Pages

Search This Blog

Penjagaan kereta yang mudah dan yang perlu anda tahu!

Salam...

Pagi tadi, on the way ke ofis, it was so dark, and berembun, so it was quite hard for us to see the road.

Saya, sebagai co-driver yang cemerlang, tariklah wiper punya batang (belakang stering tu) (eh, u all panggil apa ya? saya panggil "batang" je.. ahaha)

anyway, tiba-tiba...

"srottt... srottt..."

aik! air wiper dah habis!
aduhai... en suami yang hensem... kenapalah dikau tak selalu check keretamu ini...

Saya malas berleter, lagipun itu kereta beliau...

Tapi deep inside, saya teringat waktu saya belajar di KUSTEM (Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia), sekarang ini sudah ditukar nama kepada UMT ( Universiti Malaysia Terengganu).

**oops! warning! cerita "kenangan lama" macam ini agak panjang ya. harap maaf!

Waktu tu saya kena duduk di luar asrama. So, my bapak yang sangat bertimbangrasa itu telah memberi saya menggunakan kereta kancil mak saya, supaya

"senang nak ke kelas dan ke rumah sewa nanti"

yup. memang sangat senang...

tapi sebelum tu, bapak saya ajar :

-macam mana nak check minyak hitam..
pastikan ia berada antara Min dan Max. Kalau kurang, sila tambah.

-macam mana nak check air wiper

penting ini. kalau kurang, sila tambah je pakai air paip. and jangan lupa tambah sikit sabun (windscreen punya sabun)..

-macam mana nak check minyak klac (clutch)

oh, kancil itu adalah manual, so from time to time kena check, takut bocor ke, etc

dan yang last sekali adalah....

-macam mana nak check angin tayar

ini sangat penting! kalau angin kurang, takut bagi pressure berlebihan pada tayar, nanti makan minyak banyak... kalau terlebih pam pulak, nanti drive, kereta melambung-lambung.. so ala-ala je..

so, kesimpulannya, from that experience, saya sekarang dah tahu serba sedikit how to maintain a car... :)

u all pun kena tau juga ya!

*pics googled*

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.
Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)