Pages

Search This Blog

Pain on the neck!

Salam...

Well, seperti di status FB saya semalam, saya telah mengalami satu masalah..

pain on the neck!

aduh! bangun-bangun saja semalam pagi, sudah jadi begini... :(

so, semalam, after work, mr hubby and i went to Carrefour, and we went to Vitacare..

and pharmacist itu telah promote ini:

(actually dia bagi 2 choices.. sama ada yang patch atau sapu..)

i told him : saya nak yang paling berkesan!

dan dia bagi ini:

YOKO YOKO :)

(at first i thought he said Yoko Ono... hihi.. terus wajah mrs John Lennon terbayang di minda.. hihi) :)

ok, back to the topic.

so, saya try last night.

at first it felt like mint! sangat berangin... :)

but then, sabar sajalah.. panas ya amat! :(

(saya baca : for stiffness of shoulders, muscular pain, low back pain, bruises, sprain, and joint pain)

hmm.. no wonder.

**but sampai ke hari ini saya masih sakit leher lagi... :(

post signature

Brush your teeth!

Salam..

Well, sampai ke saat ini ibu alia masih unable to brush Alia's teeth... dengan jayanya..

mula-mula pakai infant punya toothbrush (the plastic one yang masuk dalam jari tu..)..

Alia x suka, dia nangis2... :(

so, kami try cara lain..

pakai hanky.. (erm.. nangis juga!)

and semalam, saya ke Vitacare (Carrefour Wangsa Maju), Alia terberkenan pada berus gigi ini:

so, saya beli lah (walaupun rasa macam mahal, RM9.10!)..

hantar pada babysitter...

so, Makcik, please beruskan gigi Alia dan ajar dia cara yang betul berus gigi, ya! ;)

**kami akan cuba jaya lagi this weekend.. haha...** :)

~macam mana cara yg terbaik, ya...? hmmmm......

post signature

Hello....?

Salam...

Yup.. Alia yang comel ini sudah pandai menelefon! aiya...

**sila abaikan bajunya yang sudah miss butang, dan ibunya malas untuk menjahit.. :) **

well, dalam gambar itu phone mak yang sudah rosak..

kebiasaannya, dia akan cari (read: selongkar my handbag), dan bila dapat my N95 itu, dia akan kata Nak! Nak!

meaning that dia nak suruh kita slide the phone.

then, dia kata Nak! Nak!

or sometimes Ayah!

erm.. tau-tau sajalah!

dia suruh kita call ayah dia! :)

sometimes i pretend telefon ayah dia, but alia sangat la bijak! dia dengar tiada ringing, so she keeps on beging me to dial it for her.

so, akhirnya saya mengalah..

bila dengar saja ringing, dia pun suka!

terus dia jerit!

Ayah! Ayah!...

:) itulah anakandaku...

**semalam Wan call De, yang berada jauh di Kota Bahru.. lepas tu Wan kata "meh cakap dengan ALia"..

Alia dapat saja phone, dia kata "De..."

lepas tu ada la "yee..."

dan "mamam"...

dan "babai"..

dan sometimes "hmm... " dan "erm..."

so kami yang melihat alia kata "macam faham je" dan kami pun gelakkan dia.. :)

so funny! :)

post signature

An apple a day....?

Salam...

Well, di tengah2 kesibukan, daku sempat mencuri masa untuk meng-update blog.. boleh..? :)

anyway, lunch tadi, disertakan sebiji epal.. untuk dimakan sebagai pemanis mulut..

well, rezeki jangan ditolak! :)

but biasanya saya akan pass it to mr hubby (atau my friends)

tau kenapa...?

pasal...

saya malas kupas!

so, sedekah saja lah! :)

post signature

Butterscotch!

Salam...

Yup!

i finally get to try out the latest (err.. latest ke..? i'm not so sure.. latest for me, that is!) bread from Gardenia... and that is...

Butterscotch! :)

~pic taken fronm chefmel.blogspot.com~

My verdict : yummeh!

in fact, i think the tagline should be: Once is never enough! hihi :)

post signature

Hand Sanitizer... dangerous..?

Salam...

