Pages

Search This Blog

Ask me! : Bagaimana hendak menjadikan blog antara blog yang 'popular'

Salam.

saya terima email baru-baru ini. (ingatkan email nak advertise di My-Alia.. ahaha..)

anyway, email tersebut berbunyi begini...

Ibu Alia,

Just nak tanya bagaimana nak buat blog yang cantik & popular macam awak? Saya cuba buat blog tapi tiada orang baca.. Dah setahun lalu saya tutup. Rasanyer Ibu Alia ada buat duit dengan blog kan, saya teruja. Minta tunjuk ajar.

hehehe... saya baca part awal2 tu bangga juga la.. ada juga orang yang kata blog saya cantik! tq very much! :)

popular..? i beg to differ. saya punya blog tidaklah popular berbanding bloggers otai seperti Redmummy, Mysuperkids, Sarakids, Mombloggersplanet dan ramai lagi!!!

cuma..

saya tertarik dengan ayat saudari saya cuba buat blog tetapi tiada orang baca... anda pasti ke tiada orang yang baca..? :) hehe...

ok la, sebenarnya benda ini mudah saja.

kalau kita nak orang ramai berkunjung ke blog kita, kita sendiri harus rajin berkunjung ke blog orang dahulu... and then, jangan hanya berkunjung saja, pastikan anda tinggalkan komen di comment box blog tersebut.

lama-kelamaan anda akan dikenali, dan networking akan di develop dengan cara itu.

buat duit..? tak da lah buat duit apa pun. cuma letak iklan Nuffnang saja.. :) itupun bergantung kepada kekerapan orang meng'klik' iklan tersebut. kalau ada, adalah.. kalau tiada, tak berganjaklah earning tersebut.. :)

tapi kalau nak blogging for money memang idak le.. tapi setakat duit sampingan tu, ada la.. :)

last but not least, saya pohon sangat saudari tersebut membaca komen saya ini.. sebab saya reply di email, email tersebut bounce balik... huhu :(

dan.. kalau ada rakan-rakan nak tambah, silakan ya! :)

*saya saja letak this post as ASK ME! so that kalau in the future ada orang bertanyakan pada saya, saya boleh just reply under this tag.. :)
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)