Pages

Search This Blog

Dye rambut / mewarnakan rambut hukumnya halal atau haram?

Salam....

Ok, lanjutan dari entry terdahulu bertajuk Rambut seperti Claire Danes,

saya ada terima komen yang menarik dari eva.. ahaha..

dia kata pi la dye rambut di saloon!

oh, ibu Alia pun dah mula berangan warna apa nak dibubuh..


coklat ke... coklat cair (macam mata edward cullen ke..) atau blonde ke.. atau ....

So, saya pun Google la...

Pewarna Rambut Yang Halal

Oh, terjumpa thread forum iluvislam.com


Katanya,

"Berkenaan dengan hukum dye kan rambut ni,para ulama sudah lama bahaskan.Antaranya adalah Imam Nawawi dalam syarah Sahih Muslim.Kata beliau: “Hukum mewarnakan rambut untuk menutup uban adalah Sunnah ,Sunnah mewarnakannya kecuali dengan warna hitam”.( syarah Muslim, 14/266).

Dalilnya: "Ubahlah (warnakanlah) rambut putih ini, dan jauhilah ia dari warna hitam." (Riwayat Muslim)

Pandangan ini disokong dan disahkan oleh Lajnah Fatwa Al-Azhar .Manakala menurut , Prof Hasbi Siddiqie ((Hukum Fiqh Islam) berpendapat bahawa hukum yang paling rajih adalah makruh.


Untuk mewarnakan rambut tu,kena pastikan sama ada dye itu menghalang air atau tidak.Kalau ia menghalang air maka tidak boleh,walaupun bahan itu halal sekalipun.Selalunya perwarna asli seperti inai dan katam tidak menghalang air,so boleh la guna.

Perempuan dye rambut boleh,tapi bagi wanita yang sudah berkahwin semata-mata untuk suaminya.Dan suaminya pon suka..Kebanyakaan majlis fatwa menghukumnya sebagai harus,antaranya lajnah fatwa al-azhar.
"

Oh.. baru saya tahu. Saya ingat boleh suka suki je dye rambut! ahahaha..

So, en suami, boleh dye ka....? :) kita buat try and error... kalau tak suka, kita tak buat dah ler.. hihi :)** saya nak dye rambut macam Bella Swan, boleh..?** :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

Post a Comment

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)