Pages

Search This Blog

Mas Kahwin meningkat kepada RM300 - apa pendapat anda..?

Salam..

saya ada mendengar Hot FM pagi tadi. dan tajuknya ialah Mas Kahwin area Selangor yang sudah meningkat dari RM80 kepada RM300 : Apa pendapat anda?

so, pada hemat saya, i think it is time ia dinaikkan, sebab sekarang ni pun, RM80 tu sangat kecil nilainya. so RM300 tu macam "ikut kadar semasa" lah..

lagi satu, ada seorang pendengar ada menyatakan, mas kahwin biasanya kita (pihak perempuan) akan gunakannya untuk membeli sesuatu yang kekal (macam emas).. tapi, dengan RM80, nak beli apa???

betul juga. like saya punya mas kahwin.. masih terlipat, dan duduk bersusun di dalam frame.. (in fact, RM10 semua tu duit lama... huhu)..

so, what do u say..???? :)

11 comments:

Intan @ mama ammar said...

elok la tu di naikkan. boleh la beli gelang zhulia selai.

Anonymous said...

wajar. has dulu wat beli cincin, tp tambah duit sendiri skit la ;)

Fid said...

saya ada kata kat sini

http://yuitsumuni.com/2009/12/11/emas-kahwin-berapa-perlu-dibayar/

sujaihah said...

saya sokong kak...boleh dikatakan la kan..hantaran ramai pihak perempuan mengunakan untuk belanja perkhawinan bagi manampung kos perkahwinan..tak ramai yang memberi ibu bapa masing2..tujuan untuk membantu beban bakal suami..

aperlah salahnye memberi wang sejumlah rm300.00 walhal wang itu untuk bakal isteri.pengobanan seorang isteri tiada bandingan dgn rm300.00.

fikir2 kan lah

Lady Qay said...

mcm me, mas kwen tak ikut yg ngeri sb org kdh sllunya mas kwen tggi la juga ditetapkan oleh kluarga...

so my mas kwen tggi pun kira boleh la guna utk bli gelang, rntai...ok la kan..buat kngan n smpnn..hehe..

kalo hantaran boleh bagi smpi 8000, pelamin smpi 2,300 takkan la mas kwen 300 takle kan...

lovelygift....everything u need are here said...

sangat setuju di naikkan, memang releven dengan keadaan skrng.apa2 pun, mas kawin saya pun sama gak macam lady qay....org kedah....hehehe

suealeen said...

tak kisah nak naik ke nak maintain. ia kan guideline saja. dan selalunya orang selangor yang mewah ni bagi mas kahwin tinggilah dari nilai RM80 yang lama tu.

mas kahwin kalo orang pompuan redha, tak beri pun boleh (ada isteri Rasulullah saw tak minta), share pun boleh. janji si isteri itu redha.

iena hamdi said...

setuju benar.. kalau 300 pun tak mampu.. mcm mana nak sara anak isteri lepas kawin kan.. setuju sgt.. akak du;u 80 ajer.. kui kui kui

~Umi.Sufira~ said...

Ala apa sangatla 300 nilai duit tuh berbanding istri yang akan 'dipakai' seumur hidup.....istri yang akan menggadai nyawa melahirkan anak...dan banyak lagilah...

P/S: Dari saya yang cuma dapat RM22.50 jo..;P

Zuhaini said...

intan:
yup.. saya setuju! hihi.. zhulian pun zhulian lah! :)

honeylanz:
oh.. saya rm80 jer.. x tau nak beli apa.. haha :)

kak fid:
okeh.. nanti saya jenguk ya! :)

sujaihah:
yup.. sangat setuju.. :)

Lady Qay:
ye betul! saya pun rasa 300 tu jumlah yang "munasabah"..

lovelygift:
oh.. sama negeri! :) oh.. kedah x ditetapkan ye..? huhu.. lagi susah tu! ahahah :)

suealeen:
oh.. boleh gitu ye..? saya x tau pun! tq kak! :)

kak iena:
hehe.. sama la kita! 80 je.. hihihi..

umi sufira:
yup.. setuju!
*negeri mana tuh..? hihi... :)

Zety Zin said...

er... mas kahwin saya pun masih berbentuk bunga. hehe.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)