Pages

Search This Blog

Shell vs Petronas

salam...

Kami sekeluarga sememangnya penyokong tegar Petronas, mungkin sebab ada Real Rewards yang memungkinkan points-points ditukar kepada barang-barang.


Namun, lately mr hubby nampaknya lagi selesa memilih Shell berbanding Petronas.
-alasan beliau:

Ada pick up. Ya ka?

Tapi bila fikir2 balik, ada betulnya di situ.

Sebab, time saya sebelum berkahwin, saya menggunakan kereta Wira Automatik (yang dah dekat 8-10 tahun itu). So, memang lah pick up memang tak berapa ada. Kalau nak memotong, dari jauh lagi kena press minyak, baru lah tercapai cita-cita nak overtake kereta lain.

Naik bukit pun begitu juga, kalau dah tukar dari D ke L1, sometimes kena press minyak banyak-banyak barulah berjaya menaiki bukit (yang tak setinggi mana tu).

Anyway, saya pernah cuba Shell di Wira saya itu. Nampaknya memang ada sedikit 'peningkatan prestasi' di situ. hihi :)

so, saya tak tahu lah, benarkah Shell lebih POWER dari Petronas?

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Do you have something / product/ business that you want me to help you promoting it? Just fill in the "Contact Me" form at the bottom of this blog and the charge is : RM35.00 (for a post entry), and RM10.00 per month (for banner spot at the Sidebar). If you'd like to become our sponsor, please click
here. Thank you.

10 comments:

Anonymous said...

tak pasti..tp kete hb mmg guna shell..but mine guna esso-mobil..sbb tu yg terdekat ;)

Queenin Murni said...

hmm.. ntah la.. depends on kereta jugak kot. me n hubs pakai shell, bila sesekali terjumpa petronas, terasa gak cam pickup sikit.

(terbalik form ur case. hehe!)

Didi Nadhirah said...

ade gak org cakap camtu...tp tak tau la betul ke tak

Zuhaini said...

honeylanz:
oh.. gitu.. x pernah tukar-tukar minyak eh..? :)

queenin:
oh.. gitu ye..? hihi..

Didi:
ha.. tu la pasal! tapi tak tau lah betul ke idak! :)

saudah said...

petronas mmg dekat tapi still pilih shell sebab:
1) pick-up
2) lebih kilometer (sanngaaaaaaaat)
3) bonuslink ;)

Zuhaini said...

saudah:
oh.. mmg lebih pick up ya..?
-ehem, saya tgk, skarang di Shell ada promotion apatah, isi dalam rm30, leh menang hadiah mingguan dan bulanan sampai 100k. :)

saudah said...

yup, pickup lebih cepat. maknanya gear cepat tukar bila nak memotong. kalau petronas tu rasa berat aje mcm time dah dekat service. Even minyak hitam pun guna shell semi.

contest tu isi ajela, doa-doa menang.

Zuhaini said...

saudah:
oh. gitu.. saya dah lama x drive, en hubby yang drive. so saya punya pendapat tak valid sangat. hihi..

good luck ya! :)

Dayah said...

saya suka Petronas, husband suka Shell.. so keta dia mmg boh Shell, keta saya mg petronas, kalau dia bwk keta saya pun saya akan soh boh petronas. saya tak dpt membezakan pick-up ke tak sbb keta kami lain2 cc..

rizza said...

bergantung pada keadaan kereta gak.. dan minyak is minyak.. hehhe

kami hanya Petronas!!!!... at least apa2 dpt balik pada negara... kalau syarikat luar... kita bayar depa.. duit tu keluar tak de apa2 dpt pada negara..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)