Pages

Search This Blog

Wordless Wednesday - beautiful herb


**tak tahulah menepati "Wordless Wednesday" ke idak.... hihihihi**

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Edward Cullen

Salam.....

Ye.. saya masih minat sama dia... ahahahah :)
wallpaper pun muka dia...

ish.. ish.. ish.. bilalah daku nak insaf ni...
anyway, mungkin bila baby keluar kot, baru letak gambar baby dan Alia di desktop... :)
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Complaints : Are they for good or bad..?

Salam....

Yes.

We do receive complaints.

we received it from many people around us.. family members.. friends.. staffs.. etc

The thing is, how do you take it..?

Do u take each and every complaint seriously...?

or do u choose...?

or do u just ignore complaints..?

For me, it's not wrong to accept a complaint, and act accordingly.

sometimes, we need somebody to show us things that we have been ignoring/missing..

but...

there are also times that we don't have to respond to a certain complaints.

why?

because, not all complaints can really help us.. can really help us to improve ourselves, our services etc.

some of them are just things that people like to blame/find our faults.

So i guess, next time when we receive anymore complaints, before we act, better we sit down for a while, and take a minute or two, and THINK, "do i have to respond to this complaint..?" or just toss it in the garbage bag!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Cramp legs during pregnancy

Salam....

This morning, as i was asleep, suddenly when i moved my body to the left side, my right leg suddenly went CRAMP!

Aiyo...

i've never experience this before...

The pain lasted quite sometime, and when i got to the office, i quickly went through the net to see what caused it..

here's some info on cramp legs that i got from babycenter.com: please click here

entah la.. dunno why i can't just cut and paste the article..

anyway, till then, daa!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Piala Suzuki: Tahniah Malaysia!

Salam.....

Well, semalam saya adalah di antara ribuan/jutaan rakyat Malaysia yang menonton perlawanan Malaysia-Indonesia untuk Piala Suzuki di TV.

(ye, TV aje.. tak sanggup beramai-ramai di stadium.. hihihihi)

anyway, hasrat di hati nak ajak alia tengok Jurassic Park di HBO..

Tapi since that Ayah Alia dah conqueer remote, so jawabnya TV1 lah..

anyway, tahniah pada team Malaysia kerana menang 3-0 di Bukit Jalil semalam...

Although insiden penyokong ajukan laser ke mata goalkeeper telah menimbulkan haru hara dan kekecohan..

Saya sebenarnya bukan seorang peminat fanatik Malaysia..

Saya sokong gitu-gitu aje.. sebabnya, saya tengok team Malaysia main macam 'tak reti main' aje..

tengah-tengah bawak bola, boleh tercicir...

kalau passing, mesti tak tepat.. mesti 'ter'bagi pada team lawan...

nasib baik kita ada Goalkeeper yang pandai menangkap bola... kalau tak, time lawan Vietnam lagi Malaysia dah bungkus...

Anyway, itulah pendapat dan pandangan ikhlas dari saya :)

Kepada team Malaysia, good luck ketika bertarung di Indonesia nanti...

:)

*pic googled*

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Oh kuih pau!!!!

Salam...

Time preggy ni di samping suka minum Nesvita, daku juga suka mkn kuih pau! Kacang!

Entah la..

Before this kalau suka pun, pau kaya biasanya..

Jarang la layan pau kacang.. Hehehe..

Alhmdulillah kantin ada jual pau tiap2 hari :)

Jemput makan....



:)

Check up tiap-tiap minggu...

Salam.....

Dalam tak diam saya dah memasuki minggu ke 36..

in fact, this week i'm 37 or 38.. (entah la.. lost track pula..)

So, sudah bermula lah era check up setiap minggu.. huhuhu :(

Saya ingat lagi time preggy Alia, setiap minggu pi check up, tapi tak bersalin-salin juga..

last2 sampai overdue, 7 hari!

barulah ada tanda-tanda nak bersalin.. hehehe

yang ini tak pasti la macam mana...

cuma yang pasti, ibu dia dah tak sabar nak bersalin.. :)

tak larat nak jalan jauh-jauh...

berdiri lama-lama...

ok peeps. got to go..

hari ini check up, saya apply cuti!

senang.

lantak la, berapa lama masa yang diambil oleh nurse di Klinik Tanglin tu.. saya redha je la.. :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Selain Carta Gerak Anak, ada cara lebih efektif tak untuk memantau bayi dalam kandungan...?

