Pages

Search This Blog

Ask me! : Bagaimana hendak menjadikan blog antara blog yang 'popular'

Salam.

saya terima email baru-baru ini. (ingatkan email nak advertise di My-Alia.. ahaha..)

anyway, email tersebut berbunyi begini...

Ibu Alia,

Just nak tanya bagaimana nak buat blog yang cantik & popular macam awak? Saya cuba buat blog tapi tiada orang baca.. Dah setahun lalu saya tutup. Rasanyer Ibu Alia ada buat duit dengan blog kan, saya teruja. Minta tunjuk ajar.

hehehe... saya baca part awal2 tu bangga juga la.. ada juga orang yang kata blog saya cantik! tq very much! :)

popular..? i beg to differ. saya punya blog tidaklah popular berbanding bloggers otai seperti Redmummy, Mysuperkids, Sarakids, Mombloggersplanet dan ramai lagi!!!

cuma..

saya tertarik dengan ayat saudari saya cuba buat blog tetapi tiada orang baca... anda pasti ke tiada orang yang baca..? :) hehe...

ok la, sebenarnya benda ini mudah saja.

kalau kita nak orang ramai berkunjung ke blog kita, kita sendiri harus rajin berkunjung ke blog orang dahulu... and then, jangan hanya berkunjung saja, pastikan anda tinggalkan komen di comment box blog tersebut.

lama-kelamaan anda akan dikenali, dan networking akan di develop dengan cara itu.

buat duit..? tak da lah buat duit apa pun. cuma letak iklan Nuffnang saja.. :) itupun bergantung kepada kekerapan orang meng'klik' iklan tersebut. kalau ada, adalah.. kalau tiada, tak berganjaklah earning tersebut.. :)

tapi kalau nak blogging for money memang idak le.. tapi setakat duit sampingan tu, ada la.. :)

last but not least, saya pohon sangat saudari tersebut membaca komen saya ini.. sebab saya reply di email, email tersebut bounce balik... huhu :(

dan.. kalau ada rakan-rakan nak tambah, silakan ya! :)

*saya saja letak this post as ASK ME! so that kalau in the future ada orang bertanyakan pada saya, saya boleh just reply under this tag.. :)

18 comments:

Nurhayati said...

blogku pun tak popular.. sbb takde info menarik nak diciterkan.. tapi bagus gak kalau tak popular.. takde la orang kenal sangat haha

Zuhaini said...

nurhayati:
hehe.. dalam x popular tu pun, hits tinggi tu! my cute lil diary yg bestnya ada zara... :)

Hanz said...

ya..mine also fluctuate..kejap taffic high, kejap traffic low...silent reader jer ramai..hahahah

Anonymous said...

x tau gak cam ne nk meng popular kan blog .. xtau nk share info apa..selalunye redah aja wat n3... hehehe

Anonymous said...

tp has mmg suka bloh -hop
ke sana sini gitu ;)

MommyDania said...

xde apa nak tambah. semuanya ok! ;)

sujaihah said...

ya betulll...setujuuu

Sitisifir10 said...

prlukah blog berbayar utk jadi blog yang glamer??

CatlinaFly said...

yup..betul tu..sy pun dapat tgk pengunjung jadi sikit bila sy tak sempat g menjengah n komen kat blog kwn2...

MysuperKids said...

Wah blog saya popularkah? *kembang*

Intan @ mama ammar said...

rasanya kan kunci utama blogging ialah 'kita kena bog dari hati'. maksudnya memblog untuk kenangan diri sendiri. Bukan untuk orang lain baca, atau untuk popular (unless kita nak buat duit la). Bila kita ikhlas blogging, bila tak da org baca pun kita tetap gembira

precious innocent said...

ct sifir tu x habis pasal blog bbyr.. err.. camne blog bbyr nie ek?

-mama emma®-

DYLA said...

bukan takde org baca kot.... ada.. tapi tak tinggal jejak...

kdg2 org suka baca blog sbb suka cara org tu citer... or sometimes, org tu ada persamaan dgn diri si pembaca... huhu

me n de alisha said...

salam kenal,saya suka entry u, anyway sebenarnya saya berblog cuma nak letakkan kisah Alisha, sebab saya nak jadikan kenangan bila dia besar nanti,tapi kalau ramai komen mugkin dia suka ngan development Alisha, tapi kalau tak komen pun takpe sebenarnya...saya pun suka silent reader, yelah kalau nak komen biarlah ikhlas kan? dan ikut juga pada tujuan kita berblog sebenarnya.

Nadiah Sidek said...

betul..betul..kdg2 tu bknnya takde rg baca cuma kita je tak tahu yg ada org baca blog kita sbb diorg tak tinggalkn jejak

bspotgurl said...

Bagi popular or not itu tak penting
yang penting, apa yang I nak tulis dlm my blog tu yg lebih penting

Zuhaini said...

hanz:
sama lah kita.. :) tapi saya silent reader pun rasanya x la ramai sangat pun.. haha..

honeylanz:
ahaha.. redah je ya..? :)

mommy dania:
wokeh.. tq! :)

sujaihah:
hehe.. setuju.. :)

siti sifir:
erm.. saya rasa blog berbayar tu depends on empunya. kalau macam saya, saya punya blog berbayar sebab saya saja je nak .com itu! ahaha :) boleh, gitu..? :)
but then again, blog "berbayar" tidak semestinya blog yang popular. :)

Catlina:
yup.. sama lah kita.. :)

Mysuperkids:
haha.. saya rasa gitu lah.. :)

Intan:
ye, betul lah! :) setuju!!!

mama emma:
i think yang dimaksudkan adalah blog yang ada domain (and ada hosting sendiri) kot..

DYLA:
betul.. :)

me n de alisha:
oh.. samalah dengan saya! saya pun dulu nak abadikan kenangan alia.. :) hihi...

Nadiah:
ye betul! :)

bspotgurl:
hehe.. ya ka..? hihi.. :)

Fid said...

ahaablog awak popular laaaaa...
sapa kata tak popular???

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)