Pages

Search This Blog

When ALia speaks...

Salam..

Cute huh..? i saja-saja wanna try the 'canvas' look..

So,

Alia is trying and learning a few words .. some of them we can easily understand.. some we can only guess, and she'll end up crying and shouting..

so the words that i (and mr hubby, my mom and my dad) can understand are:

~Ayah ~ refers to Mr Hubby

(sometimes she called Abah! (tiru abang danial la tu!)

~Maak ~ refers to me..

~mamam ~ whenever she sees any food!

~Wah ~ whenever she sees any fruit! (oh ya, didn't i tell u, she loves eating fruits?!)

~Anak ~ for No!

~kakak ~ for ladies, and girls

~Aba ~ for brothers (abang)

~cat ~ for cat..

~bird or Biirrrr~ for bird

~pish or ika ~ for fish / ikan

and a few vocabs that we couldn't figure out like:

-cha

-keke

dll..

~bila la nak khatam IBU...? everytime we tried, she'll say "ABA!" or "ABU!"..

**oh ya, i have to go for a short meeting / brainstorming tomorrow until friday.. so tonight I'll do a few scheduled posts ya! :)

post signature

Wudhu'

Salam...

Sekadar sharing something yang saya baru pelajari...

Ini adalah bacaan untuk setiap anggota Wudhu'...

rupanya setiap anggota, bacaannya lain!

saya ingat Bismillah je... (oh.. i'm so jahil!) :(


(x sure u all click at the pic buleh view larger image ke tak)

**cuba lihat dan halusi maksud2 bacaan tersebut..

kiranya, anggota wudhu' ini sangat penting kerana di akhirat kelak ia akan memainkan role yang sangat besar!

~muka - kita doa supaya pada hari dibangkitkan nanti muka kita berseri-seri..

~tangan ~ kita doa supaya buku amalan kita dihulur dari belah kanan, dan bukan dari belah kiri atau belakang..

~telinga~ kita doa supaya telinga kita mendengar ayat-ayat Allah (Zikrullah)

~kaki~ kita doa semoga kaki kita di tetapkan Allah ketika melintasi titian Siratul Mustaqim..

:)

aduhai.. takut mengenangkan hari Kiamat!

(tapi tak insaf-insaf jugak!) :(

anyway, pic credit to here... (kalau nak view buleh ke link itu ya!)

Wassalam..

post signature

Cat, oh Cat!

Salam..

Itu adalah 'cat' as in kucing (in malay).. bukan cat (as in paint) ya!

so, Alia punya obsession terhadap Cat amatlah tinggi..

Babysitter dia suka bawa tengok cat petang2.. (sebelum saya sampai, dia akan dukung alia, jalan-jalan di neighborhood situ sambil tengok cat!)

dan lately, kalau kami semua dalam rumah,

dan ada sesiapa saja buka pintu hadapan rumah,

walaupun Alia di dapur,

dia akan jerit


CAT!!!!


dan terus berlari dari dapur ke ruang tamu dan ke pintu hadapan!

(dia ingat orang nak pergi tengok cat... aduhai..)

**ini di restoran di Kota Bahru.. cat lagi! (itu kepala Alia, harap maklum..) :)

saya rasa budak2 sebaya alia sure suka kucing juga, kan...? :) post signature

Cloth Diapers (Mysunshine2u)

Salam..

Last but not least, Mysunshine2u juga ada menjual CD (or Cloth Diapers..)

Harga nya dalam RM69.90 - RM75.00 (harga tidak termasuk inserts)

oh, sungguh cute CDs yang ada di situ.. :)

hmm.. Bila la Alia nak pakai CD agaknya ya..? hmm...

**This is the 5th and the last entry for the Mysunshine2u Giveaway!post signature

Cupcakes! (Mysunshine2u)

Salam..

Mysunshine2u juga ada menjual cupcakes!


aduhai.. sungguh cute!

Pic taken from Mysunshine2u.

these cakes are available for raya too!

Raya kan sudah dekat, jom pakat beli cupcakes! :)

Yummy!

**This is the 4th entry for the Mysunshine2u Giveaway! :)

post signature

Photography (Mysunshine2u)

Salam..