Salam...

Well, pregnant mother yang sudah memasuki minggu ke 28 biasanya akan di'suruh' untuk menanda "Carta Gerak Anak"..

biasanya tempoh yang diberikan 12 jam, dan biasanya dalam 6 atau 7 jam anda sudahpun mendapat /mengira sehingga 10 kali pergerakan baby dalam perut..

to tell u the truth, saya tak pernah dapat tick sampai ke sepuluh.

saya selalu 'lost count'... ahahahah...

and sometimes, bila saya busy run programme atau science show, i tend to forget to remember how many times does my baby kick / move..

tapi saya perasan la, biasanya baby saya aktif time petang...

anyway, how i wish there's something out there that i can buy so that baby dalam perut boleh dimonitor bila-bila masa saya suka.. hihihi

i was thinking of this...
tapi yang itu sudah outdated.. klinik kesihatan masih pakai lagi..

kalau yang ini comel juga...
atau yang ini...
hihihihi :)

*all picture googled*
Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Jom minum Nesvita!

Salam...

Lately ni saya kemaruk betul dgn Nesvita...



Saya mmg suka Nestum.. Tapi sejak dua tiga menjak ni, tersangat suka la pulak.. Hihihi

:)

Kpd sesiapa yg x cuba lagi, silalah mencuba!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Alia dah tak takut dinosaur dah!

Salam...

Semalam saya kerja.. So bawa sekali lil alia.. Lagipun makcik2 dia semua da balik..

Anyway, semalam PSN padat sangat dengan pengunjung yang mengunjungi pameran Dinos Alive...



Alia mula2 takut juga dengan dinosaur...



Tapi towards the evening, dia pula yg mengajak kita ke galeri dinosaur.. Hihihi...

Alia siap kata "alia dah tak takut kat dinosaur dah!"

Hihihi.... Ye la tu :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tengah-tengah malam nak JOJOBEAN!

Salam....

It was 3 am in the morning.

Alia merengek-rengek...

so i thought dia nak susu..

Slowly i went downstairs and made her a bottle of milk.

dah bagi botol susu kat dia..

sekali dia ada request lain rupanya!

"Ibu.. Nak JOJOBEAN!"

aiseh.... tengah2 malam nak JOJOBEAN!

aduhai....

berbekalkan hanpon.. dan wifi rumah...

maka ALia pun dapat la JOJOBEAN dia...

tahu tak apa JOJOBEAN tu...?


.


.


.


.


.


Tada!


.


.


.

Yup! MR BEAN!

alia panggil JOJOBEAN...

hihihihi :)

**anak anda suka tengok cerita apa...? :)

*pic taken from here...*


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Mothercare Sale! Jom shopping! :)

Salam....

Yup. Mothercare sale is BACK!




Jom shopping... :)

*saya x pi la kot, sbb biasanya walaupun nama dia 'sale', tapi still rasa mcm mahal.. Hihihih :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Belly belt - berkesan kah untuk ibu mengandung...?

Salam...

Saya ada terbaca satu blog ni... A pregnant lady yg baru saja purchase a pack of belly belt..



Belly belt ni gunanya untuk ibu2 yg hamil yg masih nk pakai seluar biasa (read: bukan seluar maternity).... So boleh la cuba ini..

Saya pun dah cuba dah! Thanks to my sister..

Well. Ok la.. Cuma bila dah 3 bln ke atas, rasa mcm x selesa sbb sluar yg kita pakai tu cutting dia bkn cutting untuk ibu mengandung..

(well, that's what i feel la.. Results may vary.. Hihihi)

So, ada sesiapa di luar sana yg da cuba ini..?

Mcm mana..? Ok ka..?

- Posted using BlogPress from my iPhone

Double celebration..

Salam....

Few days ago i celebrated my birthday together with Alia's at Secret Recipe Sungai Buloh....

