Pages

Search This Blog

Bagaimana memiliki salah satu blog yang disukai ramai

Salam...

Actually "disukai ramai" tu agak subjektif sikit. Sebab manusia ni rambut sama hitam, hati lain-lain.

So, saya will just list all the criterias of those blogs that I like to visit, boleh? 1. Appearance

Saya suka blog yang simple, and nice. Tak perlu fancy sangat.. lagipun kadang2 bila 'terlebih' fancy, loading time jadi berat. So, instead of tunggu blog kita dibuka, they will just close it.

2. Loading time

Kalau boleh, loading time biarlah tidak terlalu lama. Macam My-Alia.com, i used to have a background picture at the back. Tapi memandangkan loading dia lambat sikit.. so i cancelled the idea.

Kalau u all nak check loading time your blog lama ke tidak, please visit here.

Loading time yang agak lama boleh juga disebabkan:

-background image

-terlalu banyak widgets

-terlalu besar header

etc

3. Content

Well, pernah dengar "Content is King"? betul, sebenarnya.. Tapi sebenarnya nak menarik orang ramai ke blog kita adalah dengan:

-tajuk yang best, menarik dan membuatkan orang tertanya-tanya and nak tahu lebih lanjut

-isi yang menarik, dan kalau boleh, ditambah dengan gambar-gambar (saya sangat fond dengan pictures!)

4. Comments

Jangan lupa reply comments. Sometimes anda selalu komoen " blog saya tak popular", "blog saya tak ada orang tinggal komen".. so, salah satu action yang anda boleh ambil ialah please make it a point to reply all the comments.

Saya pun kalau time saya bz sangat, selalu lupa reply komen... tapi terpaksa qada' juga la, macam mana cara sekalipun, sebab kasihan pada rakan-rakan dan tinggalkan jejak... :)

5. Blog hop

Last but not least. blog hopping. Ini lebih kepada macam mana nak tarik pelawak ke blog anda la. sebab dengan blog hopping, mereka juga akan kembali ke blog anda pula :)

Sekian dahulu tips yang tak seberapa ini.

Wassalam.
*pic googled*


-----------------------------------------------------------------------------------------------
Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here.

14 comments:

mommysarah said...

ya betulll..paling setuju part masa loading tu lah. kalo lambat sangat terus rasa nak tekan "X" walopun tajuk entry kat blogroll sangat mengancam. so, priority to me would be, masa loading. ngeee

atfina said...

hi my alia... salam kenalan..
i must agree with your no 1 point.. i would prefer simple yet catchy.. pleaseing and easily remembered.. bila banyak2 color.. dah la load lambat...nak baca pon susah..especially dengan font yang berbagai.. yours ?! i love ! terang dan jelas untuk di baca...

Anonymous said...

yup..mmg mesti reply komen.. n bloghop ;)

DYLA said...

saya suka sesuatu blog kerana cara penulis blog bercerita.

tapi memang betul. kalau load slow... jadi malas jugak la..

Fid said...

i paling lemah bab tajuk!

Sz said...

heee...mmg nak puji zuhaini punya effort sgt bagus utk tinggal jejak komen...keep up good works! :)

~mama|sarah|syimir~

Nurhayati said...

owh buat masa ni saya takde lagi niat tuk jadikan blog disukai ramai hihihi.. sbb buat blog skang ni tuk syok sendiri hahaha

hazliena said...

yup..saya setuju..tajuk yg menarik mampu menaikkan semangat orang nak membacanya..tapi, klu masa nak loading page tu lama, hi2 bye2 la...:p terpaksa main katak lompat kat page len...

p/s : meh join contest "Jom Holiday"

salam kenal
http://hazliena85.blogspot.com

Zuhaini said...

mommy sarah:
yep.. sometimes nak nunggu tu yg tak larat tu! hihi..

atfina:
yup. saya pun suka yang simple but neat. tq.. my-alia.com ni sempoi je, macam tuan dia gak.. hihi :)

honeylanz:
ye la.. jejak harus ditinggalkan! kalau tak, org tak tau kita mai dari jauh! :)

DYLA:
oh.. ya ka..? i tak perasan sangat style pernceritaan. tu mungkin masuk list part 2 kot.. hehe :)

Kak Fid:
oh.. sama la saya! :)

sz:
hehe.. kalau tak tinggal, nanti kak tak tau saya datang.. :)

nurhayati:
hehe.. x pa, setakat ni pun blog u dah pun menjadi kesukaan ramai, what..? :)

hazliena:
yup. so true! :)
salam kenal juga!

:: vErde+hAzizi :: said...

my comment same as lyna's blog...
nak tambah lagie satueeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
(slalu org suh buat entry sendiri tp malas)…so kire tokok tambah org buat kire ok kannnnn…hehehhehehe…

for me the most important thing is – JUST BE U!

be urself…make n entry from ur heart…from ur own words, ur own creative thoughts…ur own voice
sikit sebanyak ur blog represents who u actually are…if u blog from ur heart, with passion, it definitely shows in ur entry

Zuhaini said...

verde:
yup. so true! tq! looks like i missed this point.. :) betul.. saya setuju.. :D and thanks!

CiKaYu said...

good tips....tapi blog saya tu pun setakat untuk kepuasan hati, tapi bile ada follower rasa cam best pula n rasa cam nak bagi yg best-best je kat reader...thanx zuhaini..

mama danial and eva said...

correction; tarik pelawat bukan pelawak :D

Anonymous said...

Mundania did [url=http://itkyiy.com/lasonic-lta-260/]lta chile[/url] the spot [url=http://itkyiy.com/methylprednisolone-acetate/]methylprednisolone and alcohol[/url] skeletons allowed [url=http://itkyiy.com/sces/]sce discounts[/url] his book [url=http://itkyiy.com/k-chlor/]atenolol chlor[/url] continued exile [url=http://itkyiy.com/epipen-online-video/]epipen and production and cost[/url] had hoped [url=http://itkyiy.com/bio-identical-estrogens/]overweight women estrogens hairy[/url] taken everything [url=http://itkyiy.com/vertigo-meclizine/]side effects of meclizine[/url] and get [url=http://itkyiy.com/goody's-credit-card-bill/]goody's warn notice[/url] ends did [url=http://itkyiy.com/sodium-xylene-sulfonate/]barium diphenylamine sulfonate[/url] for show [url=http://itkyiy.com/technetium-99m/]technetium ecd[/url] interest only [url=http://itkyiy.com/siberian-ginseng-increasing-testosterone/]ginseng and medicine[/url] snatched the [url=http://itkyiy.com/dr-jonas-salk-biography/]salk contemporary[/url] should find [url=http://itkyiy.com/fond-du-lac-reservation-tribal-enrollment/]fond du lac wi newspaper[/url] own eyes [url=http://itkyiy.com/tramadol-vs-vicodin/]online pharmacy vicodin hydrocodone[/url] ghosts can [url=http://itkyiy.com/removing-chlorine-with-sodium-thiosulfate/]sodium thiosulfate vs hydrochloric acid[/url] horrific implicatio [url=http://itkyiy.com/peekaboo-petites/]cleo petites[/url] were cute [url=http://itkyiy.com/tummy-tucks-brooklyn/]table that tucks into sofa[/url] weighed more [url=http://itkyiy.com/turbo-backup-pep/]pep plus turbo backup[/url] other necessitie [url=http://itkyiy.com/diphenhydramine-lawsuits/]diphenhydramine hcl for sleep[/url] omething bothered [url=http://itkyiy.com/ethyl-epa-purified/]purified compressed air[/url] mat she nacronim.

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)