Selain Nursing Cover, Diaper Cakes, Mysunshine2u juga ada menawarkan khidmat photography!

sungguh cantik, kan..? :) gambar di ambil dari blog Mysunshine2u..

anyway, untuk pakej dan harga, anda perlu lah berbincang dengan lebih lanjut dengan empunya blog.

Teringat pada skil photography ku yang tidak seberapa itu.. haha :)

**this is the 3rd entry for the Mysunshine2u Giveaway! :)

post signature

Nursing Wear (Mysunshine2u)

Salam..

Still remember my Dream Nursing Wear..?

oh.. rupanya Mysunshine2u pun ada jual nursing wear (they called it Nursing Cover).. :) cantik kan..?

murah pula tu! RM45 je! :)

dan ia dibuat dari cotton.. so insya Allah baby x panas ketika menyusu.. :)

ini adalah nursing cover pilihan hatiku!

**this is the 2nd entry for the Mysunshine2u Giveaway! :)

post signature

My Sunshine Blog Giveaway!

Salam..

Ibu Alia nak join satu giveaway.. organised by MySunshine2u! :)

hadiahnya sangat la menarik hatiku..

--->> satu Diaper Cake!

sungguh comel! perfect gift for my sister (yang sedang preggy 8 bulan..) **tak tahu kenapa, rasa macam kakak saya akan dapat anak perempuan je.. haha :)

Anyway, kalau nak join, mudah saja, just buat minimum 4 entries at your blog/facebook etc.

and put their banner on your blog

walla! ur done!

so, oleh kerana tokeynya kata 4 entries miminum, so saya buat 5 entries lah.. :)

Jom kawan-kawan.. check out this giveaway ya!

**oh ya, selain ini, http://www.ratuhati.com/ pun ada buat satu contest, Bayi Cinta Alam (or something like that...) untuk 18 bulan ke bawah.. (sadly, Alia sudah 19 bulan..kalau tak, sure kami masuk lah!) :)


post signature

Kesudahannya..

Salam..

Well... banyak yang saya plan.. sudahnya satu pun x menjadi.. huhu.. :(

1. Sabtu ~ Mr hubby ada kerja sikit di ofis.. so saya pun tunggu punya tunggu, rupanya pukul 6 petang baru habis kerjanya. So satu hari sudah waste.

2. Ahad ~ kami terma phone call, mengatakan air ubat my dad ada di Nilai dan boleh ambil. so kami ke sini..

noon ~ sampai KL semula.. x larat nak ke wedding Acu punya ustazah (my dad suruh wakil on behalf of our family.. tp betul2 x larat..)

evening ~ ada jemputan dari member ofis di Kuang (area Sg Buloh juga), oleh kerana Mr Hubby tergedik2 nak pergi, so pergi la.. lepas ke sana, kami jenguk rumah terbiar kami di Saujana Utama tu..

Lepas solat Asar ~ bertolak ke KL semula...

:)

so kesimpulannya i still haven't buy any new handbag, or any ticket (to watch Transformers..) haha :)

**hari ni x berapa ada mood sebab mr hubby sudah block satu ofis punya access terhadap facebook.. so tak dapat jenguk taman ku itu! :( *sob.. sob..*

**oh ya, saya tengok sabtu lepas, Huggies di Giant Hulu Kelang, harganya RM30.59! murah!

**saya nak join Giveaway.. lepas ni kalau berderet entry giveaway, jangan marah ye.. hihi :)


post signature

Rambut sudah pendek!

Salam..

oh penatnya hari ini.. baru balik dari seremban (ambil air ubat untuk my dad), sat lagi mungkin akan terpaksa membuat kunjungan sosial ke rumah kawan di Paya Jaras, open house katanya. Lepas tu mungkin jenguk rumah terbiar kami di Saujana Utama.

anyway, rambut alia sudah panjang..sampai masuk mata!

so, khidmat barber Atuk diperlukan!

Tada..

ok la, sikit je trim nya.. atuk takut ayah alia marah, pendek sangat! hehe..

**by the way, kami adik beradik semua nya dari kecik memang mak kami yang potongkan rambut.. x main la barber2 di luar sana tu! haha..


post signature

Pencarian tudung yang sesuai

Salam..

