Pages

Search This Blog

Bagaimana hendak mententeramkan diri anda ketika sedang bengang dengan anak kecil

salam...

wah.. lately saya banyak tulis entry in Malay ya! (and kalau u all perasan, tajuknya sangat la panjang! berjela-jela!)

anyway, in english, how to calm yourself when you are angry with your toddlers?

sebenarnya banyak cara.

Dan believe me, kekerasan bukanlah jalan penyelesaiannya.

Saya tahu, para ibu sekelian sangat penyabar dan penyayang, kan?

I'm talking of those dads yang sanggup memukul anak, merotan, dan sampai tahap mencubit etc!

sangat kasihan kan..? nak pulak anak tu masih kecil lagi.. macam dalam 2 tahun.. macam besar Alia tu.. mana lah faham "jangan sepahkan rumah, ye..."


Anyway, back to the topic, how to avoid using violent when dealing with situations like that?

these are all the steps that i always do..

Sometimes jadi, sometimes they backfired.

So, kalau x jadi, the last resort is solat..

so here's my list..

-pergi dapur.. cari makanan.. for me, if i eat, ALia will come over and ask for some of it.. secara tak langsung, terus jadi x marah.. :)

-Kalau makanan tak ada, then kena masak lah. Usually masak yang simple2 je.. macam fries ke.. chicken meatball ke.. :)

-pergi dapur, buat la apa yang patut. basuh pinggan ke... kemas dapur ke.. anything! as long as i was distracted.

-pergi bilik orang gaji, lipat baju.. sambil dengar to songs on my N95. :) nice huh? biasanya Alia akan join "melipat" sama-sama la.. ahaha..

-buka channel kartun.. Disney Channel ke.. Playhouse Disney ke.. kalau saya bernasib baik, ada la cerita Handy Manny.. :) saya sangat suka cerita tu! layan.... :)

-buka channel 701 atau 702.. kalau bernasib baik, ada la cerita CSI : Vegas.. oh.. grissom sangat hensem! :D

-tu je kot...

biasanya kalau saya buat salah satu di atas, sure saya cool down.. :)

anda pula bagaimana...?

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)