Pages

Search This Blog

The LAZY GIRL Workout (senaman orang yang malas)

Salam...

I found a great article, and i wish to share it with u all.. :)


(tengok tu, tajuk pun Lazy Girl, saya translate kepada "orang yang malas".... boleh..? hihi)

Saya sebenarnya tergolong di dalam golongan LAZY GIRL tersebut. Saya tidak ke Gym (tak ada duit dan masa sebenarnya).. and then saya kalau ke taman pada weekends pun, bukannya saya jogging! (tapi menjaga Alia yang sangat suka naik Kuda itu)..

and then, di rumah, saya tak ada threadmill.... x ada basikal exercise... dan tak main skipping pun!

so, in short, i am not a workout person.

tapi, percaya atau tidak, dengan mengemas rumah, sebenarnya anda telah "bersenam" sebenarnya!

:)

Pada hakikatnya, mem-vakum, mengemas rumah dan membasuh pinggan boleh membakar dalam 100 kalori dalam hanya 20 minit!

Jangan ingat anda hanya mengemas rumah! tapi cuba fikir-fikirkan, tangan anda 'bekerja' ketika anda mengelap cermin, mengemop lantai dan juga membasuh lantai!

Tambahan pula, bukankah seronok apabila mendapati rumah anda kemas dan bersih, dan pada masa yang sama, anda juga telah 'mengeluarkan peluh' :)

Seboleh-bolehnya naik dan turun tangga apabila ada peluang! Sekiranya ofis anda mempunyai tangga, silalah menggunakan tangga (tapi, jika anda mempunyai lutut yang lemah, better jangan ya!)
Make it a point untuk berjalan kaki ke kedai dan menaiki basikal di waktu petang (ronda-ronda di sekitar kawasan kediaman anda!).. mesti best!


Last but not least, get enough sleep. Ini kerana sekiranya anda tidak mendapati cukup rehat, hormon anda tidak berada dalam keadaan seimbang dan metabolisma tubuh anda akan menjadi rendah.

ok, tu saja buat masa ini. Nanti kalau ada tips lagi, saya share lagi ya! :)

*all pics googled**
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here.

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) celebrations (57) hickups (57) contest (49) info (40) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) breastfeeding (20) shopping (20) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) ramadhan (11) 4 bulan (10) sembang kosong (10) tips (10) advertorial (9) new gadget (9) review (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) shaklee (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) kuruskan badan (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) kurus dengan cepat (4) kurus selepas bersalin (4) macam mana nak kurus (4) masak-masak (4) petua kuruskan badan (4) produk kuruskan badan (4) set kulit cantik (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) esp (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) kurus dengan berkesan (3) kurus tanpa lapar (3) money (3) set kurus (3) tadika alia (3) vitalea (3) vitamin (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) alfalfa (2) ask me (2) atasi kulit kusam (2) b complex (2) baju baby (2) baju saya (2) cara banyakkan susu ibu (2) cara tambah susu badan (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) family (2) filem (2) habbits (2) kanak-kanak (2) kembalikan kulit berseri (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) perut kempis (2) petua tambah susu badan (2) pinggang ramping (2) rambut gugur (2) sembelit (2) survey (2) tambah berat badan (2) tambah susu (2) the look (2) tips tambah susu badan (2) twilight (2) vitamin kanak-kanak (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) vitamin untuk subur (2) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi rambut gugur (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) collagen powder (1) collagen powder shaklee (1) confinement (1) darah tinggi (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) gla complex (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kencing manis (1) keputihan (1) kesihatan (1) kesuburan (1) khasiat (1) kolesterol tinggi (1) langkah atasi (1) lawas (1) learning (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) masalah rambut (1) meal shakes (1) menyusukan anak (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) nutriferon (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) performance drink (1) perkumuhan (1) pil tambah susu badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) promo (1) promosi (1) promosi esp shaklee (1) rahsia kulit cantik (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) set D (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) shaklee promotion (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) suami isteri (1) susu protein shaklee (1) tambah selera makan (1) tips kurus (1) update (1) video (1) vita-C (1) vitamin suami isteri (1) vitamin tambah sperma (1) vitamin untuk lelaki (1) vitamin untuk wanita (1) wajah berseri (1) wajah kusam (1) wean off (1) weight gain (1)