Pages

Search This Blog

Bilakah masa untuk mengajar anak kecil berbahasa Inggeris?

salam...

Saya ada satu persoalan.

Now that little alia is 2 years old, she's now sedang cuba untuk 'bercakap'. Currently she understands us, and she can reply us back (in Malay, that is).

but when is the time to teach her english?


-just an illustration-

Someone told me that now is too early, she's eventually be confuse!

so.. saya pun tak tahu la..

but sekarang ni alia dah pandai mengira 1-10 in malay n in english.. :) sekarang tengah nak ajar ABC dan sedang cuba cari flash cards kot2 boleh ajar alia mengeja pula..

and sedang cuba nak ajar alia mewarna.. so sedang cuba cari coloring book n color pencils.. :)

so, balik kepada soalan saya:

bilakah masa terbaik untuk mengajar alia berbahasa inggeris...?

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.

10 comments:

Hanz said...

Oh Zu, there's never too early to start foreign language to any child, you can start as early as inside the womb. Reading English book during your pregnancy is a good start. Later on at 4 months above, you ctart expose them to English VCD, be sure look at the recommended age of that VCD and limit it 5 to 10 minutes only.

Believe me, baby won't get confuse. Remember they said, our child is like kain putih? Like a canvas. You 'draw' on it up to what u want it to be.

At this age, conversation, song listening, VCD & books is the best tools to teach them.

For more guides, do hop-on to my chatterbox & look under baby & toddler category & Early Childhood Education as well..

Zuhaini said...

Hanz:
oh... penjelasan yang panjang lebar! I will! tq very much ya! :)

Jade said...

siti, actually bila² pun u bleh start mengajar tapi kena slow² la... at least dia dpt absorb sikit².. so skrg saya pun dh start english program kat dia...drpd tak ajar ape² kan?? tu yg saya beli "Magic English" programme.. dia tgk cartun sambil belajar

Tirana said...

kak tirana start sebaik saja anak-anak dilahirkan. Bukannya susah pun, bercakap aje English dengan diorang.. Kak tirana divide those BM and BI between husband and myself. Husband guna BI 100% dengan anak-anak manakala Kak tirana banyak guna BM. They won't get confuse.

rizza said...

Salam,

adalah lebih baik diajar dua bahasa sekali gus.. serentak... macam yg kami dah buat semenjak Hassan kecil... jgn risau dia confuse ke apa.. kalau dari kecik kita ajar BM BI serentak lebih bagus... dan kedua2 ibu bapa buat benda yg sama.. [mak dan ayah nye ajar BM BI serentak..]

boleh le mula bila2..

iena hamdi said...

yer betul dgn semua pendapat di atas.. akk tak der pulak tetapkan umur brp dema buleh start belajar english, arab or etc...

releks ajer..cakap english dgn mereka.. atau mcm akak farid n fatihah mmg tengok cenel 613 tu so dr situ mrk belajar english..

selain dr situ betul la flash card dll tu turut membantu.. good luck yer

alia dah pandai cakap eh.. mia masih pelat tp dia faham apa kita cakap.. now dah start nak belajar counting tp tu la... bersepah2 no tu jadiknyer.. hehhehe

zailamohamad said...

Zu, Zaila pun takde letak target umur untuk anak2 belajar / diajar bahasa inggeris cuma sekarang ni perbanyakkan vocabulary mereka dengan memberitahu perkataan2 yang selalu mereka buat contohnya "sit", "stand up"..to be suprise anak2 zaila lagi faham instruction dalam BI rather than kalo suruh dalam malay..hahahaaa..

Nanak said...

my sis since preggy dah cakap BI ngan baby..lepas lahir je, my sis & BIL mmg cakap BI..balik rumah i, my mom cakap guna BM..sebelah BIL, cakap Kadazan and guess what? my nephew now is 7years old & cakap BI,BM & Kadazan dgn lancar sekali..:)..

Anonymous said...

sedang train ac n ery. sbb dorang reply in malay jugak..

~: UmmiNor:~ said...

zu,
like my kids memang dr kecik dah campur2 BI + BM..if BI my kids byk belajar dr chanel 613 Playhouse Disney tu...you name it...Thomas & Friends, mr clock, Mickey mouse etc...my kids cepat tangkap...kat umah my kids panggil ayahnye as English teacher and saya as Cikgu BM :D

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)