Hajat di hati nk makan kek new york cheese.. Tak ada la pulak!

So i ate lasagna instead :)

Alia makan kids meal.. Fish n chip :)

Ayahnya mkn spaghetti meatball.. Nmpk mcm biasa je.. X la sedap mana.. Hihihih :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Alia mcm Mia dalam Adamaya..?

Salam....

Smlm mr hubby telah ke ATM bersama lil Alia when suddenly he overheard one girl at his back saying :

'eh, macam mia dalam Adamaya la!'

And to mr hubby's surprise, she was referring to Alia!

Hihihi ;)

Ada iras ke...?

hihihii... gambar diambil dari google...
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Baby bocor!

Salam....

ok. Lupa. Alia dah bukan baby la..

then the title should be Toddler Bocor!

hihihihi...

Alia sekarang ni kerapnya bocor...

maybe sebab dia consume susu banyak sangat kot..

biasanya sebelum tidur 2 botol of 12 oz akan habis!

sebelum tidur biasanya pakaikan Huggies XL.. tapi nampak gayanya macam kena cari something else lah..

Sebabnya Alia tidur tak tetap.. kejap2 mengiring.. kejap2 meniarap..

bila dia meniarap sometimes tu sebabnya bocor.. sebab padding di bahagian depan tu tak setebal di bahagian belakang pampers, kan?

Anyway, rasa macam nak cari ini la...

ataupun just a few days ago, saya pi Wangsa Walk, ada kedai jual bedsheet untuk budak2... tapi saya tengok material dia macam bukan kain...

macam plastik / getah je..

So, maybe yang itu sesuai untuk Alia kot.. hihihi :)

U all ada cadangan lain...?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Pameran Dinos Alive! dan Program Kids Rule!

Salam...

Well, ke mana hala tuju anda sempena cuti sekolah ini...?

Saya ada dengar2 ramai bercuti-cuti satu malaysia! :)

alangkah bestnya....

tak pa la, oleh kerana daku sudah hampir nak bersalin, so better duduk diam2 saja.. hihihi

anyway, kalau anda bercadang nak berjalan-jalan sekitar KL, meh saya cadangkan Pusat Sains Negara! :)

Sempena cuti sekolah ini kami ada menganjurkan pameran bertema yang dibawa dari luar negara, iaitu DINOS ALIVE!

Pameran ini sudah pun bermula pada 1 Disember lagi.. dan akan berakhir pada hujung bulan Mei..

Caj masuk untuk pameran ini adalah RM10 (dewasa) dan RM5 (kanak2)..

For more info di Facebook, please click here... or here.. (atau ke website PSN pun ada..)

Dinosaur semua besar2, sebab mereka buat life-size dinosaur! tapi ada sound efek dan gerak2 sikit la.. :)

lagi satu, PSN ada menganjurkan Program Kids Rule!
yang ini belum bermula lagi.. tapi ada berbagai-bagai aktiviti dan workshop yang anda boleh enrol... *boleh click on the picture to enlarge....*

yang ini dikendalikan oleh PSN, so ia adalah PERCUMA :)

Oh ya, just nak bagitahu, kemasukan ke PSN adalah PERCUMA... cuma kalau nak masuk Dinos Alive saja baru kena bayar... :)

Ok la, sekian sahaja update dari PSN...

See you Soon! :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Pencarian set lepas bersalin....

Salam semua....

Saya rasa time dah dekat.. What is more, they said that second child usually earlier than the due date..

Anyway, saya tgh mncari set lepas bersalin. My sis rekemen aleesa.. Ok kot.. Masa alia dulu, saya beli asing2 di kedai jamu..

Anyway, feel free to suggest ya.. :) thanks BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Happy Birthday, Alia!

Salam...

Happy Birthday, My Alia! :)

Dah 3 tahun dah yer.... :D

Alhamdulillah... So far Alia dah banyak cakap.. word yang dia paling suka ialah :

"Alamak!" , "Apesal..?" dan "Lepas tu..?"

Well, sometimes bila nak distract dia, kita kena la 'bercerita' dengan dia..

lepas tu nanti dia tanya "Lepas tu..?"

kita pun goreng la..

