Pages

Search This Blog

Dye rambut / mewarnakan rambut hukumnya halal atau haram?

Salam....

Ok, lanjutan dari entry terdahulu bertajuk Rambut seperti Claire Danes,

saya ada terima komen yang menarik dari eva.. ahaha..

dia kata pi la dye rambut di saloon!

oh, ibu Alia pun dah mula berangan warna apa nak dibubuh..


coklat ke... coklat cair (macam mata edward cullen ke..) atau blonde ke.. atau ....

So, saya pun Google la...

Pewarna Rambut Yang Halal

Oh, terjumpa thread forum iluvislam.com


Katanya,

"Berkenaan dengan hukum dye kan rambut ni,para ulama sudah lama bahaskan.Antaranya adalah Imam Nawawi dalam syarah Sahih Muslim.Kata beliau: “Hukum mewarnakan rambut untuk menutup uban adalah Sunnah ,Sunnah mewarnakannya kecuali dengan warna hitam”.( syarah Muslim, 14/266).

Dalilnya: "Ubahlah (warnakanlah) rambut putih ini, dan jauhilah ia dari warna hitam." (Riwayat Muslim)

Pandangan ini disokong dan disahkan oleh Lajnah Fatwa Al-Azhar .Manakala menurut , Prof Hasbi Siddiqie ((Hukum Fiqh Islam) berpendapat bahawa hukum yang paling rajih adalah makruh.


Untuk mewarnakan rambut tu,kena pastikan sama ada dye itu menghalang air atau tidak.Kalau ia menghalang air maka tidak boleh,walaupun bahan itu halal sekalipun.Selalunya perwarna asli seperti inai dan katam tidak menghalang air,so boleh la guna.

Perempuan dye rambut boleh,tapi bagi wanita yang sudah berkahwin semata-mata untuk suaminya.Dan suaminya pon suka..Kebanyakaan majlis fatwa menghukumnya sebagai harus,antaranya lajnah fatwa al-azhar.
"

Oh.. baru saya tahu. Saya ingat boleh suka suki je dye rambut! ahahaha..

So, en suami, boleh dye ka....? :) kita buat try and error... kalau tak suka, kita tak buat dah ler.. hihi :)** saya nak dye rambut macam Bella Swan, boleh..?** :)

Would you like to place an Advert on My-ALia.com?
Please click here

7 comments:

Hanz said...

Zu, betul yer boleh dye ngan syarat halal? Oh..me dah lama teringin tapi takut sebabkan was2 tang hukum..lepas ni apalagi..teringin nak buat reddish brown tu.. :)

Zuhaini said...

Hanz:
saya baca, sebenarnya hukumnya berbeza ikut keadaan.
-kalau macam kita yang uban pun tak dak lagi, hukumnya x boleh patutnya.
TAPI, ia jadi HARUS sekiranya suami kita benarkan dan dia suka...
:)

Zety Zin said...

macamana nak tahu bahan tu menghalang air ke tak ek?

Zuhaini said...

Zety:
menjawab soalan saudari:

...untuk mengetahui sama ada menghalang air atau tdak, biasanya yang menghalang air adalah bersifat seperti minyak iaitu tidak bercampur dgn air...

**tak silap brand Shurah tu Halal tapi setakat mana dia menghalang air atau tidak, tu saya tak sure.. :)

aCu said...

nak kawen lah cmni. leh kaler rmbut. hoyeah! mak! ika nak kawen esok!

Zuhaini said...

acu:
pi la kawen. ahahahah :)

eva said...

hehe
saya sokong pendapat makngah

petikan komen dari

http://drmuna.wordpress.com/2009/07/11/mewarna-rambut-bolehkah/

komen dr muna...

Pada pandangan saya, jika kita yakin pewarna rambut tidak menghalang air ie not water proof, dan kita ingin mewarna rambut kita, maka hukumnya harus. Lagipun hukumnya jelas dan sudahj dibincangkan oleh ulama’. So, jgn kita haramkan sesuatu yg harus jika ianya dibenarkan.

Tp, kalau kita tak yakin, maka kita elakkan utk ketenangan diri.

Wallahu a’lam.

komen suaminya, ustaz hasrizal (www.saifulislam.com)

Apabila sesuatu dihukumkan harus, didiklah manusia untuk memanfaatkan keharusan itu sebaiknya.

Jangan dihalang apa yang sudah harus hukumnya. Khuatir nanti, terjebak dalam kelakuan mengharamkan apa yang Allah halalkan, yang mana ia sama celanya dengan menghalalkan apa yang Allah haramkan.

by the way , ani,as u know, there are certain people in this world that would find fault in whatever we do.as u know, i dyed my hair before, and the results was disastrous. so actually, to save ourselves from negative opinion from the "older generation" , , no need to do lah...

i think you have great hair by the way. :)

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)