Pages

Search This Blog

The LAZY GIRL Workout (senaman orang yang malas)

Salam...

I found a great article, and i wish to share it with u all.. :)


(tengok tu, tajuk pun Lazy Girl, saya translate kepada "orang yang malas".... boleh..? hihi)

Saya sebenarnya tergolong di dalam golongan LAZY GIRL tersebut. Saya tidak ke Gym (tak ada duit dan masa sebenarnya).. and then saya kalau ke taman pada weekends pun, bukannya saya jogging! (tapi menjaga Alia yang sangat suka naik Kuda itu)..

and then, di rumah, saya tak ada threadmill.... x ada basikal exercise... dan tak main skipping pun!

so, in short, i am not a workout person.

tapi, percaya atau tidak, dengan mengemas rumah, sebenarnya anda telah "bersenam" sebenarnya!

:)

Pada hakikatnya, mem-vakum, mengemas rumah dan membasuh pinggan boleh membakar dalam 100 kalori dalam hanya 20 minit!

Jangan ingat anda hanya mengemas rumah! tapi cuba fikir-fikirkan, tangan anda 'bekerja' ketika anda mengelap cermin, mengemop lantai dan juga membasuh lantai!

Tambahan pula, bukankah seronok apabila mendapati rumah anda kemas dan bersih, dan pada masa yang sama, anda juga telah 'mengeluarkan peluh' :)

Seboleh-bolehnya naik dan turun tangga apabila ada peluang! Sekiranya ofis anda mempunyai tangga, silalah menggunakan tangga (tapi, jika anda mempunyai lutut yang lemah, better jangan ya!)
Make it a point untuk berjalan kaki ke kedai dan menaiki basikal di waktu petang (ronda-ronda di sekitar kawasan kediaman anda!).. mesti best!


Last but not least, get enough sleep. Ini kerana sekiranya anda tidak mendapati cukup rehat, hormon anda tidak berada dalam keadaan seimbang dan metabolisma tubuh anda akan menjadi rendah.

ok, tu saja buat masa ini. Nanti kalau ada tips lagi, saya share lagi ya! :)

*all pics googled**
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here.

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)