"Lepas tu..?"

Sampai la dekat 15 minit atau 30 minit punya penceritaan...

so, bedtime story mmg OUT!

Anyway, insya allah buat sambutan kecil-kecilan je.. setakat potong kek dengan family :)

:)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Program cuti sekolah di Pusat Sains Negara - Thinking Machine!!!!

Salam.. Just nak war-warkan yang Pusat Sains Negara sedang menganjurkan program bertema pada musim cuti sekolah ini.. Buat masa ini program yang sedang berlangsung adalah Thinking Machine dan Science, Sound and Music.. Untuk post ini saya akan cerita on thinking machine :) (sebab saya in charge.. Hihii)

Thinking machine (TM) adalah program menjurus pada ict, dunia pengkomputeran, animasi, dan dunia cyber. Antara aktiviti yang ditawarkan adalah Let's Animate!, Let's Compose!, Let'sBlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop Go, Robot!, Cybersafe Activities, Robotic Dugong, dan banyak lagi! :)
let's take a look at some of the photos :)

so, apa lagi.. Jom ke PSN! :)

Oh.. Ais Krim!

Salam...

Cantik kan ais krim ni...?


Dah la warna warni.. sedap pulak tu! hihihi :)

anyway, tension la jadi orang diabetic nih...

itu tak leh makan... ini tak leh makan...

air gas mmg dah lama tak sentuh..

ais krim jarang-jarang... (hehe.. tak leh tahan la...)

pisang goreng memang tak makan dah...

hmm...

sometimes rasa macam "cepat la bersalin.. cepat2 habiskan pantang 2 bulan, lepas tu, boleh ENJOY!" hahahahaah...

Anyway, selamat pagi Jumaat semua! :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Hari Raya AidilAdha - apa makanan kegemaran anda?

Salam....

First of all, memandangkan esok kita akan menyambut Hari Raya Aidil Adha, saya ingin mengucapkan semua (ada ke..?) pembaca blog My-Alia.com Selamat Hari Raya Aidil Adha! :)

oh ya, biasanya pagi raya kita akan dijamu (dijamu la, sebab kita balik kampung, so mak akan memasak juadah di pagi raya :) hehehe) oleh pelbagai hidangan dan makanan.

ada sesetengah orang masak lontong...

nasi impit...

lemang..

ketupat...?

so apa masakan/makanan kegemaran anda di pagi raya...? :)

yum.. yum.. sedapnya!

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Jom puasa esok!!!!!

Salam... Esok tak silap adalah sunat puasa.. Sunat Arafah (tak silap la..)

So, mari kita sama2 puasa Esok!!!!!!! :) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Selsema dan hidung tersumbat : apa perlu dilakukan..?

Salam...

Ye, itulah yang saya alami dua tiga menjak ini..

itu yang blog ini pun dah mula bersawang sana sini..

saya dilanda selsema dua tiga hari kebelakangan ini (maybe due to PSN sedang alami a few major construction inside the building.. so kalau dah hari-hari menghirup udara berdebu, so tu yang selsema tu.. )

and then, kalau tak selsema, then i'll be having blocked nose. aduhai.. cabaran betul!

tapi disebabkan next week ada Program Bertema Thinking Machine, saya just ignore saja these small hickups.

Oh ya, berbalik pada topik "Selsema dan hidung tersumbat : apa perlu dilakukan?"..

dulu (a few months ago ketika saya mengalami masalah yang sama) saya telah ke farmasi..

dan cari Nasal Drop.

ada banyak jenis.. pilih je yang mana berkenan di hati.. :)

itu kalau siang la (di mana anda tak boleh baring/tidur dll)

tapi kalau malam, anda boleh pakai Nasal Strip (apa tah nama brand tu..) Breath Right! ha!! yang ada Eizlan dalam iklan dia tu.. :)

tapi yang strip tu saya tak pernah cuba lagi.. en suami pernah la sekali. dia kata berkesan..

so itu sajalah info pada pagi Jumaat ini :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

iPhone Digi vs iPhone Maxis

Salam.....

