Pages

Search This Blog

Bagaimana hendak merangsang anak anda supaya kuat makan

salam...

Saya dah lama nak buat entry ini, tapi asyik lupa saja.

So, tajuk entry tengah hari ini adalah bagaimana merangsang anak anda supaya kuat makan?

Kenapa nak anak anda kuat makan? sebabnya, pada umur yang terlalu muda, mereka perlukan zat dan khasiat yang cukup supaya boleh bermain dan pada masa yang sama minda mereka boleh berkembang..

Anyway, kami dulu pernah mengalami satu masa di mana Alia tidak mahu atau kurang makan. So, kami pun mengambil inisiatif memberikan Alia makan Appeton (with lysine)..

Time alia masih peringkat "baby", kami berikannya Appeton yang dalam bentuk drops tu.. (infant drops namanya)..

And baru-baru ini kami berikannya ini:
(atas nasihat doktor sebenarnya..)

so, Alia memang suka la..

and dia makan berganda-ganda!

asyik nak makan saja...

Tengok ini, gambar weekend lepas.
(nampak tak pipi dia makin tembam...? Atuk dia kata macam epal!) ahaha...

ok lah, selamat mencuba!

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.

13 comments:

izzahazfar said...

kak...anak zah nak masuk 12 bulan...boleh ke bg yg drop tu..?kat farmasi ye nak cari...

onniey84 said...

wahh good info...patut cuba ni..thanks,,

Zuhaini said...

izzahazfar:
oh.. boleh.. yang drop tu mmg untuk 1 tahun ke bawah.. di farmasi ada banyak.. cuba tgk belah vitamin, appeton.. sure ada.. infant drop namanya!

onniey84:
tq.. sila lah cuba.. :)

Siti @ nurie said...

samaleh ngan mia...minggu lpas gi check up, doc soh beli ni gak...sbb berat dia dah 3 bulan x naik2,,

Zuhaini said...

Siti:
oh ya ka..? hmm.. tu lah.. doktor mmg akan rekemen ini.. hihi.. :) so.. dah start beri lom..?

Anonymous said...

ery mmg sgt suka makan. berbeza dgn abg ac.. kn mama suapkan ;)

My Little Princess said...

boleh try bagi makan ni...
sbb saya try bagi court emulsion n pharmaton vitamin...
baru seminggu bagi makan...
tp macam tak ada perubahan pun...
kena tukar ni..
tq 4 ur advise

Siti @ nurie said...

belum pun..hik hik..nak abiskan dulu vitamin yg ada ni..maybe nexk week baru start...rugi tu buang je..ha ha ha

Zuhaini said...

honeylanz:
oh.. gitu.. Alia kita bagi sebijik, dia nak 2 bijik.. haha.. suka benar!

My Little Princess:
oh.. Scott Emulsin kami bagi jugak, tapi more to prevent her from getting cold.
this one nampaknya mmg bagi good result! :)

Siti:
oh ok.. sayang la pulak kan..? x pa la.. lepas habis tu lah.. :)

L@n@ said...

oho.. kalau yg nih bg si nurul .. mcm gula2 pulak dia nak makan..

jom bace jom

Zuhaini said...

L@N@:
ahaha.. sama la ngan alia.. nak nak lagi satu tu, yang Scott Emulsion, yang dalam bentuk pastil tu.. ahahah :) pantang dapat pegang botol! :)

mama danial and eva said...

danial makan ni juga dulu..tak ada beza pun, dia gemuk sikit bila balik rumah ninda atau rumah ibu ida...ibu masak tak sedapkah? atau sebab ibu tak masak? kah kah kah

Zuhaini said...

mama danial:
ahaha.. tu susah jawab tu.. :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)