Pages

Search This Blog

DSLR pilihan.. D60 atau D3000?

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here.

Salam
...

So.. saya surf punya surf, rupanya ada dua model DSLR (from Nikon) yang saya berkenan.

1. D60Kawan kata senang nak pakai harga pun bawah RM2 k

2. D3000
Kawan kata advance sikit dari D60. Harga slightly expensive dari D60

So, nak dijadikan cerita, malam semalam kami ke Low Yatt. Cari laptop adik ipar saya..

In the meantime, mata meliar cari kedai kamera. hahaha :)

Anyway, saya jumpa satu kedai kamera ni, saya pun tanya (dengan confident nya):

"Erm.. D60 berapa harga?"

sekali, tau dia jawab apa...?

"D60 dah tak keluar stok. Discontinue"

aiya... itu macam ka...? saya terasa sungguh lawak.

SO buat-buat tanya lagi, "kenapa?"

Mesti apek ni kata 'banyak soal betul la'

anyway, rupanya D60 dah discontinue, dan mereka replace with D3000.

so saya pun tanya harga D3000 (walaupun tag harga di situ tulis RM2,240.00)

oh, apek tu kata harganya cuma RM1,950.00 :)

complete body dengan lense, beg, tripod, memory card.

tunggu ya, biar saya korek tabung saya dulu :)

Jom join My-ALia.com Monthly Giveaway! Klik sini ya...

17 comments:

buzar said...

d3000 better...i will buy too

::aMaD:: said...

better beli yg biase2 dulu..if u r beginner.. (^_^)

Mr.Chenta said...

D60 mmg dah discontinue
tapi ada je kedai yang jual lagi
selagi stok masih ada
haha

tapi better amek terus ar d3000 =)

sbb yang tu tak silap ley amek movie
tapi
kalau ada bujet lebey
terus ar amek D90 tu

terbaik dah tu
harga dalam RM3900 =)

haha

mmg makan duit benda2 ni =P

honeyali3na said...

Well,sy owner D3000.

Br jer beli dlm bln Feb nie.

D60 mostly dh x dijual.

Spec mmg byk diff.

D3000 adalh kombinasi spec D80(skit2 jerlh :)) wif D60.

Price pun ok jgk.Skg ni ngah kumpul ongkos nk tmbh lens.

For starter,i recommended D3000.

D90 is wow thing and price too.

:))

mommyYen said...

ya,d60 memang dah discont
saya punya last stok ari tu,tp msih mahal gak saya beli..

better beli d3000 tu,bes..

Mummy Dasy said...

aik mana ilang comment td...
baru nak tanya ada lagi ke D60? tp sesetengah kedai ada lagi, tp klu ada ongkos lebih better D90 sbb benda ni cam ada penyakit, bile dah pki nnt tau ah penyakit ape heheheh

mOmmy of Triplets plus One said...

bile baca ur tajuk i jadi naik confused, aik ade ke d60?
nway i rase if u nak beli, better kumpul duit lebih skit and angkat d5000 sbb d3000 basic sgt. if u tanye my personal opinion i rase not worth the value to pay tat amount for d3000

mast@work said...

betul cakap mommy of triplets plus one tu..

dari pakai D3000, baik angkat D5000 feature lebih baik untuk beginner

Anonymous said...

for me if u are beginner better u choose d3000...
setiap function yang ader tu diterangkan dalam KAMERA itu sendiri.. tp sebelum menjejaki ke dunia SLR ni.. fahami asas fotografi.. banyakkan membaca ... search dalam google ker yahoo ker ...
basic dslr... atau gi ke web nie... byk membantu http://digital-photography-school.com/

regard..
-k-

Anonymous said...

http://digital-photography-school.com/digital-photography-tips-for-beginners

tambahan...

Anonymous said...

go for D3000

nadnye said...

seronok nya .. mana2 pun okay cuma ongkos jea kene carik..:P

Intan @ mama ammar said...

oh bestnya!!!!! i dun care, any dslr will do (unless u want to do photography job). oh i tetap sokong kalau u beli benda2 gini.

my dslr dah buruks, bila la boleh beli baru.

good luck with the d3000

Zuhaini said...

to all:
thank you very much for your review.. nanti bila dah cukup duit saya beli ya! :)

lailasani said...

org kata lebih baik tangkap yg best terus. sbb once dh terjerumus, nti kita mesti nk upgrade yg lagi bes. buat masa ni D90 plg besh...:)
cuma tabung kena kembangkan sikit laaa... hehe

Noi C.Azleah said...

salam...
kak, jenama lain xde ke?
nikon ni okay x?
prefer jenama canon la tapi canon sgt mahal okay
:'(
huhuhu...

Anonymous said...

cik/puan noi..

canon more on sport camera.. nikon more on landscape & potrait. canon warnanyer agak kekuning kuningan.. nikon cenderung ke kaler biru/hijau.. which is more to landscape colour..

vote for dark-side(nikonian)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)