Pages

Search This Blog

Better You Better World Contest!!!

Salam...

ALhamdulillah, sempat juga ibu alia join contest Better You Better World ini..

ingat kot tak sempat..

last week purchase Performance (dengan niat supaya dapat memberi tenaga untuk diri ini yang kurus keding dan selalu 'tak larat'.. huhu).

And then ibu addin dan nasa jemput join contest tersebut!

so selepas beberapa hari memerah otak, terhasil lah slogan (yang tak seberapa mana.. hihi)

well, kepada sesiapa yang sudah membeli, cepat-cepatlah reka slogan anda! :)

dan kepada sesiapa yang berminat hendak sertai contest ini, anda hanya perlu membeli satu (botol..?) Performance itu.. dan anda layak untuk sertai contest ini! :)

hadiahnya ialah....

satu malam di Marriot Putrajaya!! :)

dan hadiah tempat ke 2 hingga ke 5 ialah...

barangan Crabtree! :) wangii....

so apa lagi! jom join! sebelum 4 september! :)

post signature

Popia Basah..

Salam...

Ini adalah popia basah.

Gambar ihsan dari Flicr, dari no-nama.. ahahah... :)

anyway, sejak 1st Ramadhan sampai ke hari ini saya masih sukakan popia basah..

saya tak suka yang 'murah' tu. (murah means 5 ketul RM2).

saya suka yang seketul Rm1 tu... ye, memang a bit pricey.. tapi sedap!!!! :)

sedap la, compare dengan yang murah itu.

anyway, popia goreng mak saya juga yang sedap! hihi.. biasanya kami buat bila adik-beradik semua balik.. berbuka ramai-ramai, baru mak buat! :) sedap weh!!!

sekian sahaja entry popia basah. hihi...

post signature

Mood shopping sudah tiba!!!!

Salam...

Dalam sedar dan tidak sedar, ini adalah post yang ke 550! :) kejap je dah beratus-ratus entry, ya..?

anyway, pagi tadi saya ajak ayah ALia ke Sogo.. (ingat kot dapat jumpa mommy Lyna.. tapi tu hidden agenda nya.. haha) alasan ke Sogo: nak cari baju kerja dan baju Alia..

oh, alasan tidak kukuh rupanya!

so mr hubby nak bawa ke Jaya Jusco AU2 instead (sebab dekat..).

saya pujuk, nak JJ Wangsa Maju juga! (sebab baju di situ lagi banyak choice..)

alhamdulillah, mengalah juga si dia! ;)

so alhamdulillah...

ada la rembat dalam 3 helai baju 'kerja' (read: blouse / kemeja lengan panjang) untuk diri ini..

sangat cantik (wah.. perasan pulak!).. dan di sana ada SALE!!!

alia punya baju saya dapat beli sehelai saja.. :)

sebab yang lain macam tidak berapa berkenan di hati.. huhu :(

anyway, ada juga baju kurung dan baju melayu di sana.. saiz kecik.. untuk 2 tahun.. cute sangat! dalan RM40 gitu.. lupa pula nak beli! :(

anyway, esok lusa nak pergi cari tudung pula lah! :)

post signature

Checklist raya saya

Salam...

Ye, saya tahu. baru puasa 7 hari dah ada checklist raya! hihi..

anyway, this checklist is quite vital for me, as i am one of the 'orang-orang yang x banyak duit', so i have to be careful in terms of expenditure..

ya la, kalau orang banyak duit, tak kisah la dia nak beli apa pun, poket tak pernah kering! :) ye tak..?

anyway, ini adalah antara checklist raya saya.

ye, sangat simple actually.

(maybe because i'm a simple person!) :) hihi..

-Duit Raya (oh.. ingat nak stand by dalam RM100-150 je. anak buah x ramai sangat! ;) nak kena tukar duit di bank ni!)

-Langsir (guna yang duk ada tu je.. jimat! orang bukannya ingat pun warna asal (kalau kita beli yang baru pun).. hihi..)