(ini hanya planning ya, kalau ada duit.. kalau tak ada, then ini hanya impian yang tidak menjadi kenyataan..) :(

anyway, mr hubby dan saya telah bersetuju untuk :

ke ofis menaiki motor..

(dulu di Sg buloh pun memang kami ke ofis dengan motor, tapi sebentar saja, then ada musim hujan la, etc, so kami naik kereta semula...)

but now kena naik motor semula..

kerana :

kami dengan ini telah berjanji akan membelikan sarapan, makan tengah hari dan makan malam buat mak dan bapak di rumah.. :)

so perjalanan ofis ke rumah (pergi balik) menggunakan DUKE ber'harga' RM4.00.. so kalau kami nak balik rumah time lunch hour, kalau naik kereta, payah sikit la, tol lagi.. minyak lagi..

tu yang kami bercadang hendak naik motor je! :)

alia akan kami hantar ke rumah babysitter menaiki kereta. (then ke rumah, baru naik motor ke ofis..)

so, seperti yang kita sedia maklum, saya buat masa ini memakai tudung bawal saja..


but with my previous experience, memakai helmet sememangnya akan merosakkan tudung kita! aduhai..

so saya rasa macam nak cari tudung yang macam ini..

source pic: http://busanamuslimah.wordpress.com

(dia ala-ala ariani/munawwarah, yang ada 'awning' di bahagian front, tapi awning itu dari material span!)

ada tak ya...? saya jarang survey tudung... kawan-kawan pernah jumpa tak tudung sebegitu..? :) di mana ya nak dapatkannya..?

post signature

Weekend Plans

Salam..

Here are our (my) weekend plans:

-buy a new handbag..

-try (very hard) to book/purchase 2 tix to see the Transformers ; Revenge of The Fallen.. (ibu alia sungguh jeles pada ibu faris kerana beliau sudah menontonnya!)

-or maybe bawa alia dan danial ke JJ Au2, naik 'Thomas'! haha..

event yang berlaku tapi tidak dapat join:

-Sarakids Open Day / MSK Gathering #2

~kawan-kawan yang pergi, sila snap banyak2 ya! untuk mengubat kerinduanku!~

-Nuffnang Urbanscapes 2009

~oh, ini akan berlangsung esok, 12 tgh hari - 12 malam.

~ibu alia telah ter menang 2 tiket untuk ke sini. ada sesiapa nak..?

**lately banyak pula ter-menang contest nuffnang.. haha.. last time yang Ghost of Girlfriend Past.. and now this! ada sesiapa nak 2 tickets tu..? inform me ya..

post signature

Beg COACH ku sudah rabak..

Salam..

ye.

Beg COACH saya sudah rabak..

dia sudah putus.. part depan pula tu! aiyo..

tapi ibu alia, dengan muka selamba masih memakainya hingga ke hari ini.. (dengan harapan orang tak notice.. hihi)

baru setahun beg tu, dah rabak..

oh ya, jangan salahkan si comel Alia.. rasanya bukan salah dia.. memang ibu dia punya angkara..

anyway, anda jangan la terkejut ya, ini adalah beg immitation.. haha :)

saya beli harga RM150.. hihi.. oh, kalau riban-riban, sure saya tak mampu..

anyway, alhamdulillah, gaji pun dah masuk semalam..

hopefully weekend ni buleh beli something ori..

macam Carlo Rino punya handbeg ke.. (tak silap harganya pun dalam seratus lebih, kan..?)

:)

**lagipun semalam saya dapat msg : JJ ada sale! dari 26/6 - 5/7.. mari kita pergi!!!

**ada dengar cerita tak pagi tadi.. Jacko dan Farah Fawcett sudah passed away...?

sekian.. wassalam.

post signature

at 1 year and a half

Salam..

uih.. poning eden.. it was quite hot (di luar sana nun!)

saya baru balik dari check up ALia.. yang ke 1 tahun dan setengah.

As i had expected.. kena cucuk.

Biasanya early in the morning, after mandikan alia, we'll give her a dose of paracetamol.. yes, we give her the ubat demam before the injection, rather than what we were advised by the nurse, give the medication after the injection! haha.. suka hati mak je kan!

but this morning, it was kinda late, so we gave her the paracetamol when we got home.