Surprised..? me too! moreover, i have just purchased this:

(oh, saya beli brand ini sebab ada lavender! :) smells good!)

anyway, i got an email from my sister:

Yesterday, my youngest daughter, Halle who is just 4 years old, was rushed to the ER by her father for being severely lethargic and incoherent in her classroom.He was called to her school by the school secretary who said that she was 'VERY VERY SICK ' ! He told me that when he arrived at her classroom, Halle was barely sitting in the chair. She couldn't hold her own head up and when he looked into her eyes, she couldn't focus them. He immediately scooped her up and rushed her to the closest ER, and then called me. When he got there, they ran blood test after blood test and did x-rays,every test imaginable. Her white blood cell count was normal, nothing was out of the ordinary. When I arrived at the ER, the doctor there told us that he had done everything that he could do so he was transferring her to Saint

Francis Hospital for further test s. Right as we were leaving in the ambulance, her teacher arrived at the ER and told us that after questioning Halle's classmates, she had found out that our little girl had licked liquid hand sanitizer off of her hands !! Hand sanitizer, of all things. But it makes sense. These days they have all kinds of different scents and flavours and when you have a curious child, they are going to put all kinds of things into their mouths.

When we arrived at the Saint Francis' Hospital ER, we told the ER Doctor there to check her blood alcohol level, and yes we did get weird looks, but they did it. The results showed her blood alcohol level was 85% - six hours after we first took her. There's no telling what it would have been if we would have requested it at the first ER. Since then, her school and a few surrounding schools have taken the liquid hand sanitizers out of all the lower grade classes, but what's to stop middle and high schoolers from ingesting this stuff? After doing research on the Internet, we found out that it only takes about 3 squirts of the stuff ingested to be fatal to a toddler. For her blood alcohol level to be so high, it would be like someone her size drinking 120 proof liquor. So PLEASE PLEASE don't disregard this because we don't ever want another family to go through what ours has gone through.

kesian, kan...? :( so, marilah kita sama-sama tidak memakai hand sanitizer....

post signature

Kenangan Terindah...

Salam...

Ibu Alia is very tired...

kunjungan muhibbah belum dapat dilaksanakan... :(

Comments pun tak sempat reply lagi..

nak up satu posting.. have a tea break.. then baru blogging! :)

so, inilah dia...

Kenangan Terindah! :)

yup.. it's VCD (kot).. vid footage of our glam wedding! hihi :)

u all sure ada buat video juga, kan..? :)

post signature

Terima kasih, thank you, xie xie, shukran..

Salam...

Yes, i thought of searching thank you in tamil (but to no avail...).

So, i've got Terima kasih.. thank you... xie xie (oh, it sounds Sheh Sheh).. and Shukran! :)

1. WOU contest

still remember my entry...?

Well, saya mmg dah agak takkan menang (sebab dia nak YOU or YOUR FRIEND.. saya snap YOUR DAUGHTER!) sah sah la kalah, kan! hihi :)

anyway, me being one of the early birds (first 100 contestants), entitled to a free tshirt! :)

thank you Nuffnang, thank you Wawasan Open University... :)

**Mr hubby jengah rumah sg buloh tadi, tu yang dia bawa balik tshirt ini... :)

2. Pop Quiz Miszmama

ingat lagi pop kuiz ini...?

well, yang ini mmg x sangka menang! haha.. :)

anyway, tq miszmama! :)

**comelkan mugnya... jauh jalan tu! :)

3. Top Commentator di Cute Lil Diary

oh.. yang ini tak la top mana.. ada la dalam list... itupun dapat something! susah2 je mama zara nih... :)

Tada!

**gambar alia dan ibu alia banyak2 tu adalah frame! cun kan! :) siap ada bookmark wau (untuk daku baca Twilight Saga berulang kali... dan ... pasu cute.. sebagai paper holder.. :)

dan last but not least....

4. Award dari CY 3.5

tq Cik Yan... :)

alhamdulillah.... :)

post signature

A must have for TEACHERS!

Salam...

Saya ada beli sesuatu di Singapura (last year)... and yes, it is JUNK!

tapi sebab ia cute, saya beli juga!

Tada...!

Motivation stickers!

Cute, bukan..?

so, kepada cekgu2 di luar sana (referring to Ely, Intan dan err... sesiapa saja lah!), kalau sudah mark paper / homework, rasa macam malas nak lukis star/bintang ke... atau tulih Tahniah ke.. just tepek je sticker ini! :)

dan satu roll ada baaaanyaaaak choice! pilih saja! :)

**di malaysia saya tak tau di mana ada, tapi saya bet, sure ada di kedai stationery!

:)

post signature

Our new staff!