-Kuih Raya (ini kena tunggu Eli balik dari kelantan, nak suruh dia pulun buat kuih!) :)

-Baju Raya saya (saya berkenan warna purple.. tak tahu kenapa.. nak kena cari baju kurung atau kebaya ni.. baju kebaya gini cantik, kan..? :

-Baju Raya Alia (ini dah tentu! purple juga lah! belum cari lagi... ) :)

-Baju Raya Ayah Alia (oh, tak perlu lah, sebab ayah alia x gemar pakai baju melayu.. hihi.. jimat poketku! ;) but i was thinking of buying him a t-shirt instead.. sebab dia lagi suka pakai tshirt! :) )

-Kasut Raya saya (saya tiba-tiba teringin nak beli high heel... tapi bukan yang macam ini:

kalau boleh not so high la.. setakat 2 cm atau paling tingi pun satu inci je! ;) karang tinggi-tinggi jatuh nanti! :D

erm.. i guess that's it!

simple kan, list saya! :)

itu je lah pun yang terlintas di kepala... (dah kata tak dak duit.. mana boleh berangan panjang-panjang.. haha ) :)

~all pictures are googled!~

post signature

Hujan

Salam...

Pagi ini hujan lagi.. petang semalam pun hujan.. petang kelmarin juga hujan!

(gambar ihsan Mr Google..)

oh.. begitu terasa sekali effect Global Warming.. :(

hujan pun sudah tidak menentu..

kalau lah saya jadi peniaga di Bazar Ramadhan,

sure saya kesian pada saya sendiri.. huhu :(

ok lah.. take care! hujan-hujan ni jalan licin.. bahaya! ;)

sekian sahaja entry yang tidak seberapa mengenai hujan.. :)

post signature

Bak Bak Bak!

Salam...

Saya tak tahu siapa yang ajar si comel Alia ni..

setiap kali iklan Tom Tom Bak 'berkumandang' di udara,

alia (walau di mana berada) akan terus BERLARI ke arah living room dan matanya terpaku ke TV.

yup! begitu powerfulnya suara Aznil.. pengaruh Aznil.. dan cerita Tom Tom Bak..

(gambar google)

Biasa nya at the end of the comercial, kan ada Aznil kata

" Jumpa lagi dalam Anmum Essential...

TOM TOM BAK! "

(at this point Alia akan turut serta tepuk tangan! DAN berkata "bak bak bak!") amboi.... siapa ajar tu..? :)

sampaikan kadang kala iklan Macam-Macam Aznil pun Alia 'tertipu'.

Penat je berlari ke TV, dan stand by both hands (konon nak tepuk tangan la tu).. hihi.. last2 x dak pun! ;)

anyway, itulah salah satu ragam Alia... huhu :)

post signature

Buaya yang malang

Salam...

If you have been reading My-Alia for a long time.. i'm sure you still remember this.

(gambar arkib)

and time flew... and ALia still afraid of the alligator.

until..

.

.

.

NOW!

and now that we staying with my mom, mr hubby took this alligator here.

so if she intends to mess around with my laptop or something, then mr hubby will put Mr Alligator near the lappy.

and Alia akan cuak and menangis, eventually!

and she'll say "Aye... aye...." (well, it is supposed to be BUAYA, but without the BU!)

:) cute!

post signature

Bottle Warmer and Baby Carrier

Salam...

I'm on leave today.

My mom and my sis (De) is going to Teluk Intan today..

They are going to visit my elder sister (Kek Na) who gave birth to a baby girl, Eva Maisarah.

Kesian sebab none of us yang pergi jenguk.. (I went to sarawak, remember..?) so today, De drive, and my mom followed along.

i also manage to kirim these to them:

1. Mothercare Baby Carrier

Kelakar juga sebab at one time kami ingat this thing sudah hilang.. turned out ada di rumah kami, but are being kept ATAS ALMARI BUKU! no wonder i couldn't find it!

anyway, Alia pun dah besar.. dah boleh berlari pun! so, i don't think we'll be needing this (yet!)..

2. Bottle Warmer

warmer ini saya beli konon2 dengan harapan malas bangun malam untuk bancuh susu. SO saya ingat boleh bancuh siap2, then bila in the middle of the night, kalau alia nak susu, just letak je dalam warmer ni, so dia akan jadi suam2 gitu. siap!

rupa-rupanya...

susu tepung tidak digalakkan di-reheat berulangkali...

tak silap, kalau breast milk pulak, once dah panaskan, x boleh diguna kembali, kan..?

so in the end saya x pakai pun warmer ni! :) buang duit je beli..k

but i hope my sister pakai la ye. hopefully she gets to fully bf Eva. so nanti bila ada warmer ni senang la kiranya kalau nak panaskan susu (EBM) yang dah frozen tu.. :)

hope you like those ya!