ALhamdulillah, her weight was 9.8 kg, ok la.. like last time, it was nearly hit the lower graph.. (kan ada 3 garisan di graf tu, dia dah nak ter masuk ke garisan underweight.. )

it was quite a long waiting la.. we arrived there at 8.00 am, but at 10 they inject her.. aduhai.. lama sungguh 2 jam itu! :(

and now i'm in the office..

try to do some works..

hoping that alia will not have any fever.. please.. amin!

**this morning juga adalah check up mak saya.. so after drop off kami di Tanglin, mr hubby pun bawa la ibu tercinta ke Asunta Hospital. Dr kata mak bertambah baik / sihat.. and dia scan, alhamdulillah x da bleeding (di dalam perut)..
alhamdulillah.. lega.. :)

post signature

How to play Barn Buddy

Salam..

ini adalah entry untuk mama emma.. haha :)

So lepas ni, mari kita main Barn Buddy di Facebook ya!

**biasanya x buang masa, datang kerja awal, so biasanya saya tanam biji benih dulu, petang nak balik, dah boleh tuai = harvest.. haha :)

A. log in di facebook anda.

B. masuk Barn Buddy **boleh buat shortcut..

C. anda akan dapat satu page gini...


1. x da apa la.. tu mouse anda

2. tu penyedok.. kalau pokok dah tumbuh, dan dah ambil buahnya, pokok tu akan mati, so guna ini untuk buang pokok mati tu..

3. ini ada seeds dan baja. kalau nak tanam pokok baru dan nak bubuh baja, godek karung ini, ya!

4. siram pokok kalau tanah kering

5 dan 6. sembur kalau kena serangan bugs dan rampai (weeds)

7. guna ini untuk mencuri! :)

8. kalau nak check kot2 ada org tinggal mesej kat kita

9. nak check activity - kalau2 nak tahu siapa yang curi buah/sayur kita, siapa yang bubuh bugs di taman kita dll

10. ini kalau nak tgk level kita, duit yang ada dll

11. ini short cut ke taman kita (sometimes bila kita singgah taman orang, kita nak ke taman kita balik, kita klik ini)

12. ini stor kita. biasanya apa yang ada ialah hasil taman kita dan hasil curian kita.. sell je semua!

13. ini kedai.. kot2 nak beli biji benih atau baja..

14. ini untuk tengok kawan2 kita punya taman.. just click at their names

15. ini senyap mode.. kalau nak dengar sound effect dan lagu, sini ya!

galeri gambar:

kalau nak sembur racun

kalau nak mencuri!

dan..

last word of advice:

kalau ada anjing, jangan mencuri atau bubuh bugs / weeds.. nanti kita dikejarnya!!!! larii!!!!!


~ada soalan, mama emma..? atau anybody on the floor..? :)

post signature

Topi yang menjadi kenangan

Salam..

Ini dia!

Topi yang menjadi kenangan..

Love Food, Wine and Science! hihi.. (kat malaysia, sure x lepas word "wine" tu kalau pusat sains nak produce cap sebegitu.. haha)

ketika di Perth, 3 tahun yang lalu ~oh, time tu masih clean lagi.. tiada H1N1.. :) ~

oh ya, saya di sana pun due to a conference.. kalau tak, sure daku x merasa ke sana.. :)

Danial cuba menggayakannya! :)

dan, daku menggunakan cap ini ketika berjumpa si dia!







.







.







.







Tada!

(ahaha.. Koala sedang tidur..)

dan selain jumpa koala, daku berjumpa dengan..

kangaroo!

oh ya, ini bukan gambar skandal ya! sesama kawan.. :)

dan..

City of Perth!

bukti daku beli sedikit souvenir di situ.. haha :)

dan..

Japan Astronaut! :)

ni yang mahal tu!

nota kaki: ye, saya masih susah hati.. tu yang saya amat memerlukan distraction! :(

nota kaki ke 2 : abaikan rupaku yang x berapa cun itu.. salahkan kamera! haha :)

post signature

The Verdict

Salam...

