Pages

Search This Blog

Bagaimana memiliki salah satu blog yang disukai ramai

Salam...

Actually "disukai ramai" tu agak subjektif sikit. Sebab manusia ni rambut sama hitam, hati lain-lain.

So, saya will just list all the criterias of those blogs that I like to visit, boleh? 1. Appearance

Saya suka blog yang simple, and nice. Tak perlu fancy sangat.. lagipun kadang2 bila 'terlebih' fancy, loading time jadi berat. So, instead of tunggu blog kita dibuka, they will just close it.

2. Loading time

Kalau boleh, loading time biarlah tidak terlalu lama. Macam My-Alia.com, i used to have a background picture at the back. Tapi memandangkan loading dia lambat sikit.. so i cancelled the idea.

Kalau u all nak check loading time your blog lama ke tidak, please visit here.

Loading time yang agak lama boleh juga disebabkan:

-background image

-terlalu banyak widgets

-terlalu besar header

etc

3. Content

Well, pernah dengar "Content is King"? betul, sebenarnya.. Tapi sebenarnya nak menarik orang ramai ke blog kita adalah dengan:

-tajuk yang best, menarik dan membuatkan orang tertanya-tanya and nak tahu lebih lanjut

-isi yang menarik, dan kalau boleh, ditambah dengan gambar-gambar (saya sangat fond dengan pictures!)

4. Comments

Jangan lupa reply comments. Sometimes anda selalu komoen " blog saya tak popular", "blog saya tak ada orang tinggal komen".. so, salah satu action yang anda boleh ambil ialah please make it a point to reply all the comments.

Saya pun kalau time saya bz sangat, selalu lupa reply komen... tapi terpaksa qada' juga la, macam mana cara sekalipun, sebab kasihan pada rakan-rakan dan tinggalkan jejak... :)

5. Blog hop

Last but not least. blog hopping. Ini lebih kepada macam mana nak tarik pelawak ke blog anda la. sebab dengan blog hopping, mereka juga akan kembali ke blog anda pula :)

Sekian dahulu tips yang tak seberapa ini.

Wassalam.
*pic googled*


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here.

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)