Merujuk pada entry terdahulu bertajuk Misi Mencari iPhone4, saya baru terperasan kakak saya ada meninggalkan komen di entry tersebut...

erm.. katanya rakan sekerjanya ada membeli iphone 4, tapi tak boleh guna sebab tiada 3G.. kasihan..


Sebenarnya, seperti yang saya sudah cerita dengan panjang lebar di entry Misi Mencari iPhone4, ada 2 syarikat telekomunikasi yang menawarkan phone ini dan line.

Maxis sudah lama sold out.

Digi yang available hanyalah 32 GB (dan running out very fast!).

So, mengapa Maxis terlebih dahulu sold out? Sebenarnya Maxis seperti yang kita sedia maklum mempunyai coverage yang luas.

that's why walaupun rate/plan yang ditawarkan oleh Maxis agak mahal, ia masih menjadi rebutan orang ramai.

Kenapa saya ambil Digi?

Sebab 1 : itu je yang saya mampu :)

Sebab 2 : Digi punya line di area KL ni not bad. So saya rasa boleh la, kalau nak beli Digi punya line.

tentang rakan kakak saya tadi tu, saya agak bersimpati juga kerana line Digi tak 'kuat' di area tersebut. Nevertheless, beliau masih boleh menggunakan Wi-Fi (especially area yang ada Wi-Fi FREE) :)

Sekian dahulu coretan buat pagi ini :) Wassalam

*pic from google*


Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Aktiviti pada hujung minggu

Salam...
Biasanya pada hujung minggu anda suka / selalu buat apa...?

kami yang sememangnya salah satu agenda wajib (iaitu ke rumah Wan dan Atuk), biasanya akan ke Taman Tasik Titiwangsa pada pagi Ahad.

Wan nak berjalan pelan2...

sementara itu, ibu, ayah dan alia akan memberi ikan makan! :)

biasanya kami akan bawa bersama roti Gardenia yang dah expired..

(masalahnya bila suruh campak roti ke kolam, sometimes alia akan makan roti tu! Lapar, katanya....)

anyway, gambar ikan tak ada la pulak...

gambar alia ada lah!

Tada!

aksi sebelum membaling cebisan koko krunch ke dalam kolam...

ye, sometimes kalau roti dah habis, apa saja makanan yang ada di rumah tu pun boleh dijadikan makanan pada ikan.... :)

apa pula aktiviti hujung minggu anda...?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Misi mencari iPhone4

Salam....

Yes, Seperti yang anda sedia maklum (sebab saya dah selalu sangat war-warkan di FB), saya mempunyai satu misi, iaitu membeli iPhone4.

Saya dimaklumkan untuk menggunakan phone tersebut, kita perlu membelinya sekali dengan line.

so syarikat telekomunikasi yang menawarkan iphone + line adalah Digi dan Maxis..

Saya memang seorang pengguna tegar Maxis.

Namun, plan yang ditawarkan agak mahal (bagi saya).. sebagai contoh, penggunaan internet sekiranya melebihi had, akan dicaj.

So i turn to Digi.

First day dalam pencarian, kami ke Low yatt (kami tu : Saya, En. Suami dan Alia) :)

Saya ada ternampak iklan ini...


So, saya beranggapan dengan hanya RM58 sebulan (saya assume ia adalah Easy Payment / Installment) saya dah boleh beli..

Rupanya tekaan saya meleset..

untuk memiliki phone ini ada 2 cara:

-bayar terus cash/credit card
-bayar secara ansuran (installment)

Saya mula-mula berhajat nak ambil installment saja. dia panggil Easy Payment Plan.

Tiap-tiap bulan hanya perlu bayar dalam RM seratus lebih.. dan ada dua choice, sama ada nak bayar 2 tahun atau 3 tahun.. seratus lebih tu adalah harga phone termasuk line tiap2 bulan.

Tapi in the long run, sebenarnya kita bayar berkali-kali ganda.

Tak silap saya, hari tu saya berkenan 16GB, installment tiap2 bulan RM 153.24 (untuk 24 bulan) dan RM102.16 (untuk 36 bulan)..