*baby cot tak dapat dipulangkan sebab.. mak takut x sempat nak menyinggah rumah kami di sg buloh nun.. next time je lah ya! :)

post signature

Skin Food... Anyone..?

Salam....

have you all heard of SKIN FOOD...? :)

well, if you have, good for you!

but if you haven't, then let me tell you!

SKIN FOOD is....

.

.

.

not a food! hihi...

it is a range of skin, body, hair and make up products (using plants, herbs and fruits as their ingredient).. that is why they call it skin food. get it..? :)

A couple of my friends are using it and this product is highly recommended by them..

i can't find SKIN FOOD's website that is Malaysia based.. so here is Singapore's website. you can check the stuffs there...

(in fact, last timei went to JJ AU2, i saw this store.. but i didn't know what they are selling at that time..)

try it yourself! :)

post signature

Sudahkah anda membuka akaun SSPN anak anda..?

Salam...

Kami sudah! :)

Anyway, walaupun anak anda masih kecil, anda boleh membuka satu akaun (atas nama anda dan anak anda)....

kami buat pun sebab timbul isu/berita sekiranya tiada akaun SSPN, tidak akan diberi PTPTN..

so kami pun buat lah..

and baru-baru ini ada berita pula :

sekiranya tiada akaun SSPN, boleh dipertimbangkan untuk PTPTN..

pulak dah!

x pa lah.. simpan saja lah..

akaun Nuri pun ada..

:)

Oh.. mood blogging entah ke mana..

mood facebook saja yang mari... aduhai..

post signature

Updates on My Dad!

Salam....

Oh yes, it is Ramadhan, and my dad is fasting! alhamdulillah...

Actually this post is meant for my sister... kek na.. yang jauh di mata dekat di hati.. hihi :)

update 1:

Bapak is no longer having his physio treatment at Ampang Puteri (my dad said they have no 'plan' for his recovery.. tak tahu lah..)

so now bapak is going to Gleneagle, Ampang (err.. betul ka ejaan nih..?).. Swasta juga. in fact, a lot expensive! sekali pergi will cost around RM90, compared to Ampang Puteri which is only RM40!

Tapi Bapak told us ada doctor in charge, check Bapak from time to time, and ada 'plan'.

so let's just wait and see..

oh ya, doc recommend this:

tak tau apa nama.. ani panggil kaki palsu.. hihi.. actually it is an aid.. so far di rumah baru sekali dua je bapak pakai.. looks ok, but Bapak kata bila pakai, sakit bila berjalan...

doc kata kalau sakit, kena buat yang custom made, tapi mahal sikit la, around RM500 gitu.

yang ini baru RM200 gitu..

tapi Bapak kata kaki Bapak memang sakit.. so pakai ni, lagi la sakit..

erm.. so kami masih tengok macam mana... either to stick with this one atau beli yang custom made tu.

so i guess that's it.. :)

till we meet again soon! kirim salam pada edol, danial dan si comel Eva Maisarah! :)

post signature

Anak Daraku....

.... sudah pandai posing!

Thanks Acu for capturing this moment! :)post signature

True Blood (Season 2)

Salam...

yes! it is here! :) finally!

so did you manage to catch the 1st and 2nd episode of the Second Season last Saturday..?

the next episode will be shown at Channel 412, Cinemax, at 10 pm, next Saturday.

:)

bila lah new moon nak tayang nih..? vampire tua (Bill Compton) da 2nd season dah ni.. mana la si Edward Cullen nih..? hihi :)

post signature

Salam Ramadhan!

Salam...

Hari ini hari pertama berpuasa di Bulan Ramadhan..

SO, kami sekeluarga hendak mengucapkan:

~ibu alia dah lama x jenguk Photoshop.. so skill pun dah berkarat.. huhu :(

Salam Ramadhan buat semua kawan-kawan yang rajin menjenguk blog My-Alia ini!

Sama-samalah kita mengambil manfaat pada bulan yang penuh rahmat dan keberkatan ini! :)

amin...

**hari ini berbuka apa..? hihi :)

post signature

Budak yang comel..

Salam..

actually subject email itu adalah:

Budak perempuan berumur 2 tahun menjawab pertanya tentang Islam

(i'm sure u guys pun dapat, kan..?)

so saya tertarik, dan klik pada video tersebut..

inilah ia!


saya sungguh tertarik dengan kecomelan budak ini... teringat pada ALia... hihi :)

post signature

Buat penat je!

Salam...

