Pages

Search This Blog

Bilakah masanya untuk Potty Train anak kecil?

Salam....

Saya saja nak tanya para ibu bapa out there.

Bila masa yang paling sesuai untuk train anak supaya berupaya membuang air besar dan kecil sendiri?

Setengah orang cakap bila anak dah pandai berkata-kata (Alia dah pandai dah!)

Setengah orang cakap, bila anak dah mula pandai bagitahu bila dia nak pass motion (err.. yang ini ralat sikit.. sometimes bila dia dah poo poo pun, kita tanya, "Dah berak ke..?", dia boleh kata "TAK!")

Hmm.. nanti la, tunggu ibu dia tak bz sangat, i'll try to find a few days off to train her..

:)

leh jimat duit beli pampers :D

Would you like to place an Advert on My-ALia.com? Please click here

6 comments:

Yan said...

same macam qis la..

bile ditanye

"qis berak ke?"
"a'ah" jwpnyer..
tp tgk2 takde..

kadang plak kite tnye
"qis berak tak?"
"tak.."
tp tngok2 ade..

huhuhuhuu

fiza said...

Salam singgah zuhaini ☺,

Apa yang penting untuk start potty train ni, kena make sure si anak dah bersedia dan dah bley bercakap. Saya start train anak masa umur dia 2 thn 5 bln, amik masa lama gak nak train sbb saya train on weekend. Kesabaran yg tinggi sgt penting, banyakkan bertanya...'nak kencing @ nak berak'.

Kat sini saya kongsikan mcm mana saya PT my son (^__^)
http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2010/01/successful-potty-train-iman.html

Good Luck ☺

MOMMY NADIA said...

Hi salam kenal..
see ur blog from mommylyna..
actually from article, at 18months dah boleh start to potty train lil kid..
saya pun tengah nak starts potty train my 21months old boy!

and the best info pasal potty train I got from farrahim blog..mmg useful for beginner like me..

happy potty train!

salzahari said...

same laah..cdg nak train nanti time pantang-cuti 2 bln!

CiKaYu said...

saya pun wonder bile nk potty train danisha....errmmm..

kakyong said...

mcm Alia tu dah boleh sgt dah tu.. cuma u kena byk2 bersabar.. lebih lagi dgn keadaan u yg masih early pregnancy ni...
memang kena rajin bawa dia ke toilet... shu-shu kan dia.. walau dia tak shu-shu..

Labels

alia (239) just my thought (211) macam-macam (133) work (81) makan-makan (72) jalan-jalan (58) hickups (57) celebrations (56) contest (49) info (39) achievements (35) Ariff (34) blog (34) ibu alia (33) game (30) new stuffs (26) weekends (26) event (24) mengarut (23) current issues (21) shopping (20) breastfeeding (19) wan (19) photography (18) pregnancy (18) 8 bulan (17) giveaway (17) 1 tahun (16) ayah alia (15) movie (15) new house (15) 7 bulan (14) atuk (14) hospital (14) nuffnang (14) ideas (13) sale (13) the IT world (13) tv (13) announcement (12) 4 bulan (10) sembang kosong (10) advertorial (9) new gadget (9) ramadhan (9) review (9) tips (9) 6 bulan (8) 9 bulan (8) Aqiff Zhafry (8) danial (8) how to (8) trip (8) wordless (8) babysitter (7) presents (7) acu (6) islam way of life (6) list (6) product review (6) taman (6) 10 bulan (5) events (5) gadgets (5) gossip (5) uda (5) 11 bulan (4) 5 bulan (4) bisnes ibu alia (4) book (4) check up (4) masak-masak (4) songs (4) toys (4) aunties (3) awards (3) business (3) eva (3) exhibitions (3) guide (3) kek na (3) money (3) tadika alia (3) wedding (3) wish (3) Fim (2) advertise (2) ask me (2) baju baby (2) baju saya (2) crave (2) energizing soy protein (2) energizing soy protein shaklee (2) esp (2) family (2) filem (2) habbits (2) kulit cantik (2) landscape (2) nurseri (2) set kulit cantik (2) survey (2) tambah berat badan (2) the look (2) twilight (2) vitalea (2) vitamin shaklee (2) vitamin untuk kulit (2) Aqiff Zhaffry (1) Dr Sukida (1) The Beginning .... (1) alfalfa complex (1) alia's school (1) anak sukar makan (1) antioksidan (1) ari (1) astro (1) atasi jeragat (1) atasi keputihan (1) atasi kulit kusam (1) b complex (1) baby (1) bags (1) bola (1) car seat (1) confinement (1) de (1) decoration (1) dslr (1) ely (1) fab friday (1) free stuffs (1) healthy lifestyle (1) hobbies (1) hope (1) ibu hamil (1) ibu mengandung (1) icon (1) interrior design (1) jawatan kosong (1) jerebu (1) jobs (1) kanak-kanak (1) kembalikan kulit berseri (1) keputihan (1) kesihatan (1) kurus dengan berkesan (1) kurus dengan cepat (1) kurus selepas bersalin (1) kurus tanpa lapar (1) kuruskan badan (1) langkah atasi (1) learning (1) macam mana nak kurus (1) majalah (1) malaysia (1) masalah bau di kawasan vagina (1) masalah bau di tempat sulit (1) masalah ibu mengandung (1) meal shakes (1) multivitamin (1) neil (1) new year (1) news (1) nuffnang gift ideas (1) off day (1) ostematrix (1) parenting (1) petua kuruskan badan (1) playdohmonth2015 (1) poll (1) produk kuruskan badan (1) promo (1) promosi esp shaklee (1) realmart (1) recruitment (1) resipi (1) sembelit (1) set ibu hamil (1) set ibu mengandung (1) set kurus (1) shoes (1) siblings (1) sticky (1) stuffs (1) tambah selera makan (1) update (1) video (1) vitamin kanak-kanak (1) wean off (1) weight gain (1)