Pages

Search This Blog

Our first attempt to make Alia PACIFIER-LESS!

salam...

yup. Semalam was our FIRST attempt. Hopefully bertahan lah.

Kami saja x bagi ALia puting, ketika dia nak tidur..

tapi Alia sangat gelisah! (Ayah dia kata dia "ketagih".. huhu)

Ada la nangis2 sikit.. tapi in the end, tertidur juga anak dara sorang itu..

Macam mana anda pisahkan anak anda dengan puting...?

*saya tak cuba lagi letak nescaffe di puting dll (sebab alia bijak! nanti dia suruh kita "basuh" puting tu! hihihi)

anyway.. hopefully berjaya! amin..

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.

9 comments:

Anonymous said...

has dulu wat mcm ni.
sbb nmpk dia gelisah kan. tanya dia..mn puting? pg cari! so bila dia x jumpa.. dia dtg bgtau x de. so has ckp..ayok..puting dah ilang... ;)
trs puting -less sampai skrg!

Sweetlilcraft said...

ada yg ckp potong puting tu.hihi..saya takpernah cuba sbb amjad mmg tak hisap puting. tp mungkin zuai boleh cuba:)

Jade said...

emh.. x dpt nk bg idea pasal hal ni sbb smpi skrg airin masih dgn pacifier-nyer.. kalau la saya ckp hilang or "bebird" dah amik dia paksa saya pagi beli kt kedai.. so skrg saya cuba kurangkan puting pakai waktu tido saje.. pas tu sembunyikan.. hehehe.. ok la daripada melekat puting terus kan??

azzamoro said...

airyll ade banyak puting. dia takdela stick to satu puting je. mane2 je dia belasah. as for now i belum lg plan nak pisahkan dgn puting. mungkin umur 2 thn kot. i ade dgr celup dgn benda tak sedap mcm air kopi pahit ker untuk pisahkan dgn puting..

Hanz said...

Zu, my SIL method buat anak dia tak nak puting..dia gunting sikit hujung puting pastu dia letak sebelah ngan lipas mati...dia cakap kat anak dia, puting tu kena buang sebab lipas dah gigit..sebab anak dia geli lipas, terus taknak puting tu..sukses! dia tak mintak pun puting baru...

Intan @ mama ammar said...

zuhaini how r u? i hope u sihat la ye. ingat yg positif tu pregnancy rupanya something else ye? I used to live with someone yg kena tb. hantar dia buat treatment, injection semua and now dia dah sembuh. badan pun dah gemuk. hehe. i hope u get well soon.i

zailamohamad said...

Zaila pun samerlah, buat2 tak tahu especially bila dia nak tido..at first memang susah jugaklah tapi lame2 dengan sendiri diorang akan lupa..tapi except haziq, dia gantikan puting dia dengan jari..haaa..yang ni paling payah nak bagi dia berenti..asal nak tidur je hisap jari..macam2 cara dah kami cuba..

Nadiah Sidek said...

safiyyah automatik tak nak pacifier. ms umur dia brp bln ntah..bg dia puting, dia buangnya puting yg ada kat mulutnya tu. pastu takmo lgsg dh. senang keje. hehe. lgpun ms safiyyah kecik2 mmg tak biasakn dia dgn puting. kalau dia dh terlelap terus cabut puting dr mulut dia ;)

salzahari said...

sama..skrg dlm proses "ngempeng-less" kan my Aliah. seminggu dah,alhamdulillah reduce byk cuma kdg2 rindu,dia nak gak 'kiss2'. Kasik chancelah kalau gitu janji dia tak berlama2 di 'situ'... hehhee.

caranya: beri dia option lain. mcm utk budak BF, terpaksalah bagi FM sbb dia samakan BF tu dgn susu (BF for milk not just mengempeng) but somtimes they do 'miss' the attachment', so terpaksalah bagi dia peluk/ raba jgk. Takpalah, janji still objektif utama tercapai!

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)