*sila refer to this page ya..**

tapi, bila tengok jumlah yang dibayar, tak silap ia adalah 3 ribu lebih. (hampir ke 4 ribu juga lah).

And then, satu yang tak bestnya, walaupun tiap2 bulan bayar seratus lebih saja, tapi once dia nak swipe kad kredit, dia nak swipe 4 ribu terus. aiseh..

that made us balik rumah and rethink.

so, saya kata pada en hubby, baik beli phone pakai kad / cash, and tiap2 bulan bayar je bil.

kami ambil plan iDigi88. buat masa sekarang ini, promotion selama 2 tahun, tiap2 bulan hanya perlu bayar RM63. Kalau autobilling (tak silap, bayar pakai kad kredit) hanya RM58 saja.

Tapi lepas 2 tahun, rm63 tu akan jadi rm88.

So kelmarin kami pun mulalah mencari iPhone idamanku...

dah siap print all the Digi Centre yang ada jual phone ni..

1st stop : kami ke Digital Mall.

can u believe, that iPhone 4 dah HABIS STOK! (both, yang 16 GB dan juga 32GB!)

ok, so kami ke Low Yatt pula..

unfortunately, parking tiada!

then, kami ke KL Sentral pula.

Pun dah habis!

last sekali, kami ke Solaris Mont Kiara..

Memang tawakkal giler. rasanya kalau dah habis, memang balik rumah la jawabnya :D

Nasib baik ada lagi.. tapi yg 32 GB la.. yg 16 GB dah habis hari Jumaat lepas lagi..

anyway, itulah cerita saya bertajuk Misi mencari iPhone 4 :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Sindrom "Malas Blogging" : Punca dan cara atasi

Salam...

Hari ini adalah salah satu hari yang agak 'senggang' bagi saya.

Sedang saya jenguk menjenguk blog teman-teman, saya baru terperasan sesuatu fakta yang agak memeranjatkan!...

Sepanjang bulan Oktober ini, saya hanya berupaya meng-update blog saya sebanyak 9 kali sahaja!!!!! aiseh...

itu adalah satu rekod yang tak berapa cantik (sekiranya anda seorang yang mementingkan Page Rank dan lain2).

anyway, saya blame pada hormon pregnancy yang macam roller coaster dan juga "Sindrom Malas Blogging".

Mari kita tengok apa punca-puncanya:

1. Kerja hakiki berlambak-lambak

(ye, bagi orang yang makan gaji macam saya, berharap pada 'waktu senggang' untuk update blog, so bila kerja hakiki menimbun, datanglah sindrom itu.... automatik rasa macam malas nak update.. nak update tapi tak ada idea dan sebagainya)

2. Masalah (peribadi / keluarga / kerja etc)

Oh. biasalah, bila dilanda masalah, tak kiralah masalah peribadi / keluarga / kerja, biasanya seseorang (macam saya) tak suka sangat share di blog / facebook. so jalan terbaik ialah cool down sorang-sorang.. tapi bila dah ada masalah, sudah tentu nak update blog pun jadi buntu, ye tak..? sebab emosi tak berapa stabil.. hihihih

3. Tak ada idea

Sebenarnya idea ada di mana-mana, cuma antara kita nak treat as satu 'benda interesting to be shared with blogger friends' ataupun tidak.. ye tak? :)

ok, tu antara punca-punca sindrom malas blogging. mari kita tengok macam mana nak atasi dari berlaku...

1. selalu ingat apa tujuan blogging

yang ini saya selalu lupa. bila dah malas update, tak ada inisiatif pula tu! tapi bila tengok page rank duk tang tu je... and then visitors pun macam ada tak ada je, barulah terasa macam 'nak pulang ke pangkal jalan'.. hehehe...

2. motivasi dari teman/rakan seperjuangan

ok, yang ini pun helps juga. biasanya the other half yang banyak memberi dorongan dan sokongan di balik dunia siber ini... member blogging pun ada juga yang memberi suntikan semangat :)

3. jangan stress sangat

yes. selalu take things easy.. kalau stress, macam mana nak dapat idea yang menarik untuk blogging, ye tak..? :)

and last but not least....

