Pages

Search This Blog

Bagaimana memiliki salah satu blog yang disukai ramai

Salam...

Actually "disukai ramai" tu agak subjektif sikit. Sebab manusia ni rambut sama hitam, hati lain-lain.

So, saya will just list all the criterias of those blogs that I like to visit, boleh? 1. Appearance

Saya suka blog yang simple, and nice. Tak perlu fancy sangat.. lagipun kadang2 bila 'terlebih' fancy, loading time jadi berat. So, instead of tunggu blog kita dibuka, they will just close it.

2. Loading time

Kalau boleh, loading time biarlah tidak terlalu lama. Macam My-Alia.com, i used to have a background picture at the back. Tapi memandangkan loading dia lambat sikit.. so i cancelled the idea.

Kalau u all nak check loading time your blog lama ke tidak, please visit here.

Loading time yang agak lama boleh juga disebabkan:

-background image

-terlalu banyak widgets

-terlalu besar header

etc

3. Content

Well, pernah dengar "Content is King"? betul, sebenarnya.. Tapi sebenarnya nak menarik orang ramai ke blog kita adalah dengan:

-tajuk yang best, menarik dan membuatkan orang tertanya-tanya and nak tahu lebih lanjut

-isi yang menarik, dan kalau boleh, ditambah dengan gambar-gambar (saya sangat fond dengan pictures!)

4. Comments

Jangan lupa reply comments. Sometimes anda selalu komoen " blog saya tak popular", "blog saya tak ada orang tinggal komen".. so, salah satu action yang anda boleh ambil ialah please make it a point to reply all the comments.

Saya pun kalau time saya bz sangat, selalu lupa reply komen... tapi terpaksa qada' juga la, macam mana cara sekalipun, sebab kasihan pada rakan-rakan dan tinggalkan jejak... :)

5. Blog hop

Last but not least. blog hopping. Ini lebih kepada macam mana nak tarik pelawak ke blog anda la. sebab dengan blog hopping, mereka juga akan kembali ke blog anda pula :)

Sekian dahulu tips yang tak seberapa ini.

Wassalam.
*pic googled*


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here.

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)