Pages

Search This Blog

Saya nak beli sebuah DSLR tapi...

... saya nak beli sebuah DSLR tapi...

1. Saya tak tahu brand mana yang bagus. Canon ke...? Sony ke..? Olympus ke...?

2. Saya tak tahu model mana yang bagus untuk amatur macam saya ni.. (saya nak gambar terang, cantik, tapi senang handle!)

3. Saya punya tabungan tak cukup lagi... waaaaa!!!!! :(

so, tunggu dulu lah. In the meantime, saya kumpul review dulu.... hihi :)

*pic googled*

**entry yang di recycle... :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

20 comments:

♥Hernee Nazir♥ said...

my hubby wat survey..die kate better nikon..

Hanna said...

Just dgr review member2,diorg ckp best seller Nikon dan Canon.Ramai pro pakai dua brand tu.Sy just dgr je la,beli lom lg.Sama2 tgh kumpul duit ni,x cukup lg.Huhu.

zai kulim said...

zai guna Nikon..mmg ok....apapun servey dulu ok..

Zuhaini said...

hernee:
oh ya ka..? ok, noted.

hanna:
yup. ada dengar juga tu. tq ya! sama la kita! :) ayuh menabung!

zai:
oh Nikon. ok? senang tak nak guna..? wokeh. no prob. tq...

!Nt4N said...

brand recomanded is Canon, Sony n Nikon tp kalo nak yg murah n utk amatur better Sony A200 sbb harga dlm 1.5k je :) yg lain sume 3k ke atas..

ibuayu said...

samalah kita..ibuayu dah mengidam ni..duit je takde

zai kulim said...

NIKON mmg senang nak guna..tp kena selalu guna ler baru terror...
zai dah guna hampir 2tahun..zai punyer D40X time tu baru jer dilancar mmg mahal kit tp sekrg dah murah..

kalau sekrg nak beli baik beli NIKON D90 ker...baru best..

zai kulim said...

NIKON mmg senang nak guna..tp kena selalu guna ler baru terror...
zai dah guna hampir 2tahun..zai punyer D40X time tu baru jer dilancar mmg mahal kit tp sekrg dah murah..

kalau sekrg nak beli baik beli NIKON D90 ker...baru best..

aCu said...

tak yoh le beli bende x berpaedah kak oi~ simpan wat pegi umrah ja.

CatlinaFly said...
This comment has been removed by the author.
CatlinaFly said...

sy vote for nikon!nikon d60 user friendly! :) harga around 1.8k - 2k!

akihiko said...

nikon d60
d60 sesuai utk entry level

tp kalau budget kureng skit amek la sony A200
mmg murah

Mr.Chenta said...

canon nikon
canon nikon
canon nikon

ahhhhh :D
pedulikan semua tu

tanya orang canon
dia syorkan canon

tanya orang nikon
dia syorkan nikon

haha

lebey kurang je dua brand tu
dua2 ada kelebihan dan kelemahan sendiri

yang penting skrang
pergi kedai

pegang...
test shoot...
amek dua2
test...canon or nikon...

baru tau mana suka =)

tapi nasihat kita
better canon or nikon
sbb
dua2 lens dia byk2 sehingga lens 3rd party

kalau brand2 lain mcm sony,olympus tu...
susah nak dapat lens dia =)
satu kerugian di sana =)

jgn terkena sumpah fitnah orang kata canon tak baik,nikon tak baik
hahaha

dua2 terbaik sebenarnya =)

zailamohamad said...

Zaila rasa nikon

mama danial and eva said...

tak dapek nak nolong...ambo suko je dengan nokia 6600i slide 5 mpx hahahah...selamat shopping...:D

ME*L said...

Zu, saya prefer Canon, just both my bro-in laws pakai canon, so, boleh tukar lenses.... tapi, DSLR masih belum dalam genggaman... huhuhu.... sama2 cari duit ye? :)

Mommy Lyna said...

Zu jom join fotografi class kat 1SuperKids Club House April nanti. Barula berbaloi kamera mahal2. Pengajar: Adinang adik Saifulnang.

lailasani said...

encik suami saya pilih NIKON.. before ni guna CANON tp cinta dh beralih arah ke NIKON pulak.. cth2 gambar silalah ke sini...
http://crack-asidbase.fotopages.com/

Julia said...

hye kak,..cakap sal dslr...better nikon. maybe kalo tak kisah and nak besh..nikon D90...kalo tgah drop price dpt rm 2500...tp standard price rm 3200..

nak beli canon ok gak..tp canon byk pd action sport..if nikon byk pd lanskape n potrait(ssuai tgkp pic family makan angin)..heheh

ZAHIRAH IBRAHIM said...

i am nikon user. seriously u better buy canon 1100d and but some accessories. dont buy camera yang mahal, sebab accessories dia menyebabkan banyak wang dikeluarkan.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)