Pages

Search This Blog

Apa nak buat sekiranya anak anda suka membuat "adegan" di pasaraya membeli belah

salam...

Biasa tak pergi pasaraya membeli belah, and then anda terdengar bunyi budak menangis-nangis!

tengok-tengok budak itu sedang membuat "adegan" atau "scene" atau dalam erti kata lain, "sedang tunjuk perasaan", sebab ibu / ayah dia tidak mahu membelikannya apa yang dipinta...?

Well, kami perasan Alia pun dah mula nak jadi seperti budak itu.

Contoh paling senang adalah bila kami ke Central Mart..

And then lalu di tempat Kinderjoy..

Terus dia kata "Nak!! Nak!!! Chun!!"

(well, alia panggil Kinderjoy "Chun!".. agaknya dia nak sebut "Joy" la kot)

lepas tu... terpaksa la bagi.. (aka beli...) kalau tak, dia akan menangis..

Yang tensionnya ialah,

satu, dia menangis dan terguling2 atas lantai

dua, dia bukannya nak makan sangat Joy dia tu.. and mainan Joy tu, sometimes dia buang je!

So, baik tak payah beli langsung... ye tak..?

Kami ada invent satu cara, tak tahulah berkesan pada anak anda atau tidak..

bila kami melalui kawasan Kinderjoy itu,

kami akan bagi Alia satu distraction.

macam bagi dia toleh ke arah lain ke..

Bagi dia pegang biskut ke.. and then cuba berborak pasal biskut ke..

Alhamdulillah, so far dah dua atau tiga kali buat begini,

jadi!





:)





Selamat poket ibu dia...


~alia... masa dia tengah good mood~

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.

9 comments:

kakngah said...

aku cukup xbekenan ngn kinderjoy tu. harga tak berpadanan ngn bende...

Zuhaini said...

kak ngah:
yup. sangat mahal.. padahal kalau makan, kejap je dah habis! huhu :(

ABH said...

saya paling takut dgn adegan ituuuuu...pernah anak buah berguling2 kt lantai PKNS huhuhu...horror!!!

zailamohamad said...

Samerlah dengan Haziq & Ameera, kalau ke pasaraya time nak bayar tu, nampak aje dengan gula2 so terpaksalah beli satu sorang yg sama sebab xnak diorang bergaduh berebut gula2 tu..huhuhu..btw, nice idea tu;)

Zu, Zaila ada buat contest dekat blog zaila..ada masa joinlah ya, kalau tak nak join pun promote kat blog Zu pon ok juga, ahaks;)

Nurhayati said...

wah alia tak dapat guling2 yer..
buat masa ni zara blom lagi camtu hhihih harap2 tak la..

Zuhaini said...

ABH:
oh.. memang horror! kita tengok pun jadi takut.. segan pun ada.. hahah :)

zaila:
hehe.. silalah cuba.. :)
ok, insya allah..

nurhayati:
oh.. baiknya zara.. harap-harap la.. saya pun dulu ingat alia bukan macam tu.. tapi bila dia makin membesar, makin banyak akal! huhu :(

lin muhamad said...

risaunya..sara tak pandai la lagi nk minta itu ini..taktaula nanti cmne pulak..

lin muhamad last's post..#kamu mudah tergoda tak dengan.....

salzahari said...

it's a tantrum..yes, distract them is one of the option.nasib Aliah saya x reti meminta2 kalau di kedai! habih2 dia mtk yg dia biasa mkn spt tiger,chipsmore,roti,Dutch Lady kotak! so cukai2 yg sedikit dan considered 'berkhasiat' tu leh la pejam mata bg jugak!

Zuhaini said...

lin muhamad:
oh.. tu lah.. kalau dia x pandai mintak x pe.. kalau dah pandai, tu yg payah tu! hihi...

salzahari:
oh.. bagusnya aliah! alia saya, bukan itu yang dia nampak.. dia nampak gula-gula lah.. dan entah apa jajan, yang x berkhasiat tu lah yg dia nak.. huhu :(

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)