ENJOY!

ye, dalam hidup ini, apa saja yang kita buat, kita harus enjoy! barulah apa yang kita hasilkan itu bermakna :)

Wassalam

**ada nak tambah...? :)


*pic googled*

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Restoran Ani Sup Utara sedapkah?

Salam.....

Nampaknya akan ada satu cawangan Restoran Ani Sup Utara di area Saujana Utama ni :)

erm.. anda biasa makan ke di restoran ini...?
saya sebenarnya pernah sekali je makan di restoran ini...

time tu dalam perjalanan nak menghantar adinda bongsu ke UKM..

so kami singgah la di Ani Sup Utara cawangan Bangi...

well, memang banyak sup!

soto ada, mee sup ada, mee hoon sup ada... dll

tapi kami makan nasi ayam..

sedap juga la.. :)

~Alia dengan Acu di Restoran Ani Sup Utara~

anyway, sekian sahaja review Restoran Ani Sup Utara...

ada sesiapa nak minta saya review restoran mereka pula..? ahahahah :)

**gambar menu Ani Sup Utara diambil dari sini...

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Bilakah waktunya bersalin...?


Salam...

nak tanya ni...

u all percaya ke pada EDD (Due date...?)

erm.. bagi orang yang dah a few times melahirkan anak, sure dah dapat agak, bila time nak bersalin, kan...?
macam saya, walaupun baru menginjak 7 bulan, tapi dah mula rasa "berat" tummy tu....

and then macam baby dah mula mencari jalan keluar...

(eiii... seram, kan..?)

anyway, lagi seram sebab persiapan satu hapa pun tak buat lagi.. heheheh...

so, macam mana anda tahu bila time anda nak bersalin...?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Antara anak pertama dan anak kedua...

Salam...

Kadang2 bila duduk sorang-sorang, saya selalu terfikir...

Apa bezanya time preggy kali pertama dan kali ini...

Well, sebenarnya banyak bezanya!

dari segi pemakanan... (now that i'm diabetic, menu pun dah berubah giler!)

dari segi waktu rehat.. (tak berapa rehat sangat, sebab penat melayan alia.. hahaha)

and then time preggy Alia tu saya sibuk je subscribe newsletter dengan Baby Center dan a few websites on pregnancy ni... setiap minggu dia akan maklumkan kat kita baby dah besar mana.. apa development dia dll :)
sekarang...?
malas lah... tak kuasa memenuhkan inbox..
hihihihi :)
anyway, i just hope for the best.... semoga selamat bersalin... amin...
**tapi yang SAMA antara preggy pertama dan kedua ialah.... saya mengidam gadget!
Handphone to be exact! time preggy Alia, siap rembat N95 yang baru je ada di pasaran, harga dia RM2,500 :)
Sekarang ini, mengidam iPhone 4 pula... ahahahahah :)

~saya dan kaum kerabat..... ~

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Special Science Day @ PSN

Salam...

Ye. saya sangat blank.. dan sangat penat.. (oh.. kenapa penat ya..? rasanya kerja di ofis tak lah teruk sangat... maybe di rumah teruk dibuli oleh Alia.. ahahahah)

Anyway, this week PSN is having Special Science Day Programme..

it is a programme for the disable children, slow learners, orphans and OKU children.

Sangat menarik dan meriah, beb!

(oh.. nak upload gambar tak boleh la pula, sebab Blogger tengah maintenance.. huhu)

anyway, antara aktiviti lined up :
-Science Show
-Hot Air Balloon
-Rocket Launcher
dan pertandingan Bowling :)

Sekian sahaja update untuk kali ini :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Ibu-ibu mengandung tidak suka make up?

Salam...

Saya perasan kalau time saya pergi check up (sama ada di Klinik Tanglin ataupun di HKL), raaamaaaai ibu mengandung yang.....

TAK ber-MAKE UP!

sungguh!

adakah time preggy ini mereka alah pada bau(?) compact powder/toner etc...?

ataupun mereka malas nak make up...?

ataupun mereka memang suka natural look?

ataupun mereka rasa "ala... tak payah make up, saya dah cun dah!" ?

hehehehe..... ada 1001 alasan kan..?

tapi saya pula, preggy kali ini sangat lah suka make up!

masalahnya saya bukannya reti pun nak ber-make up!

tapi there's an urge to do so.

ahahah...

blame it on the hormone... ;)

so, anda macam mana...? time preggy suka ber-make up atau tidak?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Terjumpa budak dalam stor!