Selepas berbincang indirectly (oh, indirect means, my sis berbincang dengan mom and dad, and then i berbincang dengan my sis) haha.. :)

So, the results are like this:

-mom and dad are totally against the bibik idea. (coz mom had an awful experience with them long, long time ago)

-mom nak tak nak terpaksa menjaga bapak di siang hari.. huhuu :(

-Sarapan dan makan malam saya terpaksa beli..

-makan tengah hari mak akan masak.. (we did suggested that a restaurant worker nearby comes everyday and brings food! tapi my dad reject the idea, coz dia takut makanan tu akan diracuni) :( aduhai..

-workload 'bibik' saya terpaksa buat; basuh baju mak, bapak, saya, alia, mr hubby.. basuh pinggan dan house chores yg lain .. aduhai.. :(

[baju saya sendiri pun bertimbun nun, manakan pula nak basuh orang lain punya! aduh...]

sekian dahulu buat masa ini..

memang tak menang tangan, but saya rasa kalau Mr hubby co operate, it should be no problem.. Cuma mr Hubby x boleh la nak duduk depan komputer saja satu malam! :( please ya! if not, i ban u from using my Vaio! haha.. :)

post signature

Somebody Please HELP Me!!!!

Salam...

I'm so...

-sad

-confused, and..

-blank!

Well, My sister who is now taking care of My dad and Mom is going to end her applied leave (cuti) this Friday.

By looking at mom, i know, she's not in the state of being able to look after my dad (yet!)..

Mak sudah boleh berjalan (jalan pun pelan2.. macam orang lepas bersalin..)

But nak jaga Bapak, makan minum Bapak, dan lain-lain....? rasanya Mak x mampu lagi..

So the ONLY WAY is saya kena ambil cuti (untuk jaga mak & bapak).. *sigh* ...

BUT

My boss itu tidak bagi ku cuti! :( aduhai..

reason beliau :

-saya sudah banyak sangat ambil cuti (previous cuti pun actually untuk menjaga parents)

-saya kena simpan sikit cuti untuk Alia (in case Alia sakit ke.. demam ke..)

-saya kena ambil bibik

err.. Bibik..? aduhai..

:(

macam mana ya..? please somebody help!!!!!!!!!!!!!!!!

**paling tidak pun, please pinjamkan bibik kat saya! haha.. :)

**jom pakat puasa esok.. esok 1 rejab.. sunat puasa! :)


post signature

Maggi yang cute!

Salam...

Kadangkala kita berasa lapar ketika di pejabat..

Kalau kita berada di rumah, pastinya sudah merajinkan diri ke dapur, for that purpose.

Tapi, sekiranya di ofis, bagaimana pula ya..?

Anda pastinya pernah jumpa / makan Maggi Mee in Cup, bukan..?

Tapi kan, perasan tidak, kadangkala hendak menghabiskan satu cup itu punyalah payah.. (saya rasa payah lah, tapi Mr Hubby tak pernah pula complaint.. haha) :)

so, agaknya, for that reason, they invented this:

Tada!


Maggi Mini Snek!

(ini adalah gambar paketnya.. sila jangan suruh saya demo cara memasaknya kerana maggi ini rakan saya yang punya.. haha) :)

So maggi ni rupanya about half of the maggi in cup tu.. :) sesuai untuk orang yang tak suka makan banyak MSG, macam saya..

:) sekian..

post signature

Tag : Candid Pictures!

Salam...

ye, ibu alia tau, saya ada banyak hutang tag.. haha.. sorry ya, one at a time.. :)

SO this tag is called a Candid Pictures..

A blogger has to upload 3 pictures yang diambil candid...

ini adalah tag dari has.. sorry ya, lambat buat.. haha

anyway,

here are the 3 pictures!

PICTURE 1:

~alia sedang makan... apa ya..? entah la.. tidak dapat dipastikan.. ~

PICTURE 2:

~Banyaknya barang! ~

PICTURE 3:

~Alia buat muka sepuluh sen~

.
.

nak lagi...? :)





.





.





.





PICTURE 4:

~alia sedang makan.. entah apa gaya!~


**sesiapa nak buat tag ini, silakan ya! :) hihi..

post signature

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)