Salam...

We (my organization) has just received a new staff!

~ooops! hiding ya..? :)

.

Tada!

~ I'm working today... *sigh* :(

**alia tiba-tiba diserang selsema la.. :( aduhai...

post signature

Current update on H1N1

Salam...

U all baca la di sini ya.. :)

Just sharing some info....

so, jangan panic ya! :) stay cool!

post signature

Top 10 Keyword Search at My-Alia.com

Salam...

Well, salah satu kegemaran ibu alia ialah check earning Nuffnang.

Walaupun tidak banyak, but sometimes saya selalu klik pada Analytics dan klik pada Community. That way, saya boleh lihat siapa Nuffnanger yang menjengah blog saya (walaupun tidak meninggalkan sebarang jejak.. hihi) :)

Anyway, satu lagi yang saya suka check adalah keywords!

Macam-macam ada!

So, oleh kerana from time to time ada beberapa keyword yang saya rasa tidak masuk akal, tapi mereka end up di My-ALia.com, saya save page tersebut..

Maka, terhasil lah TOP 10 KEYWORD SEARCH AT MY-ALIA.COM! :)

**list adalah ikut suka hati saya.. :)

10.trymasak.my ~oh.. saya tak reti masak! maaf!

9. cara mencuri di barn buddy di facebook ~mak ai.. saya yang ajar, kah..? hihi.. :)

8. Malaysia lip ice winners 12 finalist berjaya times square ~hehe.. saya tak tahu pun ada contest ini.. :)

7. Dos pengambilan panadol untuk wanita hamil ~ mak ai.. saya tak bagi apa-apa info tau! karang naya baby dalam tummy tu! :(

6. omcorp sdn. bhd. bukit angkat kajang dew fresh ~err.. apa ni..? Amcorp Mall saya tau la! :)

5. Nur kasih kesudahan ~maaf ya, saya tengok Nur Kasih pun tidak! mana nak tahu ending dia..? :)

4. Perbezaan tesco dan giant ~haha.. please ya, saya x da kerja nak banding harga dua-dua supermarket tu! (kalau harga Huggies, saya tau la.. haha) :)

3.Bapaku pulang dari kota... bla.. bla.. ~wah.. satu whole song! :) rajinnya cari.. cari mp3, kah..?

2. beli milo 3 in 1 online ~erk.. ada ka such thing..? :)

1. Jurutera organ ~ erk! :)

sudah siap! :) funny how they landed here....

post signature

Thank you, Nuffnang!

Salam...

It's 1.00 am rite now. And i'm still here. Blogging! :) ingat nak buat kerja sedikit.. but what the heck! :p

ok, here's the story...

Do you still remember this entry ..?

Well, it turned out that.. i won a pair of free tickets!

(oh.. saja di-blur- sebab x da apa yang menarik untuk dibaca...)

So, after Magrib prayer, we (Ayah Alia, Alia and me!) went to One Utama.

We arrived there around 8 pm. (yup, thanks to DUKE!) :)

So we walked around... and grab some food (oh, we had our dinner at 6pm).. but we managed to buy some nuggets and fries as our movie snacks! haha..

(while waiting for the nuggets to be ready)

We collected our tickets at 8.30 pm

The show was at 9 pm, so kami pun jalan-jalan some more..

Suddenly, ALia said : "Nak.. Nak.. Nak.." and pointed at...


.

.


Benda alah gerak-gerak!

Aduhai.. not again!

But i remained calm and steady! (chewah..)

I took her and put her inside the red thingy..

And surprisingly, she was enjoying the toy! (err... can we consider it a toy..? or is it a vehicle...??? ) she was playing as if she was driving.. holding the stearing.. turn it to the left and right.. wah.. sudah advance anak ibu ni!

Then, around 9 pm, we entered the cinema.. oh, we were so sombong.. x sempat nak mingle around with other bloggers.. oh, sorry ya! maybe next time! *wink* ;)

Alhamdulillah.. the quality of the movie is so good! macam tengok DVD! (u all perasan tak, sometimes when we watch the movie at cinema, selalu ada 'semut'.. atau sometimes x sharp!) but this one, sangat cantik maaa! :)

But.. it has no malay subtitle.. (that really put my hubby to sleep!) hahaha :)

all in all, the Ghosts of the Girlfriends Past is really funny.. and i simply love it!