Salam....

Semalam saya bukak lampu "bilik stor" (aka bilik orang gaji) yang mana kami tempatkan few stuffs yang Alia dah tak pakai...

i went to dapur kejap..
and then, bila masuk semula ke dalam bilik stor, i found THIS!

ahahahah...

ada budak dalam stor la! :)

seronok sungguh dia duduk dalam car seat tu...

(i can't imagine nanti bila adik Alia dah keluar, sure dia berebut nak duduk di car seat ni... hahahah....)

aduhai, anakku... ;)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Mana lagi best..? Kerja di kampung ke di bandar..?

Salam....

Sangat letih, kan setiap pagi terpaksa mengharungi jem...

terpaksa keluar seawal pukul 6.25 pagi semata-mata nak beat the jam..

(nasib baik ada driver, bolehla tidur sepanjang perjalanan ke ofis! ahahahah)
anyway, i guess those are the things you have to endure, like it or not.. (melainkan anda kerja sendiri la... ahaha)

di kala ini terasa macam nak kerja di kampung je...

boleh keluar ofis pukul 7.30 pagi...

restoran pun murah2....

tak da trafik jem sangat (sebab orang kampung kebanyakannya kerja di bendang/ladang getah/kebun kelapa sawit etc)

*sigh*...

So, marilah kita kerja di luar bandar! ahahahahaha :D

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Hidupku hambar...

Salam...

ye la... hidupku kini hambar....

sejak di diagnose sebagai seorang yg menghidapi DIABETIC PREGNANCY SYNDROME,

daku kini ala-ala seorang yang diabetic..

tak boleh makan banyak2 kanji...

tak boleh makan manis2...

kalau org offer goreng pisang, hanya boleh tengok sajalah!

oh.. duniaku tak ceria lagi.. huhu :(

macam gambar ini.. hitam putih saja... (nasib baik yang kat tengah2 tu hensem.. ahaks.. oh ya, kalau2 la kenan, dapatlah daku anak sehensem Sheikh Muszaphar.. Amin! hahahahahah)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Apakah perkara yang paling penting yang perlu anda bawa ke pregnancy check up di Klinik Kerajaan?

Salam...

Setelah sekian lama menjadi pengunjung setia klinik kerajaan,

saya rasa saya dapat simpulkan...

ada SATU benda yang sangat penting.. dan kalau tak ada, u'll feel empty.. (chewah!)

nak tahu apa dia....?

jeng.. jeng.. jeng...

.

.

.

.

BAHAN BACAAN!

yes, kadang2 di klinik tu ada disediakan few magazines, but lama-lama nanti u'll get bored.. sebab majalah pun dah koyak rabak..

better if you bring something..

your own majalah ke..

atau novel ke..

macam semalam, saya bawa buku Kembara ke Angkasa (written by our Angkasawan).. Habis few chapters! ahahahah...

So today ada appointment di HKL pula.. so kena bawa buku yang lagi tebal! ahahah....

tengah duk mempertimbangkan nak bawa antara Reader's Digest dengan Breaking Dawn.. mana best..? :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Gambar raya yang sudah basi...

Salam...

Ya la. saya baru teringat tak upload gambar raya lagi.. hehehehe...
So bila check balik, ada la a few pictures...
tak sempat la nak edit.. so kalau background macam x cun je, u know why la kan..
Venue: Rumah Atuk dan Wan Alia..
ada 2 scene.
satu scene ialah malam raya...
stand by, kot-kot orang datang rumah untuk takbir raya..
last-last rupanya mereka datang dekat pukul 11 malam, so kami pun masuk tidur je lah.. ahahah..
2nd scene,
ini pagi raya! :)
sila perhatikan anak dara saya yang pakai spek hitam itu... heheh...
Sekian sahaja gambar raya yang sudah basi....

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)