Buat penat saja saya pakai mask tempoh hari.. sampai kan jumpa Mejar Faiz Khaled dalam flight pun dia jadi x kenal saya.. huhu.. :( sabar je lah.. padahal the night before baru je kita berjumpa.. hihi :)

saya baru tahu!

H1N1 is not an airborne disease.. maksudnya ia bukan di transfer melalui udara.. so, there's no need to wear a mask!

(patut la saya gamble x pakai mask time di kuching, end up ok je..)

yg kena jaga is that contact!

tangan kena selalu basuh dengan sabun (macam yang dalam TV tu..), bersin tutup mulut dengan handkerchief.. avoid touching your nose, mouth, face!

hmm...

if only i knew earlier.... :(

anyway, Salam Ramadhan to all muslim out there! :)

jom tarawih malam ni! although last year saya ponteng.. sebab x da siapa nak jaga alia.. huhu :(

this year pulak, tak tahu lah macam mana.. :(

post signature

Just Add Water!

Salam....

I have a question for you...

what in the world.. that can function if we add water to it..?

.

.

.

instant 'cucur udang'..? yup. but not quite! try again!

.

.

.

no idea..?

ok, la..

lemme tell you..

it is..

LENOVO!

(teringat kat baby mrs noba.. hihi)

anyway, it is a CALCULATOR!

and it functions when you put (just a few drops of ) water to the small hole at top right of the calculator!

:)

even Alia can use it! :) tit.. tit..

hihi.... :)

**oh ya, mr hubby got this one, FOC! :) entah supplier mana bagi... tup tup ada atas meja.. :)

post signature

Dah!

Salam....

Kali ini saya hendak bercerita tentang si comel Alia.. :)

Sekiranya kita bertanya pada Alia:

Alia dah makan..?

automatik dia akan jawab "Dah!" (eventho dia belum makan..)

dan lain-lain soalan..

macam

Alia dah minum..?

"Dah!"

hihi...

anyway, enjoy! :)

video

ini adalah video saya record semalam.. alia sedang makan mee bandung! ;)

**danial sure akan suruh ibu dia play banyak-banyak kali nih.. haha :)

post signature

Orphan

Salam....

As you all knew (oh, kalau anda rajin buka Nuffnang website, u'll know what i'm talking about!) ;) , Nuffnang organised a premiere screening of Orphan , and guess what...?

i was selected! ;)

so the show was supposed to be last night, at Midvalley.

but...

hmm...

when we got home, mr hubby gave me thousands of excuses...

(sebenarnya nak ke Midvalley tu, jam! massive traffic!)

and one of his excuses was:

sekarang kan dah kritikal H1N1... tak payah la tengok wayang, bahaya!

well, he got me! so kami pun menghabiskan masa malam semalam di rumah.... :)

sorry ya nuffnang.. lepas reda H1N1 nanti, saya masuk lagi contest! ;)

post signature

Pasar Tamu Satok

Salam....

well, pada hari Ahad lalu, kami sempat menyinggah di Pasar Tamu Satok (sometimes they called it Pasar Satok).Last time saya ke Kuching kami x explore pun pasar ni, just datang sat, beli ikan terubuk dan terus balik hotel.

Kali ini, member ada nak beli ikan kering la, sayur la.. etc.

so i get to explore keseluruhan Pasar Satok! ;)

oh, macam-macam ada!

**dan the best part was, MURAH! nampak tak harga sayur tu..? RM1.. RM1.. RM2.. RM1.. :)

saya x berapa sure nama a few vegetables, so kalau salah, harap maaf ya! ;)

buah-buahan :

~durian!

~jambu batu pink..~jagung..sayur-sayuran

~mushroom

~kucai! (ye, sini kucai mereka sampai ke akar umbi! dan mereka masak daun kucai beserta benda alah bulat-bulat tu.. )~jambu air ke..? (ada 2 spesis.. pilih je yg mana berkenan di hati..) :)

~cili apa entah.. tapi yang pasti, ia adalah cili! :)

dan lain-lain..

~Roselle

~ikan bilis bakar!

~ikan bakar pun ada! ;)

~ obor-obor...? erk.. apa rasa dia agaknya ya..? macam sotong kot..~ikan kering! (dan pn norhanita yang begitu gumbira dengan ikan kering nya.. haha)dan last sekali...

~tompok! (rupanya sepinggan/sekelompok tu dia panggil "tompok"! hehe) :)

sekian sahaja entry Pasar Tamu Satok... :) tq..

post signature

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)