Last but not least,

I love u, Nuffnang! :)

thank you very much!

**Alia behaved all the time.. alhamdulillah! :) First half of the movie, she kept eating the fries and the nuggets, while during the second half, she was already asleep... :)

post signature

The first experience

... of giving birth!

oh my.. kena buat satu entry : Pengalaman melahirkan anak sulung! :)

anak sulung ya..? ;)

anyway, pengalaman melahirkan alia saya actually sudah cerita dengan panjang lebar di entry ini. time ni saya mula-mula ada blog. so stye bercerita tu lain sikit la if nak compare to sekarang.

oh ya, ceritanya gini.. saya punya due date sepatutnya end of November 07. Tapi, believe it or not, pada hari EDD tersebut saya tiada rasa seperti hendak bersalin.. so saya pun bekerja seperti biasa. (dan saya bekerja 7 hari walaupun sudah melewati EDD saya! :) hihi..).

Sabtu- Saya ada discharge sikit. Saya ingat tiada apa, tapi still saya informed pada my mom.. My mom ajak ke Hospital Ampang. (yup, memang cadang nak bersalin di situ pun!)

check punya check, baru 2 cm.. so saya di admit. (nurse kata, kalau 3 cm, depa akan pecahkan ketuban dan disuruh bersalin! aduhai.. takutnya..)

malam berlalu dengan aman.. from time to time ada contraction. tapi tak kerap..

Ahad - pagi - selepas sarapan, saya mula rasa sakit. Saya ingat sakit perut. time tu lebih kurang 10 pg.

Saya ingat saya perlu ke tandas.. tetapi, bila saya berdiri saja (well, i was laying on my bed, before that), terus berjurai-jurai cecair itu keluar..

saya panik juga.. tapi maintain! haha..

Nasib baik ada kakak di bed hadapan, dia yang jerit, tolong panggil nurse! (before that saya sudah tekan button tu, tapi tiada nurse yang sampai..)

dan akibat jeritan kakak itu, nurse pun sampai..

dan bermula torture melahirkan alia di hospital kerajaan.. :(

tension sangat.. sebab:

-hari tersebut hari ahad. DOktor sedang buat ward round, saya terpaksa menunggu selama 45 minit di Waiting ROom sebelum dibawa ke Labour ROom. Can u imagine?!! dah la time tu saya menahan sakit contraction!

-epidural tiada di Labour ROom. so i had to use the N gas. Malangnya saya rasa tiada effect menghidu gas tersebut! entah-entah gas tersebut sudah habis... ? :(

dan banyak lagi kenangan pahit termasuk saya tidak reti teran! :( and in the end, saya punya last resort ialah forcep! so akhirnya lahirlah Nur Alia Athirah ke dunia ini... :)

Fuh! ngeri juga ya, teringat waktu2 melahirkan anak! :)

**oh ya, entry ini adalah sebagai penyertaan kepada contest Share Your Story and This might be yours : Pengalaman melahirkan anak sulung :)

Dan hadiahnya adalah.... :

Sambung balik.... ini yang menyebabkan saya taubat! tak nak bersalin di hospital gomen lagi! mungkin after this hospital separa swasta kot.. macam HUKM, PPUM.. dll :) coz service nampak macam ok, but the best part is:

boleh melawat bila-bila masa! (yup.. kalau gomen, terhad sangat masa melawatnya..) :(

post signature

Punah Harapanku!

Salam...

Saya sedang dalam usaha meng-qada' semua puasa ganti.. altogether ada 4 hari lagi! :( so many...

so, hajat di hati nak puasa hari ini.. after all, it is Thursday! hari sunat berpuasa...

Akan tetapi..

Punah harapanku kerana..

~no, bukan sebab ada event di sini..

~nope, bukan sebab saya kena outstation..

~tak, bukan sebab saya tidak bersahur...

tapi...

Red flag!

aduhai... tension rasa! :(

Oh ya, updates on Alia:

ALhamdulillah, petang semalam, mata Alia dah mula surut... dah kurang bengkaknya..

in fact, this morning pun dah back to normal...

but since the medication is antibiotics, so i suppose we have to finish it... rite..?

post signature

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)