhayati:
oh, mmg! dia suka sangat jerit!
haha.. abu pun abu lah! ;)

zAila:
oh, mmg tak terlayan! hihi..

nadiah:
hihi.. a ah. mula2 kami pun blur, last2 dia tunjuk kat puting dia! baru la kami tau.. hihi :)

eedany:
pening ya..? hihi.. ala, kalau x paham, abaikan je.. hihi :)

l@n@ said...

same la dgn nurul mula pgl ibu dia abuu.. lame2 ok dah iibuu..

Zuhaini said...

l@n@:
hihi.. abu juga ye..? hihi.. setiap kali alia panggil abu, sure saya rasa mcm nak gelak je.. hihi..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)