Pages

Search This Blog

Bagaimana men'disiplin' anak

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here.

Salam
...

Actually, mendisiplinkan anak ada banyak cara.

Tak da yang betul, dan tak ada yang salah.

Kalau tak disiplin dengan betul, nanti jadi macam Anakku Sazali.

Tapi kalau terlebih disiplin, jadi kes dera pula!


*pic googled*

Macam mak saya pernah nasihat, dia nasihat "salah seorang kena garang, tapi either one. jangan both!"

So, saya punya role kecik je. part garang tu ayah alia, saya part "angel".. ahaha..

tapi memang la, kadang2 ayah alia gertak je, cuit pun belum, dah nangis2 bagai.

Kita menengok pun kesian..

Anyway, macam mana anda disiplinkan anak anda..?

-ada orang rotan (dengan kayu rotan / hanger / tali pinggang etc)
-ada orang marah-marah je
-ada orang tarik privilage (macam satu minggu tak boleh tgk TV / main komputer etc)

hmm... anda...?

7 comments:

fitri oh fitri said...

mendisiplinkn anak, ok, begini, melentur buluh biarla dr rebongnya. bgtuh. haha





http://fitridzulkifli.blogspot.com

Anonymous said...

merotan tu belum. tak sampai hati. cuma kami lak tgk time..if abah tgh garang, mama jd angel..if mama garang..abah pulak angel :p

Zety Zin said...

saya ialah singa betina, hubby ialah mr clown. haha. tapi sekali sekala hubby jadi raja rimba jugak. masa tu saya secara automatik akan jadi ibu yang paling baik dalam dunia. wahaha. statement tak hengat.

Zuhaini said...

fitri:
hehe.. tq.. :) mana nak cari rebung tu..? :D

honeylanz:
yup. mmg tak sampai hati.. pasai tu ibu alia duk jadi angel je.. :)

zety:
wah.. ibu paling baik ye..? hihi... kira u lagi garang dari suami la ye..? hmm... gitu ye.. :)

Fid said...

anak saya kalau saya tunjuk jari telunjuk dia akan patahkan leher hahahahha
leher dia laa

CiKaYu said...

saya serorg yg garang...hubby seorg yg lembut. anak pasti akan mohon pertolongan dari hubby bile dimarahi..ok lah tu balance kan. btw, daddy's girl, susah lah kalau kena marah, kite yg kena marah balik adalah...

salzahari said...

depends on situation..kdg2 jd angel kdg jadi mak singa! :p kdg2 naik tgn, kdg gertak je...tarik privilege, jrg sbb bdk x berapa faham lg.naik tgn pun jrrggggggg sgt!

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)